Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Maastojuoksun PM-mitalit ratkotaan Vierumäen golfkentällä, Lahden Ahkera järjestää jo neljännen arvokisan tänä vuonna

Ahkeran Kristiina Mäki vauhdissa Cooke-golfkentän harjoitusalueella SM-maastoissa toukokuussa 2017. Kuva: Leevi Vähälä

Lahden Ahkera järjestää sunnuntaina maastojuoksun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Heinolan Vierumäellä. 1 530 metriä pitkä juoksurata kiertää Cooke-golfkentän harjoitusalueella, jossa kilpailtiin myös SM-mitaleista keväällä 2017.

– En ole koskaan seurannut sääennustuksia näin tarkasti kuin nyt, jo monta päivää varmaan tunnin välein, huokaa kisojen pääsihteeri Ville Hautala.

Sunnuntaiksi on luvattu jopa neljää plusastetta, mutta Hautalan mukaan vaaraa nurmipohjaisen radan muuttumisesta kuravelliksi ei ole.

– Pohja kestää. Eniten olen pelännyt kovaa lumisadetta, koska se olisi ikävää urheilijoiden kannalta. Juoksemista lumentulo ei haittaisi, sillä Vierumäki Golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho on luvannut meille golfkentän hoidossa käytettävät puhaltimet, joilla lumi tarvittaessa puhalletaan radalta pois, kertoo Hautala.

Miehet juoksevat kisoissa yhdeksän kilometriä ja naiset seitsemän, naisjunioreiden matkana on 4,5 ja miesjunioreiden kuusi kilometriä. Lisäksi sunnuntaina kilpaillaan aikuisurheilijoiden PM-kisat ja myös 11–15-vuotiaille junnuille on omat kisansa.

Järjestäjät ovat tarjonneet kaikille halukkaille mahdollisuutta testata PM-rataa avoimessa kisassa, mutta se ei ole herättänyt kiinnostusta.

– PM-kisojen marraskuinen ajankohta pitkän ratakauden jälkeen ei ole optimaalinen, mutta sen sanelee Euroopan yleisurheiluliitto, koska EM-kisat juostaan joulukuussa, sanoo Hautala.

Kaikkiaan radalle starttaa sunnuntaina noin 200 juoksijaa.

Suomella vajaat joukkueet

Vierumäelle ei saatu mukaan EM-maastoihin tähtääviä Ingebritsenin veljeksiä, mutta Norjan joukkueessa on muun muassa kesällä suunnistuksen pitkältä matkalta MM-hopeaa voittanut Kasper Fosser. Suomen joukkueeseen nimetty Ahkeran Martti Siikaluoma jää pois, mutta hänet korvaa seuratoveri Antti-Pekka Niinistö. Järjestävän seuran juoksijoista mukana on myös Hannu Granberg.

Naisissa Suomen Camilla Richardsson pääsee yrittämään revanssia Tanskan Anna Emilie Mölleristä, joka juoksi esteissä seitsemänneksi Dohan MM-kisoissa.

PM-kisojen marraskuinen ajankohta pitkän ratakauden jälkeen ei ole optimaalinen. Pääsihteeri Ville Hautala

PM-järjestäjät ovat ihmetelleet, ettei Suomen urheiluliitto nimennyt kotikisoihin täyttä joukkuetta. Vain miehet ovat edustettuna lähes täydellä ryhmällä, mutta niin naisten sarjaan kuin mies- ja naisjunioreihinkin valittiin täyden seitsemän urheilijan sijaan vain viisi juoksijaa.

Kotimaassa järjestettäviä arvokisoja hyödynnetään normaalisti lajissa kuin lajissa etenkin nuorten sisäänajossa kansainvälisiin ympyröihin. Esimerkiksi hiihtolajeissa maailmancupien kansallisen ryhmän paikoistakin käydään kovaa kilpailua. Laadukkaita juoksijoita PM-joukkueeseenkin olisi varmasti löytynyt, jos olisi kysytty.

Talkooväen jäätävä suoritus

Lahden Ahkeralle PM-maastot ovat työntäyteisen vuoden viimeinen voimanponnistus, sillä Vierumäen tapahtuma on peräti neljäs seuran tämän kauden aikana järjestämä suurkilpailu.

Ahkera järjesti kesäkuussa ensin 2 000 nuoren YAG:n, joka on Suomen suurin lasten yleisurheilukilpailu, heti perään Motonet GP-sarjan osakilpailun ja vielä elokuussa 14–15-vuotiaiden SM-kisat, joihin osallistui noin tuhat nuorta.

– Tällainen urakointi on vaatinut Ahkeran talkooväeltä melkoista venymistä ja on aivan jäätävä suoritus, kiittelevät Ville Hautala ja seuran toiminnanjohtaja Janne Harjula.

Kisajärjestelyiden ohessa seuran urheilijat myös menestyivät, sillä Ahkera sijoittui Kalevan Malja -pisteissä toiseksi.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi