Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

"Vähän hassultahan se tuntui pakata kuukauden kamat" – Wilho Hautala ja kumppanit leirillä parinkymmenen minuutin päässä kotoa

Lahden Ahkeran nuoret juoksijat ensimmäisellä korkeanpaikan leirillään, mutta eivät vuoristossa, vaan Pajulahden alppimajoissa. Estejuoksija Hautalan seuraava etappi on yliopistokausi Yhdysvalloissa.

Korkeanpaikan leirillä harjoitellaan yksin ja ryhmissä. Torstaina Wilho Hautala osallistui Ahkeran Nuorten mailereiden yhteisharjoituksiin Pajulahti-hallissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Osa Lahden Ahkeran Nuorten mailereiden -juoksutallin urheilijoista on parhaillaan uuden äärellä, kun neljän juoksijan ryhmä on ensimmäisellä korkeanpaikan leirillään. Viime viikon perjantaina alkaneella leirillä on tarkoitus viihtyä neljä viikkoa. Juoksijat asuvat noin 2 000 metrissä ja harjoituksia tehdään esimerkiksi 1 700 metrissä, mutta pääosin merenpinnan tasolla.

– Tarkoitus on hankkia kokemusta ja testailla tällaisen leirin vaikutuksia, kertoo Wilho Hautala, jonka lisäksi leirille osallistuvat Leevi Kallio, Lassi Kuva ja Aleksi Rajaniemi.

Ryhmän peruskuntokauden harjoitusjaksoa ei toteuteta ihan perinteisen korkeanpaikan harjoittelun tapaan, sillä ryhmä leireilee Liikuntakeskus Pajulahden uusissa alppimajoissa.

– Alunperin mietittiin ulkomaillekin lähtöä, mutta todettiin tämän olevan turvallisempi vaihtoehto ensimmäiselle leirille.

Aluksi on varmasti aika raskasta, kun vasta aloittaa opintoja ja heti on kisoja. Estejuoksija Wilho Hautala

– Vähän hassultahan se tuntui pakata tänne kuukauden kamat, kun kotiin hurauttaisi parissakymmenessä minuutissa, Hautala naurahtaa.

Juoksijoiden huoneiston happipitoisuus on säädetty vastaamaan noin 2 000 metrin korkeutta ja siellä vietetään mahdollisimman paljon aikaa. Harjoitushuoneessa voi juosta matolla haluamassaan korkeudessa, joka ryhmälle on säädetty 1 600–1 700 metriin.

– Ensimmäinen lenkki 1 700 metrissä oli raskas, mutta toinen jo helpompi. Siellä juostaan matolla kolmisen harjoitusta viikossa, selvittää Hautala, jonka mukaan ohuessa ilmanalassa tulee päivittäin oltua ainakin 18 tuntia.

– Esimerkiksi Sara Kuivisto harjoitteli täällä kesällä ja juoksi sitten ennätyksiään. Kyllä tälläkin keinolla varmaan saadaan aikaan positiivisia vaikutuksia, hän uskoo.

Valmennusfilosofiat kohtasivat

Hautalalle leiri on samalla valmistautumista uudenlaiseen talvikauteen. Hän ei kilpaile kotimaan hallikisoissa, mutta edessä on todennäköisesti paljon raskaampi kevät Yhdysvalloissa. 20-vuotias estejuoksija lähtee tammikuussa opiskelemaan Eastern Michigan Universityyn.

– Varmaan jotain pari vuotta sitten tuli sellainen fiilis, että haluaisin lähteä sinne. Viime vuonna nuorten MM-kisoissa Tampereella jo juttelin eri mahdollisuuksista parin amerikkalaisvalmentajan kanssa ja tunne vahvistui, vaikka menenkin nyt eri yliopistoon kuin missä he ovat.

Lähtöpäätöstä helpotti, kun Wilhon Janna-sisar on viihtynyt pian kaksi vuotta Missourissa.

Eastern Michigan nousi ykkösvaihtoehdoksi viime keväänä.

– Iskä oli aluksi lähtöä vastaan. Se oli sitä mieltä, että ne vaan juoksuttaa jenkeissä jalat alta, mutta mielipide on sittemmin muuttunut. Olemme olleet yliopistovalmentajaan yhteydessä keväästä lähtien, valmennusfilosofiat kohtasivat ja hänen ajatuksensa harjoittelusta vakuuttivat myös iskän, naurahtaa Hautala.

Yliopiston valmentaja on seitsemänkymppinen John Goodridge, jonka vaimo on kilpaillut kaksissa olympiakisoissa. Wilhon valmentajaisä Ville Hautala puolestaan juoksi Barcelonan olympialaisissa.

Yliopisto löytyi somesta

Ennen lopullista yliopistopäätöstä Wilho Hautala kartoitti eri vaihtoehtoja sosiaalisen median kautta ja yliopistostipendikin järjestyi ilman välikäsiä suoraan yliopiston kanssa.

–Yhteydenottoja oli puolin ja toisin Facebookissa ja Instagramissa. Michiganiin otin kontaktia itse. Stipendi kattaa neljän vuoden opinnot ja kaiken elämiseen liittyvän eli asunnon ja ruuan.

Hautala aikoo opiskella kansainvälistä ”bisnestä”.

– Neljässä vuodessa pitäisi saada kandin paperit, sitten on mahdollista jatkaa kaksi vuotta maisteriksi. Suomessakin vaaditaan saman verran jatko-opintoja.

Yleisurheilijoiden yliopisto-opinnot USA:ssa eivät ole olleet Suomessa kovin suuressa huudossa.

– Ei täällä kauheasti kannusteta lähtemään, enkä tiedä miksi. Mikä täällä olisi paremmin, kun siellä voi harjoitella ja hankkia samalla koulutuksen?

Kova kisaohjelma edessä

Yliopistojen hallikausi alkaa saman tien, kun Wilho Hautala pääsee tammikuussa Yhdysvaltoihin. Hallimestaruudet ratkotaan helmikuussa ja ulkokausi alkaa heti perään maaliskuussa. Yliopistokausi huipentuu touko-kesäkuun vaihteen mestaruuskisoihin.

– Aluksi on varmasti aika raskasta, kun vasta aloittaa opintoja ja heti on kisoja. Olen ymmärtänyt, että tehtäviä on paljon ja töitä riittää, mutta muuten opiskelun ei pitäisi alkuun olla hirveän vaativaa.

Kova yliopistokevät tulee näkymään ensi kesän kotimaisessa kilpailuohjelmassa.

– Täytyy ottaa tähtäimeen vasta Kalevan kisat ja jättää alkukesän kisat vähemmälle, muuten voi lähteä keulimaan. Menee varmasti yli, jos kilpailee normaalitahtiin, hän tietää.

Lihashuolto ja alaselän liikkuvuuden parantaminen ovat arvossaan, etteivät tämän vuoden vammat enää uusiutuisi. Kuva: Sami Kuusivirta

Rasitusvammat enää muisto

Hautalan päättynyt kausi meni syksyn SM-viestejä lukuun ottamatta sivu suun, kun keväällä lantion takaosasta löytyi ristiluun rasitusmurtuma ja kesällä ristiluun toiselta puolelta murtuman esiaste. Ensin juoksutaukoa oli kuusi viikkoa ja toisella kerralla 5,5 viikkoa.

– Ehkä intissä tuli nosteltua ja kanneltua rinkkaa väärin ja alaselkään tuli liikkuvuusongelmia. Syksyn olen jo harjoitellut normaalisti, vaikkakin pyöräily on edelleen mukana korvaavana harjoituksena. Kävin viime viikolla kontrollikuvissa ja lääkärin mukaan huolta ei ole, vaikka murtumien jälkiä magneettikuvissa vielä näkyikin. Ne voivat kuitenkin näkyä vielä 1,5 vuoden kuluttuakin.

Uusien ongelmien estämiseksi kropan huoltoon on jatkossa kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Täytyy vaan yrittää parantaa lantion seudun liikkuvuutta ja vahvistaa keskivartaloa, hän suunnittelee.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi