Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kuukausi takaperin Alisa Vainio ei nähnyt mitään järkeä osallistua Dohan MM-maratonille, mutta sitten aurinko alkoi paistaa

Vainio kilpailee Dohassa MM-maratonilla, joka juostaan yöaikaan. Suomalaisjuoksija on varma, että moni kilpailija katkeaa matkan kuumuudessa.

Alisa Vainio leireili yleisurheilun MM-kisojen alla Turkin Belekissä, kuten muutkin Suomen joukkueen urheilijat. Kuva: Jarmo Viskari

Loppukesä nosti auringon takaisin Alisa Vainion taivaalle. Kireästä lonkasta säteillyt jalan hermotusongelma on kadonnut, ja huippu-urheilijan mielikin on sen vuoksi virkeä.

– Suomessa kehitys oli ennen leiriä kolmen viikon aikana tosi hyvää, Vaino kertoo Turkin Belekin viimeistelyleiriltä.

Helpotus on suuri, sillä parin vuoden aikana kehitys on polkenut paikallaan monenlaisten fyysisten vastoinkäymisten vuoksi.

– Jokainen treeni on nyt purrut älyttömän hyvin.

Vainio tunnustaa, että vielä kuukautta aiemmin hänestä tuntui, ettei koko MM-matkalle ole mitään järkeä lähteä. Dohan maratonilla tavoitteena on ”perusraasto”, mutta ajan sijasta mielessä on enemmän kokemuksen hakeminen arvokisoista.

Alisa Vainio on varma, että moni yltiöpäisesti vauhtiin lähtenyt katkeaa matkan kuumuudessa.

– Pitää yrittää mahdollisimman kauan pysyä virkeänä juoksun aikana.

Sisäinen kello käännettävä

Vainio matkasi Turkkiin MM-joukkueen ison ryhmän kanssa viime viikon alussa. Qatarin Dohaan hän matkusti keskiviikkona, ja naisten maraton on ohjelmassa heti kisojen avauspäivänä perjantaina.

Maratoninmittaista kisaa en ole näin lämpimässä juossut. Juoksija Alisa Vainio

Belekissä lämpö nousi joka päivä 30 asteeseen. Kuumuuden vuoksi yleisurheilijat Turkin Antalayan maakunnan valitsivatkin, sillä Qatarissa on vielä syys-lokakuun vaihteessa paahtava helle ja kilpailun aikana suuri ilmankosteus.

Kuumuuden vuoksi maratonin lähtölaukaus pamahtaa vasta kello 23.59. Sääennusteen mukaan vuorokauden alin lämpötila on yöllä 26 astetta.

Erikoinen aikataulu vaatii juoksijan sisäisen kellon kääntämistä päälaelleen.

– Viimeisen kolmen viikon aikana se on siirtynyt vähän itsestään. En tiedä, onko se alitajuista, Vainio miettii.

Hän on mennyt nukkumaan pikku hiljaa myöhemmin ja myöhemmin. Tavoitteena on, että juoksun lähtöaikana keho eläisi ikään kuin aamua, jolloin oma vireystila on normaalisti paras. Muun muassa ruokailut hän hoitaa sen mukaan, eli iltapalasta tulee aamupala.

– Pari päivää ennen kisaa on tarkoitus siirtää aikataulua radikaalisti.

Kropan reagointi lämpöön on arvoitus

Belekissä ohjelmassa oli yksi pitkä harjoitus, pari vauhtiharjoitusta ja muuten kevyttä valmistautumista. Vielä viimeistelyviikon puolivälissä matkustaminen ja lämpötilan iso muutos tuntuivat kropassa.

– Juoksemiseen se ei ole vaikuttanut, mutta muuten olen ollut normaalia väsyneempi, vaikka olen tehnyt kevyempää treeniä kuin Suomessa. Yleensä kroppa on hyvä sopeutumaan lämpötilaan, Vainio kertoo.

– Maratonin mittaista kisaa en ole näin lämpimässä juossut, ja se on arvoitus, miten siinä käy.

Vainion mukaan myös lentämiseen hänen kehonsa reagoi usein. Turkissa joukkue on lentoajalla mitattuna jo lähes puolivälissä matkaa Dohaan.

Tukena kisoissa ja leirillä on oma valmentaja Jarmo Viskari. MM-maratonilla kannustamassa ovat paikan päällä myös Vainion isä ja äiti.

Alisa Vainio juoksi elokuun alussa Kalevan kisoissa kotimaisemissaan Lappeenrannassa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kovat olympiarajat

Alisa Vainion mielessä siintelee jo Tokion ensi vuoden olympiakisat heinä-elokuun vaihteessa. Arvokisaputken täydentää elokuun lopussa Pariisin EM-kilpailut.

Tokion tulosrajat ovat ennätyskovat. Maratonin tai kympin rajan rikkominen vaatii omien ennätysten reipasta parantamista. Vainion Joutsenossa juoksema maratonennätys on 2.33,24, ja Tokion tulosraja naisilla 2.29,30. Kympillä ennätys on 32.58,17 ja olympiaraja 31.25,00.

Vertailun vuoksi 3-loikassa kisaraja on sama kuin Simo Lipsasen 2017 hyppäämä Suomen ennätys 17,14. Annemari Kiekaran (o.s. Sandell) naisten kympin SE-tulos jää puolestaan 15 sekuntia Tokion tulosrajasta. IAAF on arvioinut, että puolet urheilijoista pääsee kisoihin tulosrajan rikkomalla ja loput rankingin perusteella.

Lue myös: Sanooko kolmas kerta MM-karsinnassa vihdoin toden Kristiina Mäkelälle? "Tykkään lämmöstä"
 

Rion olympiarajan Vainion Joutsenon maratonaika rikkoi, mutta kisaan hän ei päässyt, koska oli liian nuori.

Vainio testasi korkealla harjoittelua Etelä-Afrikassa vuosi sitten tammikuun leirillä, mutta siitä hän kaipaa lisää kokemusta.

– Silloin se toimi älyttömän hyvin.

Vesa Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi