Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Sanooko kolmas kerta MM-karsinnassa vihdoin toden Kristiina Mäkelälle? "Tykkään lämmöstä"

Orimattilan Jymyn kolmiloikkaaja tietää olevansa ennätyskunnossa. Usko 14,50-metriseen ei horju.

Seitsenkertainen Suomen mestari Kristiina Mäkelä tavoittelee MM-finaalipaikkaa kolmatta kertaa. Kuva: Antti Yrjönen

Kristiina Mäkelän kesä on ollut erilainen kuin yleensä. Liki kahden kuukauden kilpailutauko keskellä kesää yllätti monet, mutta kolmiloikkaaja itse ei pidä ratkaisuaan poikkeuksellisena. Perjantaina alkavien yleisurheilun MM-kilpailujen myöhäinen ajankohta pakotti valintoihin.

– Se oli ainut ratkaisu. Aika monet aloittivat kauttaan myöhään tai pitivät taukoa. Neljää kuukautta ei voi kolmiloikata täysillä, sanoo Turkin Belekistä viimeistelyleiriltä tavoitettu Orimattilan Jymyn urheilija.

Tilanne olisi ollut toinen, jos paikka Timanttiliigasta olisi auennut. Ilman kaikkein kovatasoisimpia kilpailuja päätös keskittyä harjoitteluun oli helppo. Se palvelee myös valmistautumista Tokion ensi kesän olympialaisiin.

– Koska pääkilpailu on nyt näin myöhään, olympiavuoteen tulee lyhyempi harjoituskausi.

– Mutta kyllä huomaa, että kesä on ollut pitkä. Samalla mentaliteetilla olen odottanut h-hetkeä kuin muulloinkin, vaikka en kilpaillut. Onneksi olen tosi kärsivällinen, 26-vuotias Mäkelä sanoo.

Uran tasaisin kesä 14 metrin tuntumassa

Päätökseensä Mäkelä on tyytyväinen. Hän ehti kilpailla elo-syyskuussa neljästi ja sai vielä ennen MM-kisoja kuukauden tauon.

– Jalat ehtivät palautua, ja pystymme rakentamaan MM-kisoihin sellaisen kunnon kuin haluamme, Mäkelä sanoo.

Elokuussa hän uusi ensin Suomen mestaruutensa Kalevan kisoissa, jatkoi siitä Superliigaan Puolaan ja Espoon gp-kilpailuun. Peräkkäiset kisaviikonloput kuitenkin vaativat veronsa ja Mäkelä jäi pois Ruotsi-ottelusta. Siitä hieman kohistiinkin, koska yleensä urheilijat eivät ole saaneet jättää maaottelua väliin aikataulusyistä.

– Kolme viikonloppua kolmiloikkaa oli minulle liikaa. Jos saisin valita, kilpailisin kymmenen päivän välein, en viikon välein. Hermotus ei pelannut jaloissa, vaikka jalat muuten olivat kunnossa.

Kilpaileminen tauon jälkeen oli kuitenkin tärkeää. Vaikka Mäkelä syttyy kyllä kilpailuihin, tarvitaan kisaloikkia viimeistelemään tekniikka ennen pääkilpailua. Kun täydestä vauhdista tullaan yhdelle jalalle alas, isku on niin kova, ettei sitä harjoituksissa tehdä.

Mäkelä lunasti MM-paikkansa jo hallikaudella ennätyksellään 14,38. Ulkona paras tulos on ollut Kalevan kisojen 14,15, tuulituloksia lukuun ottamatta. Viimeinen kilpailu ennen MM-Dohaa oli Berliinin World Challenge -sarjan kilpailu, jossa Mäkelä jäi tulokseen 13,86. Se ei huoleta urheilijaa, joka on puhunut koko kauden mahdollisuuksistaan ylittää 14,50. Ennätykset voivat paukkua, sillä usko omiin kykyihin ei ole horjunut, vaikka tekniikassa on yhä hiomista.

– Tämä on ollut tasaisin kesä. 13,86 on ollut huonoin, kun edellisinä vuosina se olisi ollut yksi parhaista tuloksistani kärkituloksien jälkeen.

– Tavoitteeni on ollut koko kesän 14 ja puoli metriä. Siihen on potentiaalia, mutta eri asia on, osuuko kaikki kohdalleen, myöntää Mäkelä, joka ei ole vielä onnistunut täydellisessä hypyssä.

Kristiina Mäkelä kilpailee Dohassa kolmiloikkakarsinnassa torstaina 3. lokakuuta. Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Varman päälle ei riitä karsinnassa

Ulkokauden tilastoissa 14,15 vie Mäkelän vasta sijalle 30. Hallituloksellaan hän olisi samalla listalla 14:s ja 14,50:n hypyllä listalla kutakuinkin kymppisakissa – itse kilpailussa ties kuinka korkealla.

Ensimmäinen tavoite MM-kilpailuissa onkin selvittää karsinta. Mäkelä on kokenut MM-karsinnoissa kovia. Lontoossa 2017 hän jäi tuloksella 13,92 karsinnan 16:nneksi ja Pekingissä 2015 hän putosi finaalista sentillä, tuloksellaan 13,83. Sanooko kuuluisa kolmas kerta vihdoin toden?

Dohassa oman arvoituksensa tuo jopa 40 asteen lämpötila ja myös kisan syksyinen ajankohta. Ne voivat vaikuttaa itse kunkin suorituksiin. Mäkelän taktiikka karsintaan onkin yksinkertainen: yrittää hypätä pitkälle.

– Finaalipaikka irtoaa varmaan 14,20:llä, mutta se on tyhjä veikkaus. Raja voi vaihdella eri kisoissa puoli metriä. Se voi olla ihan mitä vaan.

– Jos kisan aikana huomaa, että kaikki on unessa, silloin voi taktikoida ja hypätä varman päälle. Mutta luultavasta tuolla eivät varman päälle -hypyt riitä. Kolmiloikassa on ollut tosi kova taso tällä kaudella. Toivon, että olen paras itseni.

Lämpö ei ole ollut ongelma

Mäkelä valmistautui MM-kisoihin Espanjassa Sierra Nevadan korkean paikan leirillä ja siirtyi viime perjantaina Turkin Belekiin Suomen muun joukkueen seuraan. Hän matkustaa Dohaan ensi sunnuntaina. MM-karsinta on ensi viikon torstaina päivällä ja MM-finaali lauantai-iltana.

Siirtyminen Turkin kautta Dohaan helpottaa totuttelemista lämpöön, koska siten lämpötila ei vaihdu kerralla kymmeniä asteita. Dohan korkeaa lämpötilaa enemmän Mäkelä miettiikin etukäteen, miten sisä- ja ulkolämpötilojen suuri ero vaikuttaa.

– Siellä on suurempi kontrasti kuin täällä (Turkissa) sisätilojen kovan ilmastoinnin takia. Sitä pitää miettiä vielä siellä. Tykkään lämmöstä, eikä minulla ole koskaan ollut suuria ongelmia korkeiden lämpötilojen kanssa.

Kuka?

Kristiina Mäkelä

Orimattilalainen kolmiloikkaaja. Syntynyt 20.11. 1992.

Opiskelee Helsingin yliopistossa kotieläintiedettä.

Edustaa Orimattilan Jymyä.

Valmentaja Tuomas Sallinen.

Halliennätys 14,38 tältä vuodelta on Suomen ennätys hallikilpailuissa. Ulkoratojen ennätys 14,31 vuodelta 2018.

Moninkertainen arvokisakävijä: muun muassa 2016 Rion olympialaisissa 12:s.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi