Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Antti Ruuskasen palkintokaapissa on vielä tilaa, ja mieheltä löytyy nälkää sen täyttämiseen: "Haluan lähteä hakemaan puuttuvaa mitalia"

Antti Ruuskanen ei lähde arvailemaan, millainen tulos keihäskarsinnan läpäisyyn vaaditaan.

Antti Ruuskanen on toistaiseksi selvittänyt aina arvokisakarsinnoista tiensä finaaliin. Sama on tähtäimessä Dohassakin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

On muuten jylhää katseltavaa, kun 189-senttinen raavas ukko uhkuu itseluottamusta.

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen kausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä ja siksi hieman tuskainen. Dohan MM-kisojen alla Ruuskanen on kuitenkin innoissaan ja täynnä virtaa.

– Haluan lähteä hakemaan puuttuvaa mitalia olympia- ja EM-mitaleiden viereen. Uhoamaan ei parane kuitenkaan lähteä. Pääkisa on Tokion olympialaisissa, sen ehdoilla kaikki tehdään, mutta haluan menestyä myös täällä, Ruuskanen jutteli.

Ruuskanen on vuoden 2014 Euroopan mestari ja 2016 EM-kolmonen. Olympiahopea Pielaveden suurella miehellä on Lontoosta 2012.

Suomalaisille penkkiurheilijoille on mukava uutinen, että kokeneen 35-vuotiaan heittäjän palkintokaapissa on yhä tilaa.

Kisojen jälkeen katoamistemppu

Mistä virta Ruuskaseen on tullut? Keihäskesä ei pielavetisellä mittakaavalla ole kummoinen ollut ja edellisestä kisastakin on kulunut jo kaksi kuukautta.

Toivottavasti putki saa jatkoa. Mielenkiintoiset karsinnat on tulossa ja varsinkin mielenkiintoinen finaali. Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen

Otetaan ensin puolileikillinen vastaus.

– Mä olen tämmöinen metsästäjä, Ruuskanen virnisti.

Ruuskanen on metsästysaikojen vuoksi syysihminen. Dohan myöhäisen ajankohdan vuoksi hän menetti osan metsästyskautta.

– Kisojen jälkeen katoan kyllä sitten johonkin. Jos löydätte minut jostain, niin tehdään siellä juttua ja tarjoan nokipannukahvit, puhelias keihäsmies lupasi suomalaistoimittajille.

Mutta löytyy Ruuskaselta vahvaan itseluottamukseensa vakavampikin vastaus.

– Maltettiin pitää Kalevan kisojen jälkeen taukoa. Siksi nyt on sopiva nälkä ja kiukku. Olen kesän parhaimmassa kunnossa ja aina olen tykännyt syksyllä heittämisestä. Ainakaan nyt en ole yhtään väsynyt, vaan tässä ollaan niin kuin pikkupoika.

Tärkeintä on terveys. Kalevan kisoissa Ruuskasta vaivasi kantapää, aiemmin kesällä polvi sai osumaa. Nyt Ruuskanen heittää niin vaivattomana kuin kokeneella keihäänheittäjällä on mahdollista.

– Loukkaantumiset ovat urheilua ja varsinkin silloin, jos lajina on keihäänheitto, Ruuskanen kuittasi.

Tuttu kaupunki, uusi stadion

Karsintaraja keihäässä on peräti 84 metriä. Sitä tuskin sentään ihan tarvitsee heittää.

– Enpä lähde arvuuttelemaan, paljonko tarvitaan. 12:n joukossa pitää olla, Ruuskanen tuumasi.

Ruuskanen on ollut karsinnoissa läpi uransa erinomainen. Hän on aina arvokisoissa selvittänyt tiensä finaaliin.

– Toivottavasti putki saa jatkoa. Mielenkiintoiset karsinnat on tulossa ja varsinkin mielenkiintoinen finaali, hän mainitsi.

Ruuskasella on kokemusta Dohassa heittämisestä. Hän on osallistunut kuumassa Qatarin pääkaupungissa Timanttiliigan osakilpailuun. Silloin stadion oli tosin eri kuin MM-kisoissa.

– Olisi tuonut erikoisen ja mukavan lisän, jos nyt ei olisi ilmastoitu stadion. Silloin toukokuisissa kisoissa oli illallakin 36–37 astetta lämmintä. Useimmat heittivät parhaansa avauskierroksella, mutta minä ja Tero (Pitkämäki) olimme olleet kaupungissa pidempään ja heitettiin viimeisellä parhaat, Ruuskanen muisteli.

Doha eroaa jonkin verran Pielavedestä, mutta Ruuskasta erikoiset olot eivät häiritse. Karsintaakin varten hänellä on selvät askelmerkit.

– Verryttelykentällä on viilennetty tila. Käyn heittämässä tarvittavan monta lämmittelyheittoa ulkona ja muuten jumppailen siinä tilassa. Kisapaikan mondo on ilmeisesti nopea, joten ylinopeutta siinä ei auta revitellä.

Suosikki tulee Virosta

Karsinta on lauantaina ja finaali sunnuntaina. Ruuskanen uskoo yhden päivän riittävän palautumiseen.

– Onhan siinä karsinnan ennen ja jälkeen vähän kaikenlaista valmistautumisesta bussimatkoihin ja dopingtestistä median tenttiin, mutta nyt on energiaa miehessä, niin ei se ole ongelma.

Entäpä finaali? Mistä löytyvät kovimmat vastustajat?

Magnus Kirt on ollut hyvä koko kauden ja siksi suosikki. Mielenkiintoista nähdä, miten (Johannes) Vetterin valmistautuminen on mennyt. Hän ainakin heitti pitkälle viimeisissä kisoissa, Ruuskanen mainitsi.

– Mustaksi hevoseksi Ruuskasen valinta on Grenadan poika Anderson Peters.

Helander ja Etelätalo luottavaisina

Suomella ei tällä kerralla ole asettaa keihäskilpailuun suurta voittajasuosikkia, mutta kolme erittäin hyvää mustaa hevosta sinivalkoisen paidan ylleen asettaa. Kokeneen Antti Ruuskasen rinnalla on kaksi hieman harvemmin arvokisoissa nähtyä heittäjää.

Oliver Helander on kahden viimeisen kesän aikana osoittanut, että potentiaalia on hurjan pitkiin heittoihin, mutta loukkaantumiset ovat kiusanneet nuorta 22-vuotiasta heittäjää.

– Tein valmistavalla jaksolla yhden heittoharjoituksen Suomessa ja pari lisää Turkissa. Tilanne vaikuttaa lupaavalta ja olkapääkin on nyt oireeton, Helander kertoi.

Lue myös: Seitsenottelija Maria Huntingtonin valmentaja suojatistaan: Suomen ennätys Dohan kuumuudessa ei ole mahdoton
 

Lassi Etelätalo on mielenkiintoinen nimi arvokisoihin. Etelätalo oli komeasti neljäs Zürichin EM-kisoissa 2014, mutta sen jälkeen vammat ovat piinanneet Joensuun Katajan keihäsmiestä. Nyt hän palaa viiden vuoden tauon jälkeen arvokisaheittäjäksi.

– Tätä on odotettu, että pääsee taas arvokisoihin edustamaan Suomea. Se oli kauden alla tavoitteena ja nyt on sitten uutena tavoitteena päästä finaaliin. Treeneissä heitto on ollut hyvällä tasolla, Etelätalo kertoi.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi