Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

"Kauden aikana on tullut päivän jos toisenkin jälkeen vähän itkettyä" – MM-kisojen ajankohta on huippuaiturin onnenpotku

Vammoja vastaan taistellut Nooralotta Neziri pääsee Dohaan terveenä ja hyvästä lähtötilanteesta. MM-kisojen jälkeen alkaa heti uusi kilpajuoksu aikaa vastaan.

Nooralotta Neziri on joutunut kamppailemaan vammojen kanssa, mutta MM-kisoihin hän pääsee terveenä. Kuva: Tiina Mutila

Normaalisti tässä vaiheessa syyskuuta yleisurheilijat vetävät jo happea raskaan kilpailukauden jälkeen. Tämä kausi ei ole normaali. Nyt lajin kerma virittelee huippuiskua kauden päätapahtumaan eli Dohassa pidettäviin MM-kisoihin.

– Valmennuksellisesti tämä on haaste. Kyllä tässä nyt punnitaan osaamista, pitkän linjan valmentaja Petteri Jouste myöntää.

Jousteen ykköstykille, pika-aituri Nooralotta Nezirille kauden pidentyminen sopii tällä kertaa erinomaisesti. Aitajuoksija on kilpaillut kesän sekä muita aitureita että omia vammojaan vastaan.

– Haaste näin myöhäisessä ajankohdassa on henkinen puoli, kun yleensä tässä vaiheessa on alkanut jo loma, mutta itselle kauden jatkuminen on nyt hyvä juttu, Neziri toteaa.

– Kauden aikana on tullut päivän jos toisenkin jälkeen vähän itkettyä ja jossain vaiheessa näytti jo siltä, että koko Doha saattaa jäädä väliin, Neziri muistuttaa hankaluuksistaan.

Neziriä kiusasi ensin kantapäävamma, jonka vuoksi hänen oli pakko jättää väliin Joensuun GP-kisojen finaali, jossa Annimari Korte juoksi Suomen ennätyksen. Kantapään parannuttua ongelmana oli pohje, joka todella oli uhkana koko MM-projektille.

– Pohkeessa oli onneksi vain tulehdus. Jos siitä olisi paljastunut revähdys, sen kanssa ei enää oltaisi Dohaan ehditty, Neziri paljastaa.

– Kävin kyllä koko kesän läpi melkein kaikki kisat, mutta valmistautuminen niihin oli heikkoa. Siinä tuli tehtyä aika epämääräisiäkin harjoitteita.

Kesän hankaluuksien vuoksi Neziri ja Jouste ovat mielellään ottaneet tarjolla olevan ajan vastaan. Nyt Neziri on ehtinyt vetää läpi vielä kunnon harjoitusjakson. Ja mikä parasta, jalat ovat kuntoutuneet.

– Nyt tilanne näyttää valoisalta jalan suhteen. Tai ainakin tilanne on sellainen, että en koko ajan puhu esimerkiksi Petterille jalasta, Neziri nauraa.

Nooralotta Nezirin treeneissä mennään kovaa. Kuva: Tiina Mutila

Nyt osallistumista MM-kisoihin ei siis tarvitse enää jännittää. Mutta yhtä lailla selvää on, että Neziri ei matkusta Dohaan vain osallistumaan. Marraskuussa 27 vuotta täyttävä aituri on jo melkoinen arvokisakonkari, sillä hän on edustanut Suomea aikuisten ulkoratakisoissa seitsemän kertaa.

– Välieräpaikka on ihan minimitavoite. Jos välierissä aika on 12,7- tai 12,8-alkuinen, niin sitten voin lähteä tyytyväisenä kotiin.

Se tosin on epäselvää, tarvitseeko tuollaisen välieräjuoksun jälkeen lähteä kotiin. Edellisten kausien perusteella finaaliraja on suurin piirtein noissa ajoissa.

– MM-kisoissa kaikki ovat kunnossa. 40 naista haluaa mitaleille ja finaaliin. Se on niin hetkestä kiinni, Neziri korostaa.

Oikean hetken löytäminen on helpompaa, jos alle 13 sekunnin aika syntyy jo lähes rutiinilla. Neziri kokeekin, että hän on juossut hyvän kauden, vaikka ennätystä ei ole vielä syntynytkään.

– Tiedän, että terveenä olisin juossut kovempaa, mutta jo nyt tasoni on kovempi kuin ennätyskaudella.

Syksyisen ajankohdan lisäksi Dohan erikoisuus on kuumuus. Tosin tietojen mukaan stadion pystytään viilentämään keinotekoisesti siedettäväksi.

– Mulle lämpö ei ole ongelma, tosin en kyllä ole ikinä kisaillut yli 40 asteessa.

Selvää lienee se, että ylimääräistä aikaa Dohan kaduilla ei kannata viettää.

Nooralotta Neziri on jo kokenut arvokisakilpailija. Kuva: Tiina Mutila

Aiturinaisten kesä

Aiturinaiset ovat olleet suomalaisen yleisurheilukesän ykköshelmiä. Neziri, Korte ja Reetta Hurske ovat kiskoneet toisiaan kohti parempia ja parempia tuloksia. Julkisuus on ollut sen mukaista eli runsasta.

– Se on ihan ok, kun julkisuus on tullut urheilun vuoksi. Meidän taso on oikeasti kova eli ei se julkisuuskaan ole ihan hömpötystä, Neziri huomauttaa.

Huippukolmikon välille on jonkin verran yritetty luoda jännitteitä, mutta Nezirin, Kortteen ja Hurskeen kohdalla kova kilpailu loppuu sen jälkeen, kun maalilinja on ylitetty.

– Musta tuntuu, että varsinkin Reetan kanssa ollaan lähennytty entisestään, kun ollaan oltu jonkin verran huonekavereinakin. Ja myös Dohassa on hyvä, että Reetta on vierellä tukena, Neziri huomauttaa.

– Mutta radalla meistä ei kukaan halua toiselle hävitä, Neziri korostaa kilpailutilannetta, joka on vienyt lajin tasoa Suomessa jättiaskelin eteenpäin.

Suomalaiskolmikko on Euroopan tasolla kova, mutta aivan kärjessä erityisesti USA:n juoksijat menevät vielä paljon kovempaa. On kuitenkin täysin mahdollista, että joku suomalaisista kohoaa Dohassa finaalitasolle.

Kuka se kovasta triosta on? Se onkin sitten hankalammin arvattavissa.

Olympiakisoihin tulee kiire

Dohan MM-kisojen erikoinen ajankohta on luonnollisesti haaste yleisurheilijoille ja valmentajille tänä vuonna, mutta yhtä lailla myöhäinen ajankohta vaikuttaa myös ensi kauden suunnitteluun.

Olympiavuoteen valmistautuminen on aloitettava MM-kisojen jälkeen suurin piirtein heti.

– Iso haaste tulee MM-kisojen jälkeen, mutta kyllä mä kolmen viikon loman aion rutistaa, Neziri suunnitteli.

Nezirin kohdalla lomajaksolle on akkujen latailun lisäksi toinenkin selvä syy. Kroppa kaipaa lepoa.

MM-kisoissa kaikki ovat kunnossa. 40 naista haluaa mitaleille. Aituri Nooralotta Neziri

– Uusi harjoituskausi täytyy aloittaa terveenä.

Yhden uhrauksen lomakausi ja palauttelu saattaa sisältää. Neziri on viihtynyt hallikisoissa, mutta nyt voi olla, että häntä ei talvella kisoissa nähdä.

– Olen tehnyt kaksi suunnitelmaa valmiiksi ensi kaudesta. Toinen sisältää hallikauden ja toinen ei, Nezirin valmentaja Petteri Jouste paljasti.

Tokion olympialaisten lisäksi ensi kesänä kilpaillaan EM-mitaleista. Pariisissa Neziri kuulua jopa mitalisuosikkeihin.

– Kesä on onneksi sellainen, että elokuussa on kaikki kilpailut ja alkukesästä ei siksi ole niin paineita. Se olisi tietysti hyvä, jos olympiarajan saisi tehtyä, Jouste mietti.

Lue myös: ”Pidä koutsi turpa kiinni, me kyllä hoidetaan homma kotiin” - Pelicans ja TPS tarjosivat viihdettä ja draamaa
Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi