Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Suomalaisnaiset yleisurheilunuorten suunnannäyttäjinä – kokenut valmentaja huolissaan poikien puolesta

Nuorten valmentajat katsovat luottavaisina tulevaisuuteen. Alice Koskelainen venyi ennätykseensä kiekonheiton finaalissa.

Lahden Ahkeran Alice Koskelainen heitti SM-kisoissa kuudenneksi kiekossa. Kuva: Juha Peurala

Kotiyleisön edessä kilpailemaan päässeet Lahden Ahkeran nuoret onnistuivat 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoissa vähintäänkin tyydyttävästi.

Päätöspäivänä parhaasta sijoituksesta vastasi Onni Rustholkarhu, joka kiskaisi P14-sarjan kiekonheitossa ennätyksensä 39,89. Tulos riitti SM-pronssiin. Joukkuekisassa Rustholkarhu ja Jerry Savolainen ylsivät niin ikään kolmanneksi.

15-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyssä Iitin Pyrinnön kaksikko Jenna Tuomainen ja Iida Luoma-Aho ponnisti SM-hopeaa.

T15-sarjan kiekonheitossa Orimattilan Jymyn Pinja Muotka ja Aada Sipiläinen sijoittuivat neljänneksi.

Vuotta nuorempien kiekonheitossa Lahden Ahkeran Alice Koskelainen heitti komeasti ennätyksensä 36,44. Se riitti kuudenteen sijaan. Joukkuekisassa Koskelainen juhli hopeaa yhdessä Birgit Tuomolan kanssa.

Koskelainen ei harmitellut palkintosijojen karkaamista.

– Muut olivat sen verran parempia, ettei jäänyt jossiteltavaa. Tosin ei ennätysheitto ollut mitenkään täydellinen. Jännitin vähän liikaa. Jos minulla olisi ollut vähän malttia, limppu olisi lentänyt pidemmälle, nuoresta asti Ahkerassa eri lajeja harrastanut Koskelainen sanoi.

Lahden Ahkeran nuorisovalmentaja Matti Hannikainen kertoo, että Ahkera on panostanut vahvasti nuorisiotoimintaan. Kuva: Juha Peurala

Vaikka nykyisin nuorilla on lukuisia eri vaihtoehtoja vapaa-ajan viettämiseksi, on yleisurheilu pystynyt pitämään hyvin pintansa yhä kovenevassa kilpailussa. Harrastusmahdollisuuksista on jopa runsauden pula. Perinteisten lajien rinnalle on noussut runsaasti uusia lajeja.

Lahden Ahkeran nuorisovalmentaja (10–15-vuotiaat) Matti Hannikainen on oikea mies kertomaan, miten yleisurheilun suosio on pysynyt Päijät-Hämeessä.

– Meillä on Ahkerassa tosi hyvin harrastajia. Kilpaileminen ei kuitenkaan ole enää itsestäänselvyys. Mutta se on melko yleistä jokaisessa seurassa.

Ahkerassa on panostettu nuorisotoimintaan. Se on tuottanut tulosta.

– Mielestäni olemme hienosti huomioineet sen, että yleisurheilussa on paljon lajeja. Peruspaketin lisäksi meillä pystyy osallistumaan esimerkiksi Eemeli Salomäen vetämään seiväsryhmään. Sen lisäksi meillä on erilliset kestävyys-, pika- ja heittoryhmät. Kun yleisurheilussa on yli kymmenen lajia, niin nyt nuoret pystyvät ottamaan lisäpalikoita oman kiinnostuksensa mukaan. Tällä tavalla heistä voi kasvaa hyviä urheilijoita, ja etenevät omassa suosikkilajissaan perusharjoittelun rinnalla, Hannikainen korosti.

Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston toiminnanjohtaja Antti Leskinen patistaa seuroja entistä laadukkaampaan työhön. Kuva: Juha Peurala

Pitkän päivätyön yleisurheilukentällä tehnyt Antti Leskinen toimii nykyisin Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston toiminnanjohtajana. Ennen nykyistä pestiään Leskinen on työskennellyt Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikkönä sekä Suomen Urheiluliiton eteläisen alueen aluepäällikkönä.

Leskinen patistaa isoissa kaupungeissa toimivia seuroja entistä laadukkaampaan työhön.

– Isot seurat ovat vahvistaneet asemaansa koko ajan. Seurojen järjestelmä pitää saada parempaan kuntoon. Enää ei ole ilmiselvää, että jostain maalaiskunnasta nousee joku yksittäinen keihäshuippu, joka ”pelastaa” hetkeksi maamme yleisurheilun.

Leskisen mielestä muun muassa Jyväskylän, Tampereen Pyrinnön, Lahden Ahkeran, Helsingin Kisa-Veikkojen, Espoon Tapioiden ja Turun Urheiluliiton pitää näyttää kaikessa esimerkkiä muille.

– Joihinkin tiettyihin paikkoihin pitäisi luoda niin hyvät olosuhteet, että nuoret haluaisivat tulla sinne treenaamaan. Seurojen täytyisi tehdä yhä enemmän yhteistyötä ja vaihtaa ajatuksia keskenään. Laadukkaampaa valmennusta on vain saatava, Leskinen painottaa.

Hannikainen on kollegansa kanssa samaa mieltä.

– Monet yleisurheiluseurat ovat kauttaaltaan nostaneet tasoaan. Toiminta on ammattimaisempaa ja järjestelmällisempää. Nuorten tilanne on hyvä. Ongelmakohdat alkavat sitten lukioiän jälkeen. Resursseja pitäisi keskittää paremmin.

Leskinen sanoo, että naisten esiinmarssi maamme huipulla näkyy myös nuoremmissa ikäluokissa.

– Seuroissa kaksi kolmasosaa harrastajista on tyttöjä. Poikien puolesta olen pikkuisen huolissani.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi