Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Varissuolta lyhyt matka MM-tasolle – pituushyppääjä Taika Koilahti on tulessa perjantaina

Koilahden panostus urheiluun on kannattanut. Dohan MM-kisoissa 20-vuotiaalla lahjakkuudella ei ole mitään paineita.

Pituushyppääjä Taika Koilahti leiskautti Lahden gp-kisoissa huiman myötätuulituloksen 679. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Aloitetaan juttu Varissuolta. Pahamaineinen Turun lähiö, jossa noin puolet asukkaista on maahanmuuttajia, ei yleensä ole myönteisissä otsikoissa. Erityisesti 1990-luvulla alueella tehtiin lukuisia kuolemaan johtaneita väkivallantekoja.

– Onhan se vähän pahamaineinen. Mulla oli kuitenkin aivan normaali lapsuus, Taika Koilahti kuittasi.

Ok. Ei tehdä tarinaa paholaislähiöstä maailman huipulle -teemalla. Se olisikin ollut liian mehukas kertomus.

Huimaa kehitystä viime vuosina

Koilahti on Suomen yleisurheilujoukkueen mielenkiintoisimpia nimiä. 20-vuotias pituushyppääjä on kehittynyt jättiaskelin kahden viime kauden aikana. Kehitys on yllättänyt hyppääjän itsensäkin.

– Ei Doha ennen kautta ollut edes tavoitteena. Mutta sitten kun tulokset alkoivat parantua, Dohakin alkoi vilkkua mielessä, Koilahti kertoi.

Suuren yleisön tietoisuuteen nuori hyppääjä ponnahti Lahden gp-kisoissa. 679 syntyi liian kovassa myötätuulessa, mutta jättiloikka osoitti Koilahden valtavan potentiaalin.

– Olin aivan epäuskoinen, kun näin tuloksen, koska ei tunne ihan noin hyvä ollut. Olin ihan, että ”mitä mitä”, Koilahti muisteli hetkeä, kun tulos Lahdessa digitaaleihin ilmestyi.

Dohaan Koilahti selviytyi hieman myöhäjunassa rankingin kautta. Riittävän pitkä hyppy syntyi Kalevan kisoissa. Lappeenrannassa Koilahti hyppäsi tyylilleen ominaisia valtavan korkeita hyppyjä. Pituutta parhaassa lennossa oli 669.

– Kehitysloikka johtuu siitä, että olen pystynyt treenaamaan terveenä ja ollaan tehty töitä fiksusti.

Ennätys olisi tervetullut lisä

Vaikka Koilahti on erittäin nuori hyppääjä ja vaikka hän on uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoisten arvokisoissa, on rämäpäinen ja erittäin nopea Koilahti valmis yllättämään jo Dohassa.

– Odotan itseltäni hyvää suoritusta. Jos kisan jälkeen on tunne, että on mennyt hyvin, niin sitten voin olla tyytyväinen. Ennätys on sitten tervetullut lisä, Koilahti mietti.

Ennen aikuisten arvokisat tuntuivat kovin kaukaiselta, mutta nyt tiedän, että pystyn kehittymään edelleen. Pituushyppääjä Taika Koilahti

Arvokisailmapiiri on hieman yllättänyt Koilahden, joka oli kuulemma hieman kokeneemmille urheilijoille ihmetellyt, kuinka tylsää MM-kisoissa on.

– Olen ollut aika paljon ihan vaan tässä hotellialueella, Mutta hyvin olen pystynyt keskittymään ilman hotellikuolemaa. Jotenkin se aika vain kuluu. Tämmöistä se sitten on, kun ollaan arvokisoissa, Koilahti hymyili.

Kaukaisesta haaveesta tuli totta

Aiempaa arvokisakokemusta Koilahdella on nuorten sarjoista. Tämän kesän kokemus ei ollut erityisen myönteinen, sillä 22-vuotiaiden EM-kisoissa suosikkien joukkoon kuulunut Koilahti jäi karsinnassa ilman tulosta.

– Se oli täysi vahinko. Kyllä mä askelmerkkiä laitoin koko ajan taaksepäin, mutta nyt kävi näin. Ei se ole jälkeenpäin vaivannut ollenkaan, sillä tiesin sielläkin, että olen kunnossa, Koilahti pohti epäonnistumistaan kauden alkuperäisessä pääkilpailussa.

Kävi Dohassa kuinka tahansa, on kausi ollut Koilahdelle joka tapauksessa positiivinen.

– Ennen aikuisten arvokisat tuntuivat kovin kaukaiselta, mutta nyt tiedän, että pystyn kehittymään edelleen. Tällä kaudella olen nähnyt, että panostus urheiluun kannattaa, Koilahti iloitsi.

Lehti-ilmoitus vei kentälle

Palataan vielä Varissuolle, joka ei kuitenkaan missään tapauksessa ole varsinainen suomalaisen yleisurheilun kehto. Kuinka sieltä Koilahti ylipäänsä eksyi yleisurheilukentille? Varoituksena kerrotaan jo etukäteen, että tämäkään tarina ei ole mehukas.

– Mä oon käsittänyt niin, että vanhemmat näkivät lehdessä ilmoituksen, Koilahti kertoi.

Se oli Turun Weikkojen ilmoitus ja sille tielle Koilahti jäi.

Ja se tie on hyvä.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi