Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Lahden Ahkeran juniorivalmennus toimii – Kalevan kisoihin peräti 27 urheilijaa

Mitaliodotukset edelleen tuttujen urheilijoiden harteilla, mutta joukkueen koko on tuplaantunut viime vuosista. Lappeenrannassa kisaavista Ahkeran urheilijoista kolmannes on ensikertalaisia.

Kristiina Mäki voitti viikonloppuna Tshekin mestaruudet 800 ja 1 500 metrillä. Kalevan kisoissa hän kilpailee tonnivitosella ja 5 000 metrillä. Kuva: Leevi Vähälä

Lahden Ahkeran menestys yleisurheilun Kalevan kisoissa on viime vuosina perustunut pitkälti melko pienen urheilijajoukon onnistumisiin. Tilanne on aika samanlainen myös ensi viikonloppuna käytävissä Lappeenrannan kilpailuissa, mutta seuran terävimmän kärjen takana on tapahtunut iso positiivinen muutos. Joukkueen koko on tuplaantunut viime vuosista.

– Meiltä on ilmoitettu kisoihin 27 urheilijaa. Joukkue on ylivoimaisesti suurin tällä vuosikymmenellä. Erityisesti mieltä lämmittää se, että seuran omat kasvatit ovat nousseet mukaan ja joukosta on ensikertalaisia melkein joka kolmas, myhäilee Ahkeran valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Erkinheimo.

– Tämä on osoitus siitä, että seuran nuorisovalmennus toimii hyvin. Meillä on 15–20-vuotiaiden kanssa monta hyvää valmentajaa.

Viime vuosina Ahkeran joukkueen koko Kalevan kisoissa on jäänyt 12–15 urheilijaan.

Tuore tuplamestari hakee viidettä perättäistä

Ahkeran mitalitoivoista Kristiina Mäki juoksi viime viikonloppuna Tshekin tuplamestariksi 800 ja 1 500 metrillä. Lappeenrannassa hän tavoittelee vitosella viidettä perättäistä mestaruuttaan ja yrittää tonnivitosella katkaista Sara Kuiviston kaksi vuotta kestäneen valtakauden.

Korkeushyppääjä Heta Tuuri on tuoreella ennätyksellään 188 tilastokakkonen ja Erkinheimon mukaan mahtavassa kunnossa. Hän voi tosissaan haastaa nuorten EM-mitalistin ja SE-hyppääjän Ella Junnilan.

Meillä on 15–20-vuotiaiden kanssa monta hyvää valmentajaa. Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Erkinheimo

Ei vielä mitaleille, mutta aivan niiden tuntumaan pystyy esteissä nuori Aino Kuljukka, ratakierroksella Sanna Erkinheimo ei vielä tilastojen perusteella kamppaile mitalista, mutta kokeneen juoksijan kunnonajoitus voi muuttaa tilannetta.

Positiivista alkukesän perusteella on se, että pika-aituri Viivi Avikainen on akillesjänneleikkauksen ja vuoden tauon jälkeen palannut radoille ja finaalikuntoon.

Kestävyysjuoksut miesten näyttämö

Miehissä mitaleita odotetaan perinteisesti kestävyysjuoksuista.

Hannu Granberg ja Ossi Kekki puolustavat viime vuotisia hopeitaan. Granberg on juossut selkävaivojen takia päämatkansa esteet vain kerran, mutta tehnyt sileillä ennätyksiään. Jos hän pystyy ylittämään esteet vähänkään normaalisti, on Topi Raitasen jälkeen hopeaa tarjolla.

Raitasen kanssa harjoituskaudella leireillyt Kekki on välttynyt vaivoilta ja loukkaantumisilta.

– Jos viimeistely onnistuu, Ossi on vahva, arvelee Erkinheimo.

Jos mitään ihmeitä ei tapahdu, Ahkeralla on sunnuntain 5 000 metrillä neljä miestä kamppailemassa mitaleista. Granbergin ja Kekin lisäksi mukana ovat nousujohteiseen kuntoon päässyt Martti Siikaluoma ja Antti-Pekka Niinistö.

Ja kun mitaleista puhutaan, pitää muistaa myös kiekonheittäjä Olli Takala, joka kaksi vuotta sitten voitti SM-hopeaa.

– Kun Ollille osuu hyvä päivä, hän voi vaikka voittaa, sanoo Erkinheimo viime syksynä Frantz Krugerin valmennukseen hakeutuneesta Takalasta.

Tavoitteena säilyttää Kalevan Malja -johto

Kotimaan tilastot ovat monessa lajissa ennen Kalevan kisoja hyvin tasaiset ja esimerkiksi finaalipaikoista on tulossa monessa lajissa tasainen kamppailu.

– Onnistumisia vaaditaan ja finaaleissa voi olla vaikka kuinka monta Ahkeran urheilijaa. Siellä kahdeksannen sijan tuntumassa on tasaista.

Finaalipaikat ovat arvossaan, kun lasketaan Kalevan Malja -pisteitä.

Ahkera on ennen Kalevan kisoja Kalevan Malja -pisteissä kärjessä 105 pisteellä, kun kakkosena oleva Turun Urheiluliitto on 30 pistettä jäljessä. Erkinheimo uskoo, että kärkipaikka voi säilyä viikonlopun ylikin, jos mitään odottamatonta ei tapahdu.

– TuUL ja kolmantena oleva HKV tuskin saavuttavat meitä, Jyväskylän Kenttä-Urheilijat sieltä kyllä nousee reippaasti, mutta en usko senkään vielä haastavan meitä.

Seurojen hegemoniapystin voittamiseen tarvitaan onnistumisia kaikista SM-kisoista. Kalevan kisojen jälkeen mukaan lasketaan vielä juniorien SM-kisat ja SM-viestit.

Kalevan kisat

Ahkeran joukkue

Lahden Ahkerasta on ilmoitettu 27 urheilijaa 1.-4. elokuuta Lappeenrannassa käytäviin Kalevan kisoihin:

Naiset: Viivi Avikainen (110m aj.), Sanna Erkinheimo (400m/200m), Janna Hautala (800m), Pinja Kotinurmi (800m/5 000m), Aino Kuljukka (3 000m ej.), Salla Laukkanen (3 000m ej.), Kristiina Mäki (1 500m/5 000m), Natalia Nylund (10 000m), Laura Rautiainen (3-loikka), Heta Tuuri (korkeus).

Miehet: Sami Aartolahti (kiekko), Olli Ahlgren (800m), Karim Echahid (pituus), Lauri Eerola (400m/200m), Hannu Granberg (3 000m ej./5 000m), Walte Hautala (3 000m ej.), Tuomas Helin (10-ottelu), Joni Järvinen (110m aj.), Janne Kanerva (800m), Ossi Kekki (10 000m/5 000m), Samuli Lehtinen (100m/200m), Joonas Mikkanen (seiväs), Antti-Pekka Niinistö (10 000m/5 000m), Martti Siikaluoma (1 500m/5 000m), Olli Takala (kiekko), Joska Tommola (pituus), Veeti Vesalainen (seiväs).

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi