Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Lahden gp-avauksessa mukana kansainvälisen tason tonnivitosen menijöitä

Topi Raitanen juoksee kauden ensimmäisen raastavan 1 500 metrin kilpailun Lahdessa keskiviikkona.

Kestävyysjuoksija Topi Raitanen tavoittelee 3.40:n alitusta 1 500 metrillä keskiviikkona Lahdessa. Kuva: SUL-arkisto/Anssi Mäkinen

Lahden stadionin ja kuten koko Urheilukeskuksen alue on Topi Raitaselle tuttu muutenkin kuin vain kilpailuareenana.

– Juniorina Urheilukeskuksessa tuli pyörittyä aika paljon, kun isovanhemmat asuvat vain muutaman kilometrin päässä. Talvisin hiihdettiin siellä, kun he asuvat hiihtoladun varrella, Raitanen muistelee.

Isovanhemmat ovat seuranneet innolla Raitasen nousua estejuoksun kansainväliselle tasolle. Stadionin katsomossa he istuvat keskiviikkonakin, kun Raitanen ampaisee kauden ensimmäiseen 1 500 metrin kilpailuun.

– Juoksin juuri Helsingissä 300 metrin vetoja vähän 1 500 metrin vauhtia kovempaa kyytiä. Jukka Keskisalo meni pyörällä edellä ja piti vauhtia. Jaloissa oli hyvä tunne, Raitanen sanoo.

– Jos menee hyvin, olisi kiva aloittaa kotimaan kisat Lahdessa alle 3.40:n ajalla. Viime vuonna juoksin kauden avauksessa Espoossa 3.45,03. Se olisi hyvin, jos siitä ajasta saisi nyt viisi sekuntia pois.

”Sellainen tunne on, että jaloissa on vauhtia”

Lahden 1 500 metrillä on mukana useita kovan kansainvälisen tason juoksijoita, kuten australialainen Stewart McSweyn ja amerikkalaiset Johnny Gregorek ja Drew Hunter. He ovat juosseet kuluvan vuoden aikana 1 500 metrillä 3.35-alkuisen ajan.

Kärki lähtee Lahden 1 500 metrillä noin 3.36:n vauhtiin. Se tarjoaa Raitaselle vetoapua, jolla oma ennätys 3.41,88 siirtynee historiaan. Sen verran lupaavasti hän on kevään mittaan juossut 3 000 metriä ja saman matkan esteillä.

– Sellainen tunne on, että jaloissa on vauhtia. Kauden ensimmäinen 1 500 metriä voi silti olla nihkeä. Se on niin erilainen kuin 3 000 metriä. Siinä pitää kestää vauhtia, Raitanen miettii.

Olisi kiva aloittaa kotimaan kisat Lahdessa alle 3.40:n ajalla. Kestävyysjuoksija Topi Raitanen

Lahden 1 500 metriä on Raitaselle myös osa valmistautumista ensi viikon Paavo Nurmi Gamesiin. Toiveissa on rikkoa Turussa viime kesän EM-kisoissa juostu 3 000 metrin esteiden ennätys 8.28,48.

– Turussa on mukana kovia afrikkalaisia ja eurooppalaisia juoksijoita. Siellä tulee pitkä letka, mutta pitää vain malttaa juosta itselleen sopivaa, tasaista vauhtia ja tavoitella mahdollisimman lähelle 8.20:n aikaa.

Keväällä heti lupaava arvokisojen karsinta-finaali

Raitasen tavoite on huipentaa kilpailukausi syksyllä Dohan MM-kisoissa Qatarissa. Lähtökohdat ovat hyvät. Lyhyellä hallikaudella hän juoksi 3 000 metriä EM-halleissa 7.55,71 ja aloitti kevään ratakauden pinkomalla neljän päivän sisään 3000 metriä Bergenissä Norjassa 7.56,10 ja 3 000 metrin esteet Oordegemissa Belgiassa 8.29,27.

– Kumpikaan noista ollut mikään vauhtijuoksu, sellaisia loppua kohden kiihtyviä kilpailuja. Belgiassa tulin vielä lopun omalla vedolla. Silti kauden ensimmäinen estekisa meni seitsemän sekuntia paremmin kuin vuosi sitten. Tuosta Belgian ajasta pitäisi nyt sitten saada viilattua 5–10 sekuntia, Raitanen miettii.

– Nuo kaksi kilpailua oli minulle myös arvokisojen karsinta-finaali-yhdistelmän simulaatio. Viime vuonna se yhdistelmä ei mennyt niin hyvin, mutta nyt se onnistui ihan kohtuullisesti.

Tapio Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi