Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kolumni: Doha on täysin väärä kisaisäntä, eikä syynä ole vain ihmisoikeusasiat

Ilmastointilaitteet viilentävät yleisurheilun MM-näyttämön Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ensimmäinen tunne lentokentältä ulkoilmaan siirryttäessä on pysäyttävä. Kehon läpi puskee ällöttävän kostea lämpöaalto. Saunasta ei voi puhua, koska saunaksi Doha on kylmä eikä kiuastakaan näy missään. Liikkumiseen taas sää on aivan liian kuuma ja kostea.

Väistämättä tulee mieleen, että tällaisissa oloissa ei pitäisi ulkourheilua järjestää. Mutta ei siinä mikään auta, Dohassa pidettävät yleisurheilun MM-kisat alkavat perjantaina.

Järkeä siinä ei juuri ole.

Ilmastointi puhaltaa

Stadionilla on luultavasti aivan kelvollista urheilla. Joku Qatarissa siirtotyöläisenä kurjissa oloissa minimipalkalla töitä tehnyt ihminen on asentanut sinne ilmastointilaitteet, joilla stadion viilennetään siedettävän lämpöiseksi.

Ilmastointijärjestelmä on perusteltu, mutta ongelmaton se ei suinkaan ole. Khalifa International Stadion on julman iso, ja sellaisen möhkäleen viilentäminen ei tapahdu millään pikkupuhaltimella, vaan siihen tarvitaan – tekniikasta mitään sen tarkemmin tietämättä – paljon energiaa. Epäilen, että laitteisto ei ole lämpenevän ja sitä kautta tuhoutuvan maapallon näkökulmasta optimaalisin ratkaisu.

Olenkin melko varma, että Greta Thunberg ei olisi valinnut Dohaa MM-isännäksi. Harmi, että hän oli päätöstä tehtäessä vasta 11-vuotias.

Pöljät yöjuoksut

Maratoonarit ja kilpakävelijät eivät stadionille pääse. Kuumuuden vuoksi maantielajit järjestetään yöllä, jolloin lämpötila laskee noin 30 asteeseen. Se on vankin todiste siitä, että Doha on täysin väärä kisaisäntä. Yö on nukkumista, ei juoksemista varten.

Itselläni on melko paljon kokemusta yöjuoksuista. Siis sen vuoksi, että suunnistuksen Jukolan viesti kuuluu jokakesäisiin hupeihini. Sen perusteella tiedän, että kroppa reagoi eri tavalla yön eri ajankohtina tapahtuvaan liikkumiseen. Itselleni iltayö eli Jukolan alkupään osuudet ovat sopineet luontaisesti mainiosti, mutta aamuyön osuudet ovat olleet silkkaa tuskaa vuosia sittenkin, jolloin sentään kuntoni oli kohtalainen.

Alisa Vainio starttaa naisten MM-maratonille keskiyöllä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sama pätenee myös maratoonareihin. Heistä useimmat ovat tottuneet kilpailemaan varhain aamulla, joten veikkaan, että keskiyöllä juokseminen on monille hankalaa. Epäilen, että Dohan maantielajeissa nähdäänkin paljon yllättäviä uupumisia muustakin kuin kuumuudesta johtuen.

Summattuna voisi todeta, että yökisat ovat suoranaista pöljyyttä ja että kaiken lisäksi ne laittavat urheilijat eriarvoiseen asemaan.

Suomella nuori joukkue

Tuntuu siis lähinnä typerältä, että MM-kisat ovat täällä pätsissä.

Mutta onneksi urheilijat ovat ihmeolentoja. Olen melko varma, että kun kisat pääsevät perjantaina vauhtiin ja viileällä stadionilla aletaan nähdä hienoja kilpailuja, keskustelu kuumuudesta, ihmisoikeuksista, kisojen väärästä sijainnista ja elämän pöljyydestä siirtyvät taka-alalle.

Odotettavissa on, että urheilijat ovat saapuneet Dohaan huippukunnossa. Tokion olympialaisiin on alle vuosi aikaa ja jokaisen olympiamenestyksestä haaveilevan pitää olla kelpo lyönnissä jo nyt. Siksi on varmaa, että luvassa on huipputuloksia ja hienoja kilpailuja.

Suomella on liikkeellä peräti 22 urheilijan joukkue, joka on isompi kuin vuosikausiin. Kun joukkue on myös erittäin nuori, voidaan ynnäillä, että suomalaisella yleisurheilulla menee juuri nyt melko mukavasti.

Se tosin on parempi ynnäillä nimenomaan kisajoukkueen koon kautta. Mitalitilasto osoittaa kisojen jälkeenkin nollaa, jos mitään ihmeitä ei tapahdu.

Se on kylmä fakta, vaikka kuumassa maassa ollaankin.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi