Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Korkeushyppääjä Ella Junnila hakee jatkoa hienolle kauden avaukselle - "Lahdesta on hyviä muistoja"

Kotimainen gp-kausi käynnistyy keskiviikkona Lahden stadionilla. Ahkeran Heta Tuuri tavoittelee korkeampia tuloksia kotimaisin opein. Kestävyysjuoksia Kristiina Mäki hamuaa Dohan MM-kisojen tulosrajaa.

Ella Junnila (vas.) ja Heta Tuuri ottavat toisistaan mittaa keskiviikon korkeushyppykilpailussa. Kuva: Tapio Nevalainen

Kuudesta osakilpailusta koostuva yleisurheilun kotimainen gp-sarja ponkaistaan käyntiin keskiviikkona Lahden stadionilla.

Korkeushyppääjä Ella Junnila aloitti oman kilpailukautensa väkevästi puolitoista viikkoa sitten Tampereella. Hän ylitti 190 ja pudotti täpärästi 194. Jos Tampereen kisa oli tuntuman hakua kilpailukauteen, Lahdessa on tarjolla täysverinen mittelö ja sääennusteiden perusteella huippuolosuhteissa.

– Tampereen kisa oli hyvä, rauhallinen aloitus. Sain miettiä hyppyä kaikessa rauhassa. Se ei vielä ollut sellaista kesän hyppäämistä, Junnila sanoo.

Lahdessa Junnila kohtaa edellisessä kilpailussaan 191 ylittäneen kokeneen norjalaisen EM-mitalisti Tonje Angelsenin ja saintlucialaisen MM- ja olympiafinalisti Levern Spencerin sekä lajin SE:n haltija Linda Sandblomin.

– Hyvä kisa saadaan aikaiseksi. Minulla on Lahdesta hyviä muistoja, menin toissa vuonna täällä ensi kertaa 183, Junnila muistelee.

Junnilalle kesän tärkeimmät kilpailut ovat 22-vuotiaiden EM-mittelöt Gävlessä heinäkuussa ja Dohan MM-kisat syksyllä. Dohan MM-kisaraja on sentin nykyistä Suomen ennätystä parempi, eli 194.

”Varma olo hypystä tärkeintä”

SE:n ja MM-rajan ylitykseen Junnila viritteli hyppyään hyvän hallikauden jälkeen kevään Kroatian harjoitusleirillä.

– Hypättiin paljon, mikä on sitä mitä minä tarvitsen. Samalla haettiin vähän nopeampaa juoksua ja terävämpää tulemista hypyn loppuun.

Kauden tärkeisiin kisoihin on vielä sen verran aikaa, että harjoittelussa on varottu liikaa herkistelyä. Junnilan tapauksessa se ei ole este hyville tuloksille.

– Minulle tärkeintä on, että on varma olo omasta hypystä. Hyvä fiilis korvaa sitä ettei terävyyttä ole vielä.

Ahkeran Heta Tuuri tähtää suomalaisin opein kohti ennätystä

Keskiviikon korkeuskisa uuden karhealla mondo-pinnalla avaa Lahden Ahkeran Heta Tuurin kesäkauden. Arkkitehdin opinnot ja kilpailu-ura Minnesotan yliopiston paidassa ovat takana. Nyt kehitystä haetaan taas kotimaisin opein.

Tuuri sivusi talvella halliennätystään 182. Ulkoratojen ennätys on muutaman vuoden takaa. Se on kolme senttiä parempi, ja sitä kohden mennään.

– Hallikauden tulos oli positiivinen yllätys. Tehtiin lujasti töitä valmentajan Mikko Levolan kanssa ja se näköjään toi tuosta, Tuuri sanoo.

Yhdysvaltain vuosiaan Tuuri kuvaa työntäyteiseksi ja mielenkiintoisiksi, vaikka valmennus ei kaikilta osin ollut parasta mahdollista.

– Jos lähtee liikkeelle siitä, että minulla oli valmentajana heittovalmentaja. Hän oli kyllä käynyt kolmen eri tason koulutuksen korkeushyppyyn ja tiesi paljon punttitreeneistä ja nopeusvoimasta, ja käytti niitä taitoja hyväkseen, mutta onneksi yliopistolla oli 224–225 hypännyt vapaaehtoisvalmentaja. Hänen kanssaan tuli tehtyä paljon yhteistyötä.

Vauhtiloikat, nopeuden kehittäminen ja hieman Yhdysvaltain vuosi vähäisempi, mutta jalostetumpi voimaharjoittelu ovat keinoja, jolla Tuuri hakee nyt kehitystä.

– Yhdysvalloista opin kuinka kehittää tiettyä lihasryhmää- tai liikettä, mutta paljon vein sinne myös asioita kotoa.

Kristiina Mäki havittelee tonnivitosella Dohan MM-tulosrajaa. Kuva: Tapio Nevalainen

Mäki ja Granz valmiina vauhdinpitoon

Ahkeran kestävyysjuoksija Kristiina Mäki on viestitellyt viime aikoina saksalaisen kilpakumppani Caterina Granzin kanssa, joka haluaa yrittää kovaa aikaa Lahden 1 500 metrillä. Mäen mukaan mieluusti Dohan MM-kisojen tulosrajan 4.06,50:n alitusta.

Samaa toivoo Mäki, joka yrittää sitä keskiviikkona Lahdessa ja uudelleen ensi viikolla Turussa ensi viikolla. Mäen valmentaja on ollut toiveikas.

– Valmentaja toivoo, että raja menisi jo keskiviikkona. Sen jälkeen seuraavat kaksi mahdollisuutta ovat Turku ja myöhemmin Ostrava, Mäki sanoo.

– Kevään vuoristoleiri Italiassa meni hyvin. Pääsin kovempiin vauhteihin kuin viime kesänä. Kisatkin ovat sen jälkeen menneet hyvin poislukien Shanghain 1 500 metriä.

Mäki juoksi 1500 metriä pari viikkoa sitten Nanjingissa 4.09,86, kun oma ennätys on viime vuoden 4,06,71.

– Katsotaan miten nyt kulkee, Mäki sanoo.

Yleisurheilu

GP-sarja käyntiin keskiviikkona 5.6. Lahdessa

– Lahden gp-kilpailu Lahden stadionilla avaa kuuden kilpailun kotimaisen gp-sarjan

– Kilpailun kärkinimiä Lahdessa ovat mm. Topi Raitanen, Reetta Hurske, Annimari Korte, Simo Lipsanen, Ella Junnila, Elmo Lakka, Kristiina Mäki, Camilla Richardsson, Hannamaari Latvala, Urho Kujanpää, Henri Liipola, Aaron Kangas, Heidi Nokelainen ja Taika Koilahti.

– Useissa lajeissa on mukana kovatasoisia ulkomaisia urheilijoita.

– Kilpailut alkavat kello 17

Tapio Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi