Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kolumni: Puolustuksen puheenvuoro MM-Dohasta

Minulla kaatui kuppi nurin. Kyllästyin nurinaan. Kun lukee uutisointeja ja kommentteja Dohan MM-kisoista, tulee tunne, että täällä olisi kaikki pielessä.

Kitinää on tullut säästä, huonoista yleisömääristä, ihmisoikeuksista, pahoista silmistä ja kaikesta muustakin.

Nyt on aika pitää puolustuksen puheenvuoro. En minäkään täällä viihdy ja koen, että kisat ovat väärässä paikassa, mutta ei täällä sentään kaikki ole huonosti.

Ei likimainkaan.

Ensin myönnetään pari faktaa. Täällä on tuskaisen kuuma ja siksi maantielajeja, eli kävelyitä ja maratoneja, ei olisi missään tapauksessa pitänyt järjestää Dohassa. Maantiellä leikitään jopa urheilijoiden hengellä.

Stadionilla sen sijaan olosuhteet ovat urheiluun loistavat. Viilennysjärjestelmä voi olla ilmastonmuutoksen näkökulmasta arveluttava, mutta sen ansiosta urheilijat pääsevät kilpailemaan optimilämpötilassa. Urheilijat ovat stadionin olosuhteita pelkästään kehuneet, mutta niitä kommentteja ei ole uutisissa nostettu pinnalle.

Eli jos maantielajit jätetään laskuista, urheiluolosuhteet ovat erinomaiset. Sen voi päätellä tulostasostakin. Kitinä siis sen osalta pois.

Entäpä yleisömäärä? On totta, että katsomoissa on tyhjää tilaa. Mutta jos lukee Suomesta päin annettuja kommentteja, voisi kuvitella, että täällä on noin kahdeksan katsojaa ja että heidätkin on pakotettu paikalle.

No, ei pidä paikkaansa.

Hetkittäin tunnelma on ollut jopa kelvollinen. Qatarissa asuu valtavasti etiopialaisia siirtotyöläisiä, ja pitkien juoksumatkojen aikana he ovat kannustaneet omiaan äänekkäästi. Esimerkiksi lauantain naisten kympin aikana stadionilla oli hyvä meininki.

Etiopialaiset ovat vain aika valikoivia. Lauantaina iso osa heistä poistui kympin jälkeen. He eivät ilmeisesti arvosta juoksijoita, jotka eivät jaksa juosta kuin kymmenisen sekuntia. Satasten finaaleiden aikana katsojia on ollut vähän.

Seuraavana ihmisoikeudet. Epäilemättä täällä on ongelmia. Monissa tapauksissa siirtotyöläiset elävät liki orjuudessa, ja sitä ei voi puolustaa mitenkään.

Mutta asiat eivät ole mustavalkoisia. Übereissämme olemme jutelleet esimerkiksi bangladeshilaisen, pakistanilaisen ja filippiiniläisen kuskin kanssa. He ovat välillä palanneet Qatarista kotimaahansa mutta tulleet nopeasti takaisin, koska täällä on hyvä olla.

Nämä siirtotyöläiset ovat vaikuttaneet onnellisilta ihmisiltä.

Vielä pahat silmät eli arabivaltion tavat. Suomessa on uutisoitu, kuinka naisyleisurheilijoita on tuijotettu. Uskon sen.

Toisaalta mitäpä tapahtuu, jos kaunis naisurheilija juoksee Suomessa kevyessä vaatetuksessa miesväkijoukon lähistöltä? Aivan varmasti juoksijaa tuijotetaan, oli se väärin tai ei. Voin itsekin myöntää, että etenkin nuorempana olen saattanut hyvällä tai ainakin innokkaalla silmällä ihailla ohikulkevaa vartaloa. Rikos lienee jo vanhentunut.

Arabivaltioissa on tunnetusti tiukka suhtautuminen alkoholiin. Niin täälläkin. Naapurihotellissa kallista kaljaa voi tosin ostaa. En tiedä, onko alkoholin hankala saavutettavuus ongelma, mutta kaikesta päätellen senkin suhteen Qatar on avautumassa.

Se lienee viisasta, sillä syksyllä 2022 tänne on saapumassa satojatuhansia jalkapallofaneja MM-kisoihin. Villi arvaukseni on, että silloin Dohan kaduilla liikkuu humalaisia.

Tuskinpa heitä kaikkia laitetaan vankilaan.

Lopuksi kehut.

Dohassa on turvallista liikkua. Täällä tuskin joutuu ryöstetyksi. Se ei ole ollut kaikissa arvokisoissa selvä asia.

Puolustus on puhunut.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi