Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Aidat nousi tyttöjen suosikkilajiksi – "Siinä on vauhtia, teknisyyttä ja vähän vaaran tunnettakin"

Vilja Hautaniemi (vas.), Jade Toivola, Helmiina Saarikunnas ja Jenni Väänänen voittivat aitajuoksuviestin. Kuva: Mirja Hussain

Suomi on juuri nyt maailman eliittiä naisten 100 metrin aitajuoksussa.

Vaikka Suomen kuluvan vuoden tilaston kärkinainen Annimari Korte on ajallaan 12,93 maailmantilastossa vasta jaetulla 28:nnella sijalla, on Suomi tason laajuutta mitattaessa maailman parhaimmistoa.

Suomen viiden parhaan juoksijan kauden parhaiden tulosten keskiarvo on 13,10. Tätä parempi viiden parhaan juoksijan keskiarvo on vain Yhdysvalloilla, Jamaikalla ja Australialla.

Euroopan maista Suomen keskiarvo on paras. Korte on Euroopan tilastossa jaetulla toisella sijalla edellään Valko-Venäjän Elvira Herman.

Edellä olevalla saattaa olla yhteys siihen, että Lahdessa tänä viikonloppuna käytävien Youth Athletics Games -kilpailujen aitajuoksuviesteissä oli runsas osanotto tyttöjen sarjoissa.

Erityisesti 15-vuotiaiden tyttöjen viesteissä osanottajien määrät kiinnittivät huomiota: 4 x 100 metrille osallistui 16 joukkuetta ja 4 x 80 metrin aitajuoksuviestiin 17 joukkuetta.

Suosio näkyy Lahden Ahkerassa

Lahden Ahkerassa nuorten juoksuryhmistä vastaava Matti Hannikainen vahvistaa, että tyttöjen yleisurheilussa aitajuoksu on erityisen suosittua.

– Naisaitajuoksijoiden menestys näkyy lajissa ja seurassa isosti. Meillä on paljon naisaitureita eri ikäsarjoissa, ja se näkyy kilpailujen osanottajamäärissä. Se näkyy myös tason nousuna läpi ikäsarjojen. Se on todella suosittu laji tällä hetkellä, Hannikainen sanoo.

– Lajin suosio näkyy myös niin, että näissä kilpailuissa kaikissa numerolapuissa on Nooralotta Nezirin nimmari ja hänen tekemänsä pieni logo. Laji saa siis paljon huomiota, Hannikainen jatkaa.

Vilja Hautaniemi pitää aitajuoksuja parhaina lajeinaan. Hän kilpailee myös muissa juoksuissa sekä hypyissä ja heitoissa. Kuva: Mirja Hussain

Yleisurheilulajien keskinäinen suosio nuorten ja lasten keskuudessa vaihtelee aika ajoin. Kun Tommi Evilä vuonna 2005 saavutti MM-pronssia kotikisoissa Helsingissä, näkyi menestys pian kentillä.

– Se näkyi varsinkin poikien kiinnostuksena pituushyppyyn.

Viime vuosien suomalainen menestyslaji keihäänheitto ei ole Hannikaisen mukaan saanut aikaan samanlaista ilmiötä. Kysymys on ollut mahdollisesti siitä, että lajissa on totuttu menestymään.

– Se ei ole näkynyt osallistujaryntäyksenä, Hannikainen toteaa.

Monipuolisuus tärkeintä

Ahkeran nuorisovalmennuksen keskiössä on toisaalta monipuolisuus.

– Vaikka aitajuoksu on suosittua ja valmentajat tykkäävät pitää paljon aitajuoksuharjoituksia, se on hyvä harjoitusmuoto kaikille juoksijoille ja hyppääjille. Heittäjätkin juoksevat meillä yleisesti aitoja.

Hannikaisen mukaan aitajuoksu on toisaalta ollut aina pidetty laji.

– Siinä on vauhtia, teknisyyttä ja vähän vaaran tunnettakin. Aitaviestijoukkueet ovat hyvä merkki siitä, että lajia harrastetaan, sillä siinä mukaan tarvitaan useita urheilijoita.

Esimerkiksi Ahkeran 13-vuotiaiden tyttöjen 4 x 60 metrin aitajuoksuviestin voittajajoukkueen juoksijoista jokainen on tänä kesänä kilpaillut myös hypyissä ja heitoissa.

Aidoissa on kuitenkin oma viehätyksensä.

– Se on vähän erilaista kuin pelkkä juokseminen, siinä on ikään kuin kaksi asiaa samassa lajissa, toisen osuuden juossut Vilja Hautaniemi sanoo.

Youth Athletics Games Lahdessa 14.–16.6.

Aitajuoksuviestit

Perjantaina kilpailtiin viestijuoksuissa.

Aitajuoksuviestit kilpailtiin 11-, 13- ja 15-vuotiaiden sarjoissa.

15-vuotiaiden tyttöjen 4 x 80 metrin aitajuoksuviestiin osallistui 17 (4 x 100 metrin viestiin 16), 13-vuotiaiden tyttöjen 4 x 60 metrin aitajuoksuviestiin 24 (36) ja 11-vuotiaiden tyttöjen 4 x 60 metrin aitajuoksuviestiin 13 (19) joukkuetta.

15-vuotiaiden poikien 4 x 80 metrin aitajuoksuviestiin osallistui 4 (4 x 100 metrin viestiin 10), 13-vuotiaiden poikien 4 x 60 metrin aitajuoksuviestiin 13 (23) ja 11-vuotiaiden 4 x 60 metrin aitajuoksuviestiin 9 (14) joukkuetta.

Vuonna 2017 YAG:n 15-vuotiaiden tyttöjen aitaviestiin osallistui 9 ja 13-vuotiaiden tyttöjen aitaviestiin 25 joukkuetta.

Vuonna 2015 joukkueiden määrät olivat 5 (15-vuotiaat) ja 16 (13-vuotiaat).

Vuonna 2017 15-vuotiaiden poikien aitaviestiin osallistui 5 ja 13-vuotiaiden poikien aitaviestiin 9 joukkuetta.

Vuonna 2015 joukkueiden määrät olivat 2 (15-vuotiaat) ja 3 (13-vuotiaat).

Vuosina 2015 ja 2017 ei järjestetty 11-vuotiaiden aitaviestejä.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi