Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Sajania ei e-urheilu juuri napostele – ”Olen aina tykännyt rääkätä itseäni”

15-vuotiaiden poikien kävelyn ylivoimaisesti voittanut Irincheev harjoittelee Valentin Konosen valvovan silmän alla.

Sajan Irincheev oli ylivoimainen Lahdessa. Kavereiden naureskelut lajivalinnalle loppuivat, kun nuorukainen taivalsi kesällä Suomen ennätyksen. Kuva: Eerikki Lyytikäinen

Viipurin Urheilijoita edustava kilpakävelijä Sajan Irincheev, 15, vei avauspäivän ylivoimaisimman Suomen mestaruuden Lahden stadionilla perjantaina.

Irincheev ei saanut minkäänlaista vastusta 3 000 metrin kävelyssä. Lahden Ahkeran järjestämissä 14- ja 15-vuotiaiden yleisurheilun SM-kisojen kävelykisoissa ei juhlittu osanottajamäärillä.

Tyttöjen sarjoissa oli yhteensä 15 kilpailijaa, kun pojat pääsivät ainoastaan kuuteen. P14-sarjassa ei ollut kuin kaksi rohkeaa ja ennakkoluulotonta kävelijää.

Jotain Sajan Irincheevin ylivoimasta kertoo se, että hänen voittoaikansa oli 13.50,71. Hopealle ehtineen Otto Ahosen loppuaika oli 17.25,32.

Irincheevin roima voitto ei ollut minkään sortin yllätys. Vaikka kävelijä onkin treenannut lajia tosissaan vasta vajaat kaksi vuotta, kyseessä on lahjakas urheilija.

– Meillä oli kaksi vuotta sitten Helsingissä Viipurin Urheilijoiden harjoitukset, jossa oli kävelyviesti. Minun joukkueeni oli ennen osuuttani hännän huippuna, mutta nostin jengin kärkeen. Se oli ensi kosketus kävelyn ihmeelliseen maailmaan, todella analyyttinen urheilija sanoi.

Irincheevin lajinvaihto ei ollut niitä perinteisimpiä.

– Siirryin kävelyyn pikajuoksusta. 100 metriä oli suosikkimatkani, mutta räjähtävyyteni ei olisi riittänyt sataselle.

Irincheevin valmentajana on toiminut alusta lähtien Anatoli Mihailov. Kaksikko päätyi vuoden 2018 hallikaudella ottamaan yhteyttä Suomen kävelyurheilun suurmieheen Valentin Konoseen. Mihailov tunsi Konosen entuudestaan ja halusi pyytää ”Vallulta” valmennusapua.

– Päätimme Anatolin kanssa, että jos tässä lajissa haluaa oikeasti menestyä, niin harjoittelua on kovennettava. Nyt on helppo sanoa, että päätös oli täysin oikea. Olen kehittynyt huimasti.

Sajan Irincheev harjoittelee muun muassa Aku Partasen kanssa. Kuva: Petri Huhtinen

Helsingin Vuosaaressa asuva Irincheev käy kerran viikossa Konosen treeneissä. Siellä taso on hurjaa, sillä samoissa harjoituksissa rehkivät suomalaisen kilpakävelyn nimimiehet Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen.

– Kesällä huhkimme Hakunilan kentällä ja talveksi siirrymme Myllypuron halliin. On ollut hienoa nähdä, kuinka raivokkaasti Aku ja Jarkko treenaavat. Kovia äijiä, huh huh sentään, Irincheev korosti.

Ensi kaudella huippulupaus siirtyy pääsääntöisesti Jani Lehtisen valmennukseen, joten helsinkiläinen saa laadukasta valmennusta.

Nykyisin on perin harvinaista, että teini-iässä oleva poika tai tyttö alkaa tai on ylipäätään aloittanut kävelyn harrastamisen. Pullasukupolvi istuu paljon mieluummin teeveen ääressä tietokonepelejä veivaten kuin rämpivät suolla sauvojen kanssa oksennusta pidättäen. Joukkueurheilussakin mukavuuden haluisille nuorille on väylä päästä kelpo tienesteille. Joskaan ei sekään tie helppo ole, vaan päinvastoin. E-urheilu on nuorison keskuudessa älyttömän suosittua. Siellä myös raha liikkuu kiitettävästi. Siksi tuntuu hyvin oudolta, että jotkut haluavat ”kiduttaa” itseään mitä rankimmissa lajeissa.

– Jollain tasolla ihmisen täytyy olla hullu, jos hän alkaa harrastaa tosissaan kilpakävelyä. Henkisen tason on oltava kova. Mielen täytyy pitää keho liikkeessä.

Ovatko kaverit naljailleet harrastuksestasi?

– Kyllä sitä alkuun monet ihmettelivät ja ehkä jopa hieman nauroivat. Mutta kun kävelin kesällä Jämsän lajikarnevaaleilla 10 000 metrin Suomen ennätyksen 49.16, frendien ilkkuminen loppui siihen paikkaan, Irincheev naurahti.

Tavoitteellisen urheilijan elämässä ei ole tällä hetkellä muuta kuin kävely ja koulu. Kaikki panostus on urheilussa.

– Ultimaattinen unelma on vuoden 2024 Pariisin olympialaiset. Sinne on vielä viisi vuotta aikaa. Mottoni on ollut aina, että mikään ei ole mahdotonta.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi