Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kallis jänis vetää Topi Raitasta kohti ennätystä Lapinlahdella – tavoitteena on alittaa esteissä 8.20

Topi Raitanen ja Camilla Richarsson yrittävät parantaa ennätyksiään keskiviikkona Lapinlahdella. Kuva: Paula Pohjamo

Suomen valovoimaisin kestävyysjuoksija Topi Raitanen lähtee keskiviikkona 3 000 metrin estejuoksuun Lapinlahdella ennätys mielessään.

Koko juoksu on pedattu 23-vuotiaalle Raitaselle, sillä kilpailuun on värvätty kallis Timanttiliigaa kiertävä kenialaisjänis Lawrence Kemboi.

Raitanen juoksi ennätyksensä 8.21,47 Paavo Nurmi Gamesissa Turussa 11. kesäkuuta. Sen jälkeen miestä ei radalla ole nähty, koska vauhtia haettiin 22 päivän ajan St. Moritzin korkeanpaikan leiriltä Sveitsistä.

Raitanen tuli leiriltä vasta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, joten kisakunto on pieni arvoitus.

– Tulen nyt ensimmäistä kertaa suoraan korkealta kilpailuun. On mielenkiintoista nähdä, kuinka se toimii, Raitanen pohti tiistaina Lapinlahdella.

Raitanen ei ole mikään eilisen teeren poika korkeanpaikan harjoittelussa. Viime kauden jälkeen hän on harjoitellut korkealla marraskuussa, tammikuussa, maaliskuussa ja nyt kesä-heinäkuussa.

Toiveena tasainen, mutta kiihtyvä vauhti

Turun juoksussa kahden kilometrin väliaika oli 5.39. Raitanen haluaa nyt Kemboin vetävän hänet noin 5.34:n aikaan ennen viimeistä kilometriä.

– Tavoite on juosta alle 8.20. Juoksu saisi olla tasavauhtisempi kuin Turussa, mutta loppua kohti kiihtyvä kuitenkin, Raitanen selvittää toivettaan.

Tällä hetkellä vahvan kestävyyspohjan suunnistuksen kautta omaava Raitanen on Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidentenä alkukesän ennätyksellään.

Edellä ovat Suomen ennätyksen haltija Jukka Keskisalo (8.10,67), Tapio Kantanen (8.12,60), Ismo Toukonen (8.18,29) ja Tommy Ekblom (8.19,40). Raitanen voi hyvinkin lähitulevaisuudessa ohittaa listalla Ekblomin ja Toukosen.

– Leiri oli vauhtikestävyyspainotteinen, ja kunto on mennyt eteenpäin. Tämä on tulevia arvokisoja varten hyvä testi. Jos juoksu sujuu näin nopeasti, niin voin käyttää samaa mallia ensi kesänä ennen Pariisin EM-kisoja. Dohan ja Tokion suhteen on otettava huomioon myös lämpötila, Raitanen sanoo.

MM-rajan jo alittanut Annamari Korte (kuvassa) on hionut lähtöään ja yrittää päästä Reetta Hurskeen kyytiin jo heti lähdöstä. Kuva: Paula Pohjamo

MM-tavoitteena finaalipaikka

Viime kesän Berliinin EM-kisoissa kahdeksanneksi esteissä juossut Raitanen kilpailee vielä ennen Kalevan kisoja Joensuun Motonet GP:ssä 3 000 metrin sileällä.

Dohan MM-kisoissa tavoitteena on loppukilpailupaikka.

– Jos pystyn siellä tekemään Turun kaltaisen juoksun, niin taistelen finaalipaikasta.

– Kehittämistä on vielä vauhtikestävyydessä. Sitä on harjoiteltu ja myös menty eteenpäin. Nopeutta tarvitaan myös, ja aion kilpailla vielä syksyllä myös 800 metrillä, Raitanen paljastaa.

"Tuntuu, että kesä alkaa vasta nyt"

Huippukunnossa radalle lähtee Raitasen tavoin Camilla Richardsson, joka rikkoi esteissä MM-rajan viime keskiviikkona Ranskassa.

Richardsson on valmentajansa Jukka Keskisalon opeilla viettänyt 100 päivää korkeanpaikan leirillä. Kisoissa hän on juossut matkoja 1 500 metristä 10 000 metriin.

Keskiviikkona edessä on 5 000 metrin kilpailu, jossa Richardsson lähtee parantamaan neljän vuoden takaista ennätystään 15.57,95.

– Juoksu on kulkenut St. Moritzin leirin jälkeen todella hyvin. Dohassa haluan päästä loppukilpailuun – ei sinne muuten kannata lähteä. Tavoite on kova, mutta niin sen pitääkin olla.

Urheilijoiden kaudesta tulee pitkä, sillä Dohan MM-kilpailut käydään vasta syys-lokakuun vaihteessa.

– Tuntuu, että kesä alkaa vasta nyt, Richardsson nauraa.

Korte haastaa Hurskeen startin

Naisten 100 metrin aidoissa Annimari Korte ja Reetta Hurske käyvät kovaa kisaa. Korte (12,93) on Nooralotta Nezirin (12,90) tavoin alittanut MM-rajan (12,98).

Hurske on juossut rajan ali kolmesti, mutta aina myötätuulta on ollut liikaa. Hurskeen paras noteeraus 12,99 uupuu sadasosa sekunnin MM-rajasta.

– Sain tavoitteen mukaisesti rikottua rajan alkukesästä. Nyt olen harjoitellut hyvin ja haluan päästä huippukuntoon loppukesästä. Tavoitteena on tehdä ennätys Kalevan kisoissa. Olen hionut lähtöä paremmaksi ja tarkoitus on keskiviikkona päästä heti paukusta Hurskeen mukaan, viittaa Korte kilpasiskonsa hyvään lähtöön.

Kari Haavisto
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi