Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

MM-finaalipaikalla voi ansaita isomman urheilija-apurahan, ja sen tietää myös korkeushyppääjälupaus Ella Junnila

Ella Junnilalla on edessään loistava tulevaisuus. Jonkinlaista tulosta olisi hyvä tulla jo nyt.

Ella Junnila luottaa valmentajaansa Jouko Kilpeen kuin vuoreen. Kaksikko tähyää tulevaisuudessa maailman huipulle. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ei sitä aina edes tule ajatelleeksi, kuinka isoista asioista urheilijat saattavat maailmanmestaruuskisoissa kilpailla. Joskus iso asia voi olla oma tulevaisuus.

– Menestys täällä voi vaikuttaa urheilija-apurahani suuruuteen, korkeushyppääjä Ella Junnila muistuttaa Dohan MM-kisoissa oman karsintakilpailunsa aattopäivänä.

Jyväskylässä asuva Junnila aikoo ensi talven pelkästään urheilla, sillä hänellä ei ole opiskelupaikkaa. Seuransa Tampereen Pyrintö tukee rahallisesti hyppääjälupausta, ja varmasti kesän nuorten EM-mitalisti jatkossakin saa Olympiakomitealta jonkin suuruista apurahaa. Iso apuraha voi kuitenkin vaatia finaalipaikkaa MM-areenalta.

– Pyrinnön tuen avulla pystyn jo vuokran maksamaan eli perusarjen pyörittäminen onnistuu kyllä ilman stressaamista, Junnila mainitsee.

Kuin valmistautuisi kauden avauskisaan

Dohassa Junnila kuuluu urheilijoihin, joille karsinta on kova kilpailu. Karsintaraja on 194, joten tänä kesänä Suomen ennätyksen 195 hypänneen Junnilan pitää onnistua kykyjensä ylärajoilla, jotta paikka finaaliin aukeaa.

– Finaaliin pyritään. Karsinta ei ole mahdoton, mutta totuus on, että mun perustaso ei ole 195 vaan 190:n tuntumassa.

Junnilan taidonnäyte kesäkuun Paavo Nurmi Gamesista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Junnila saapuu finaaliin melko pitkältä kisatauolta, sillä viimeiset kunnon kisahypyt ovat noin seitsemän viikon takaa.

– Olo on vähän kuin valmistautuisi kauden avauskisaan. Takana on kuitenkin hyviä harjoitushyppyjä ja mulla on todella hyvä fiilis. Sillä tavallahan mulla ei ole mitään suurta painetta, että en ole mikään mitalisuosikki.

Junnila kärsi loppukesästä nilkkavaivasta, ja karsinnassakin hän hyppää jalka teipattuna. Kunnossa jalka kuitenkin on.

– Viimeisen kuukauden ajan olen pystynyt tekemään juoksu- ja loikkatreenit täysipainoisesti.

Mölyt mahassa

Dohassa puhuttaa kuumuus. Korkeushyppääjät kilpailevat viilennetyllä stadionilla, mutta esimerkiksi lämmittelykentällä on paahtava helle.

Karsinta ei ole mahdoton, mutta totuus on, että perustasoni ei ole 195 vaan 190:n tuntumassa. Ella Junnila

– Kisa on onneksi aika myöhään, joten pahin porotus ei ole silloin päällä. Jotain peitettä lienee syytä ottaa mukaan. Ja nestettä tietysti normaalia enemmän, Junnila näkee.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut Junnila ei lähde sen suuremmin kritisoimaan Dohan MM-isännyyttä.

– Mulla voi olla henkilökohtainen mielipide asiaan, mutta olin 15-vuotias, kun kisoista päätettiin, joten en ole voinut siihen vaikuttaa.

– Totta kai toivon, että lähtökohtaisesti kisat olisivat maassa, jossa ihmisoikeusasiat ovat kunnossa, mutta ei näitä oikein voi boikotoida, koska nämä ovat urheilijalle toiseksi tärkeimmät kisat olympialaisten jälkeen.

Lasten treenillä menty

Joulukuussa 21 vuotta täyttävä Junnila on iso palanen suomalaisen yleisurheilun tulevaisuutta. Doha voi tulla menestyksen suhteen liian aikaisin, mutta Junnilan kehityskäyrä vie häntä kahden metrin paremmalla puolelle. Nykytasolleen hän on päässyt liikoja kehosta repimättä.

– Ihan rehellisesti sanoen olen lasten treenillä tällä tasolla. Etenkin harjoitusmäärien suhteen, Junnila itsekin tietää.

Näin ollen ammattimainen harjoittelu tulevina vuosina voi tuoda ennätykseen paljon senttejä lisää.

– Se on Joken (valmentaja Jouko Kilpi) ja Mikon (Jyväskylässä treenejä seuraava Mikko Rummukainen) mietittävänä, miten musta saadaan paras mahdollinen korkeushyppääjä. Sen tiedän, että määrissä on varaa kiristää, Junnila huomauttaa.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi