Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kolumni: Sebastian Coe oli kova radalla, mutta hän on liian pehmeä kabineteissa

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe piti puheen MM-kisojen avajaisissa Dohassa. Kuva: Karim Jaafar / AFP

Luin pienenä poikana Buster-lehteä. Siellä oli lähinnä jalkapalloaiheisia tarinoita Benny Kultajalasta, Super-Macistä ja Pullasta. Lehden sivuilla oli kuitenkin esittelyjä myös oikeista urheilijoista. Sitä kautta tutuiksi tulivat esimerkiksi Guy Lafleur, Ferenc Paragi ja Sebastian Coe.

Coe oli kovin kaikista. Jäätävä 800 metrin juoksija, joka juoksi maailmanennätyksiä liukuhihnalta, saapui unohtumattomalla tavalla kädet levällään voittajana maaliin 1 500 metrin olympiafinaalissa Moskovassa 1980 ja oli pienen pojan maailmassa yksi parhaista urheilijoista yli lajirajojen.

Nykyisin Coe on Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja. Hänen suurena tehtävänään oli palauttaa liiton uskottavuus, joka oli mennyt korruptioskandaalien myötä.

Coe valittiin tehtävään elokuussa 2015. Nyt näyttää siltä, että mies, joka oli uskomaton radalla, on liian pehmeä kabineteissa. Homma on mennyt heikoksi selittelyksi.

Ei voi syöttää väkisin

Dohan MM-kisat ovat saaneet kritiikkiä ovista ja ikkunoista. Osa on aiheellista, mutta osa on myös ollut negatiivisuuden aallon tuomia kaikuja milloin mistäkin.

Coen idean mukaisesti Helsingissä voitaisiin pitää kriketin MM-kisat.

Coe on antanut kritiikistä lähinnä kummallisia lausuntoja. Erityisesti surkeaan yleisömäärään brittisankari on suhtautunut hämmentävän pehmeästi. ”Jos haluamme nähdä yleisurheilun maailmanlaajuisena lajina, meidän täytyy pitää se maailmanlaajuisena”, Coe totesi eräässä haastattelussa.

Ajatus on kelpo, eikä siinä ole kuin yksi vika. Siis se, että se ei toimi. Kun jossain ei ole minkäänlaista yleisurheilukulttuuria, ei kiinnostus synny sillä, että maailman parhaat tuodaan kaupunkiin paikalle.

Coen idean mukaisestihan Helsingissä voitaisiin pitää esimerkiksi kriketin MM-kisat. Suuri tapahtuma ei nostattaisi Suomeen krikettibuumia. Katsomot ammottaisivat tyhjyyttään.

Doha on pohjanoteeraus

On myönnettävä, että Coen ajatuksissa on sikäli järkeä, että joka kerta arvokisoja ei voida kilpailla Euroopassa, jossa yleisurheilun voima on edelleen kova. Lähetystyötä on totta kai tehtävä.

Mutta yhtä lailla aina kisat eivät voi olla yleisurheilun kehitysmaassa. Itselleni nämä ovat neljännet suuret yleisurheilukisat. Daegussa 2011 korealaisia kiinnostivat vain Usain Bolt ja pusukamerat. Pekingissä yleisö innostui Boltista ja muutamista omista menestyjistään. Riossa vähäinen porukka syttyi Boltista ja seiväsfinaalista.

Doha on silti pohjanoteeraus. Yhden esimerkin lisää surkeudesta tarjosi torstai-ilta. Ottelijoiden kisan jälkeinen kunniakierros on upea perinne. Dohassa ottelut loppuivat lähes kello yksi yöllä ja paikalla oli noin 27 katsojaa. Surullista.

Sillä, että kisat ovat jatkuvasti maassa, jossa yleisurheilu ei kiinnosta, laji ampuu itseään jalkaan. Yleisurheilulla on 123 vuoden perinne siinä, että se on olympialaisten ykköslaji. Riossakin se sitä ehkä vielä nitisten oli, mutta menettääkö se asemansa jo ensi vuonna.

No, maratonhullussa Japanissa sentään jonkin verran perinteitä on.

Yksi pyyntö

Mister Coe, minulla on siis Sinulle yksi pyyntö. Lopeta pehmot puheet, ota homma haltuun äläkä päästä yleisurheilua valumaan viemäristä alas. Se on sinne liian hieno laji.

Ajattele vaikka niin, että nyt käännytään 800 metrin loppusuoralle parhaiden vuosiesi päivinä ja on loppukirin aika.

Siinä Sinua ei voita kukaan. Paitsi Steve Ovett ja Joaquim Cruz olympiafinaaleissa.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi