Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kalevan kisojen komein saavutus tehtiin katsomossa: lahtelainen Erkki Nikunen on käynyt paikalla 50 kertaa peräkkäin

Innokas lahtelainen penkkiurheilija Erkki Nikunen sai Lappeenrannan Kalevan kisoissa vyölleen komean merkkipaalun. Käynnissä olevat yleisurheilun SM-mittelöt ovat peräti 50 perättäiset kilpailut, joissa Nikunen on käynyt. Samaan ei ole moni kyennyt.

Erkki Nikunen on käynyt Kalevan kisoissa 50 kertaa putkeen. Kuva: Lauri Ilola

Innokas lahtelainen penkkiurheilija Erkki Nikunen sai Lappeenrannan Kalevan kisoissa vyölleen komean merkkipaalun. Käynnissä olevat yleisurheilun SM-mittelöt ovat peräti 50 perättäiset kilpailut, joissa Nikunen on käynyt. Samaan ei ole moni kyennyt.

Nyt 71-vuotias Nikunen aloitti yhtäjaksoisen Kalevan kisoissa kiertämisen vuonna 1970 Kouvolasta. Nikunen oli tuolloin reilu parikymppinen nuorimies. Kisoissa käyminen muuttui tietoiseksi putken säilyttämisessä siinä vaiheessa, kun reissuja alkoi olla kasassa parikymmentä.

– Itse asiassa kisoja on alla 51, mutta se ensimmäinen on vuodelta 1958 Kouvolasta. Silloin näin huippu-urheilijoita ensimmäistä kertaa läheltä ja muistan edelleen jopa sen paikan, jossa istuin. Se on jäänyt elävästi mieleen ja erityisesti Voitto Hellsten, Nikunen kertasi.

–Niistä vuoden 1970 kisoista on jo sen verran aikaa, ettei kaikkea meinaa enää muistaa. Silloin alkoi ainakin juoksijoita tulla Juha Väätäisen johdolla, Nikunen muisteli.

Aitafinaali päivän kohokohta

Lappeenrannan Kimpisen kentän pääkatsomoon poikansa Tommin kanssa saapunut kisakonkari on nähnyt läpileikkauksen suomalaisesta yleisurheilusta. Kun juoksu ei ollut enää suomalaisten trendilaji, nousi muita lajeja vähitellen tilalle. Suomi on aina elänyt muutamasta yksilöstä, jotka ovat menestyneet arvokisoissa.

Lue myös: Lahtelainen korkeushyppääjä Heta Tuuri vietti värikkäät neljä vuotta Yhdysvalloissa – ”Muutos vaatii aina paljon aikaa”
 

– Se on vähän yllättänyt, että meille on noussut useampi hyvä juoksija naisten aitajuoksuun ihan puskista. Se on päivän mielenkiintoisin kisa, Nikunen kehui viitaten naisten 100 metrin aitafinaaliin, joka kruunasi perjantai-illan.

Keihäänheitto on Nikusen suosikkilaji. Miesten finaalin Nikunen aikoo seurata kotisohvalta Lahdessa.

–Se on aina komeata katsottavaa, kun tulee yli 90 metrin kaari, Nikunen kehui.

Ahkera sai kolme mitalia

Lahden Ahkeralle perjantain kisapäivä oli vähintään odotusten mukainen. Saaliina oli hyisessä kelissä kaksi hopeaa ja pronssi.

Kristiina Mäki taisteli naisten 1 500 metrin finaalissa hopealle. Korkeushyppääjä Heta Tuuri oli hyvällä kisapäällä ottaen Ahkeralle päivän toisen hopean häviten vain ennakkosuosikki Ella Junnilalle.

Tuuri selvitti ensimmäiset korkeudet tyylikkäästi. Vielä korkeuden 184 selvittänyt Tuuri teki ensimmäisen pudotuksen riman ollessa korkeudessa 188. Rima putosi vielä kahdesti, ja Junnila pääsi juhlimaan mestaruutta tuloksella 186.

– Tosi hyvin kulki. Torstain karsinnassa oli pientä haparointia, mutta tänään oli ihan eri fiilis. Harmi, olisi ollut kiva mennä 188 yli, mutta pieni adrenaliinipiikki vei tekniikkaa tällä kertaa, Tuuri kertasi.

Lahden Ahkeran Heta Tuuri (vas.) onnitteli Ella Junnilaa voitosta. Kuva: Emmi Korhonen

24-vuotiaalle Tuurille SM-mitali oli uran toinen. Kerran tällä kaudella 188 hypännyt Tuuri hamuaa jo kohti uutta kymmenlukua.

– 190 olisi seuraava ”milestone”. Seuraava kisa on Espoon Motonet GP ja toivottavasti pääsisi Ruotsi-otteluun, Tuuri toivoi.

Lahtelaispäivän kolmannen mitalin otti 27-vuotias Martti Siikaluoma, jolle aikuisten SM-mitali oli uran ensimmäinen. Miesten 1 500 metrin mestaruuden vei odotetusti Joonas Rinne ajalla 3.57,05. Siikaluoma hävisi hopean 12 sadasosalla.

– Noudatin taktiikkaa prikulleen ja se puri. Yksi mies pääsi kuittaamaan juuri ennen maalia, mutta olen mitaliin tyytyväinen, Siikaluoma puuskutti tuoreeltaan kisan jälkeen.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi