Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Lahden Ahkera selvisi kunnialla Kalevan kisoista – ovelasti juossut Martti Siikaluoma juhli mestaruutta sunnuntaina

Maaliviivan yli ensimmäisenä, kädet ilmaan ja helpottunut karjaisu. Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma kruunasi lahtelaisseuran Kalevan kisat sunnuntaina taktisesti nappiin menneellä suorituksella.

Hyvää tekee! Martti Siikaluoma otti uransa ensimmäisen aikuisten mestaruuden juonikkaalla taktiikalla ja ykkössijaa kelpasi tuulettaa maalissa. Kuva: Lauri Ilola

Maaliviivan yli ensimmäisenä, kädet ilmaan ja helpottunut karjaisu. Lahden Ahkeran Martti Siikaluoma kruunasi lahtelaisseuran Kalevan kisat sunnuntaina taktisesti nappiin menneellä suorituksella.

Miesten 5 000 metrin kilpailu oli pedattu tilaston kärkinimille, Helsingin Kisa-Veikkojen Eero Salevalle ja Ahkeran Hannu Granbergille. Kärjen takana lähes koko matkan pysytellyt Siikaluoma yllätti vuorovetotaktiikkaan turvautuneen kaksikon pitkällä kirillä, ja lasketteli lopulta selkeään voittoon ajalla 14.35,19.

– Vähän jo verryttelyssä aavistin, että pojat ovat sopineet vuorovedosta. Itse ajattelin, että nyt on mestaruuskisat, enkä ainakaan lähde vetämään joukkoa. Luotin omaan vahvaan loppuun ja se riitti, Siikaluoma kertasi tyytyväisenä voittoaan.

Lue myös: Kalevan kisojen komein saavutus tehtiin katsomossa: lahtelainen Erkki Nikunen on käynyt paikalla 50 kertaa peräkkäin
 

Mestaruudet ovat karttaneet Siikaluomaa, vaikka Kalevan kisoista on kokemusta vuodelta 2011 saakka. Tällä kertaa tuliaisina oli kaksi mitalia, sillä Siikaluoma juoksi 1 500 metrin kilpailussa kolmanneksi.

– Kyllähän tämä taisi mennä hieman yläkanttiin, mutta kerrankin kuntohuippu osui kohdilleen. Hyvältä tuntuu, Siikaluoma tunnusti.

Aivan yhtä hyvä tuntuma ei jäänyt seuratoveri Granbergille, jonka kohtalona oli lauantain tapaan nelossija.

– Taktiikka oli erotella porukka hajalle tarpeeksi ajoissa. Vetohommat söivät omia voimia ja tuoreemmat kaverit tulivat ohi. Vähän jättää hampaankoloon, Granberg tuskaili.

Seuraavaksi Granberg kilpailee Suomen paidassa Superliigassa ja myöhemmin Ruotsi-ottelussa.

"Pohja on hyvä"

Kiitettävä suoritus, arvioi Ahkeran joukkueenjohtaja Jaakko Erkinheimo lahtelaisseuran esiintymistä Kalevan kisoissa. Ahkera oli SM-kilpailuissa pitkästä aikaa suurella joukkueella. Mukana oli 27 urheilijaa. Kokemusta monin paikoin hakemassa ollut joukkue venyi monen urheilijan voimin.

– Paljon oli nuoria ensimmäistä kertaa ja heistä saadaan kuulla toivottavasti myöhemmin lisää. Pohja on hyvä, kun on olemassa massaa. Meidän 15–20 -vuotiaiden urheilijoiden ympärillä on monta hyvää valmentajaa, Erkinheimo kehui.

Tyttöjen ja poikien SM-kilpailuihin Ahkera saa Erkinheimon mukaan vahvat joukkueet.

Mäkelä kovassa vauhdissa

Miesten kiekonheiton loppukilpailussa Ahkera oli mukana kahden kisaajan turvin, kun Sami Aartolahti ja Olli Takala selvittivät karsinnan. Finaalissa kilpailun tulostaso jäi armottoman matalaksi, ja Takala pääsi kuntoonsa nähden normaalilla heitolla lähelle kolmossijaa. Tulos 51,17 riitti viidenteen sijaan. Kilpailun voitti Espoon Tapioiden Oskari Perälampi.

Olli Takala oli kiekonheiton finaalissa viides. Kuva: Lauri Ilola

Kilpailun vanhin osanottaja, Orimattilan Jymyn 48-vuotias konkari Jouni Helppikangas oli finaalin yhdeksäs heitettyään 46,79.

Jymyn kuuluisin urheilija, Kristiina Mäkelä otti naisten kolmiloikkakilpailussa omansa. Mäkelän uran seitsemäs Suomen mestaruus irtosi tuulituloksella 14,19. Paras sallittu tulos kantoi 14,15.

Mäkelä on ollut harjoitustauolla ja teki paluun kilparadoille Kalevan kisoissa. Reilu 14-metrinen irtosi Mäkelän mukaan hapuilevalla suorituksella. Reilusti pidempiä hyppyjä on lupa odottaa.

– Vähän hätäilin loikissa, mutta se on tätä, kun on avauskisa, eikä jalat ole kaikista herkimmät. Tosi hyvä, jos tämä on keskivertohyppyjen mitta, Mäkelä analysoi.

– Lankulle tulo oli kovempi, mitä ikinä. Voima ja nopeus ovat olleet pääasioita harjoittelussa. Vauhtiin on otettu nyt yksi askelpari lisää ja saan pidettyä vauhdin ihan loppuun saakka, Mäkelä tuumasi.

Juttuun korjattu 5.8. kello 11.50 tulostieto: Jouni Helppikangas oli yhdeksäs, ei seitsemäs, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Mikä?

Perinteitä tihkuva SM-viikonloppu

Kalevan kisat eli yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut käydään joka vuosi. Vuonna 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa.

Ensimmäiset Kalevan kisat järjestettiin vuonna 1907 Tampereella. Naiset ja miehet kilpailivat samoissa SM-kisoissa ensimmäisen kerran vuonna 1959.

Kisojen kiertopalkinto Kalevan malja on vuodelta 1910, mistä lähtien SM-kisoja on kutsutta Kalevan kisoiksi. Maljan kyljessä on lause: "Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi on päämäärämme". Seurat keräävät pitkin kautta Kalevan malja -pisteitä SM-kisoista. Viime vuonna pistekilpailun voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Kalevan kisat on järjestetty neljästi Lahdessa: 1924, 1985, 2000 ja 2012.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi