Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

"Tuntuu siltä, että vasta nyt olen lahtelainen" - kaupunkiin kotiutunut keihäänheittäjä Jenni Kangas liittyi Ahkeran riveihin

Jenni Kangas muutti Lahteen opiskelemaan, mutta ei muuttanut pois valmistuttuaan. Seitsemän vuoden jälkeen aika oli kypsä Ahkeran väreihin siirtymiselle. Kuva: Sami Lettojärvi

Jenni Kankaan, 27, vanhemmat olisivat toivoneet tyttärestään luokanopettajaa, mutta tytär hankasi vastaan, koska ”enhän minä mene minne vanhemmat käskevät”, hän muistelee seitsemän vuoden takaista uhmaansa.

Lupaava keihäänheittäjä halusi kuitenkin jotain urheilun rinnalle ja vuonna 2012 hän muutti Seinäjoelta Lahteen, kun opiskelupaikka löytyi Lahden ammattikorkeakoulusta. Kangas opiskeli pääaineenaan tekstiili- ja vaatetustekniikkaa valmistuen materiaalitekniikan insinööriksi keväällä 2017.

Viidessä vuodessa kaupunki oli tullut jo niin tutuksi, ettei hänellä ollut mitään hinkua pois Lahdesta monien muiden opintonsa päättäneiden tapaan.

– Kihlattuni on Heinolasta kotoisin ja täällä meillä on ollut mukava yhdessä asua. Ja valmistumiseni jälkeen aloin valmentaa Ahkerassa kolmen nuoren naisen ja yhden nuoren miehen keihäsryhmää, joka sekin on pitänyt minut täällä miehen lisäksi, hän perustelee.

Jenni Kangas on koko uransa ajan edustanut Seinäjoen Seudun Urheilijoita, jonka parissa myös koko hänen perheensä on toiminut. Lahdessa Kangas ollut mukana Ahkeran valmennustoiminnassa jo ennen omaa ryhmäänsä vedettyään opiskeluaikanaan silloin tällöin heittokoulua halukkaille.

– Sopimus edellisen seurani kanssa päättyi tähän kauteen ja samat kaksi vuotta olen ollut Ahkerassa valmentajana. Minusta tuntui, että Lahti on ollut kotini jo niin kauan, ja että lopullista siitä tekisi siirtyminen lahtelaisseuraan.

Jenni Kangas ja Lahden Ahkera allekirjoittivat seurasiirtopaperit Dohan MM-kisojen aikaan.

– Tuntuu siltä, että vasta nyt olen lahtelainen, hän nauraa.

Oman uran ohella "hieno tavoite"

Vaikka keihäänheittäjästä ei tullutkaan luokanopettajaa, sanoo Jenni Kangas, että hänellä on aina ollut luontainen halu ohjata ja opettaa. Se on yksi syy, miksi hän haluaa valmentaa nuoria ja samalla levittää lajikulttuuria.

– Lahdessa ei oikein ole heittokulttuuria. Tutkin Ahkeran seuraennätyksiä ja esimerkiksi naisten keihäässä ennätys on vanhalla mallilla 46 metriä ja uudella 45. En voinut uskoa, että täällä ei oikeasti ole ollut heittäjiä. Ainakin minulla on mahdollisuus tehdä seuraennätys, hän naureskelee.

Kankaan mukaan seurassa kuitenkin on hänen oman ryhmänsäkin lisäksi lahjakkaita heittäjiä.

– Toivottavasti minun seuranvaihtoni innostaisi muitakin lajin pariin. Oman urheilu-urani lisäksi minulla on semmoinen ”hieno tavoite”, että saataisiin mukaan pikkuheittäjiä, joista sitten kasvaisi isoja heittäjiä.

Haaveammattina valmentaminen

Insinöörin papereista huolimatta Kangas ei näe tulevaisuuttaan opiskelemallaan alalla.

– Kävin koulun loppuun, koska en helposti luovuta. Oma urani ei ole vielä lähelläkään loppua, hyvä jos on päässyt edes alkuun, mutta haaveammattini oman uran jälkeen on valmentaminen. Nyt jo petaan sitä, että minulla olisi tulevaisuus valmentajana, selvittää Kangas, joka kävi viime kauden aikana nelostason heittovalmentajatutkinnon.

Huipputason oppia on saatavilla myös läheltä, sillä hänen isänsä ja valmentajansa on Hannu Kangas, joka toimi 23 vuotta maanantaina uransa päättymisestä kertoneen Tero Pitkämäen valmentajana.

"Väärä raide" toi epävarmuuden

Päättynyt kausi oli Jenni Kankaalle raastava. Hän oli keväällä uransa parhaan harjoituskauden jälkeen fyysisesti elämänsä kunnossa ja oli varma, että Dohan MM-raja 61,50 syntyy ”arkiheitolla”. Haaveissa oli jopa 63 metrin ylitys, mutta lopulta 60 metrin rajakin jäi rikkomatta.

– Mitään suoraa ja selkeää syytä ei ole keksitty, ehkä kaikki vaan lähti väärälle raiteelle heti kauden alusta.

Viimeisessä heittoharjoituksessa ennen kauden avauskilpailua hän loukkasi jalkansa ja lähentäjälihakseen tuli parin sentin repeämä.

Tuntuu siltä, että vasta nyt olen lahtelainen. Keihäänheittäjä Jenni Kangas

– Kuntoutin sitä kuusi viikkoa ja se oli tervehtynyt, kun aloitin kilpailemisen. Vähän kiirehän siinä oli ja ehkä se näkyi epävarmuutena, joka vaikutti koko kesään.

Kangas vertaa tilannettaan toissa kesään, jolloin hän heitti Berliinin EM-kisoissa ”todella rikkonaisen” harjoituskauden jälkeen viittä vaille 60 metriä ja selviytyi finaaliin. Nyt tulosta ei tullut, vaikka fyysinen kunto oli aivan eri tasolla.

– Kesästä ei jäänyt seliteltävää. Nyt olen märehtinyt asioita tarpeeksi ja kääntänyt ne voitoksi. On vain luotettava siihen, että pystyn jatkamaan siitä mihin keväällä jäin.

Tokio ainoa vaihtoehto

Tulevalla kaudella Jenni Kankaan silmissä siintää vain yksi päämäärä – Tokion olympialaiset.

– Nämä olympialaiset olen laittanut päätavoitteekseni jo 14-vuotiaana. Kaikki suunnitelmat ja päätökset mitä olen tehnyt tämän syksyn aikana, valmennukselliset, ravinnolliset, elämänrytmilliset, kaikki tähtäävät vain Tokioon. Kun isän kanssa lähdimme suunnittelemaan tulevaa kautta, se kesti kolme päivää, että saatiin kaikki muutokset ja muut kokoon.

Tokion olympiaraja on 64 metriä, jonka rikkominen vaatii Kankaalta kolmen metrin ennätysparannusta. Kovalla asenteella varustetulle urheilijalle se ei tunnu pahalta.

– En pidä rajaa mahdottomana. En voi luopua siitä ajatuksesta, että olen todellakin menossa olympialaisiin. En näe sellaista vaihtoehtoa, että en olisi siellä mukana, joten 64 metriäkin on päässäni vain numero.

Uusi harjoituskausi alkoi viime viikolla ja heti ensimmäiset treenit osoittivat, että edellisen harjoituskauden talletukset ovat pankissa.

– Virtaa tuli lisää, kun pääsin aloittamaan paljon kovemmalta tasolta kuin vuosi sitten. Lähden heti nostamaan maksimivoimaa ja yritän saada tehoja ulos jo syksystä. Toinen radikaali muutos on se, että heitän jotain jo lokakuussa, kun yleensä heittäminen on aloitettu vasta marraskuun lopussa, hän suunnittelee.

Kuka

Jenni Kangas

Syntynyt 3.7. 1992 Nurmossa, asuu Lahdessa.

Keihäänheittäjä, materiaalitekniikan insinööri ( Lamk).

Valmentaja Hannu Kangas (isä).

Seura Lahden Ahkera, ennen Seinäjoen Seudun Urheilijat.

Kalevan kisoissa kaksi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi.

Amsterdamin EM-kisat 2016 9:s, Berliinin EM-kisat 2018 12:s, Universiadit 2017 pronssia.

22-vuotiaiden EM-kisat 2013 4:s, 19-vuotiaiden EM-kisat 2011 9:s.

Ennätys 60.98 (2017), kauden 2019 paras tulos 58.28.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi