Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

EM-hallien mitalitoivo Kristiina Mäkelä herää aamuvarhain treenaamaan: "Aamufinaali voi tuoda kisaan jotain yllättävää"

Orimattilan Jymyn kolmiloikkaaja on noussut uudelle tasolle. Huonotkin hypyt kantavat 14 metriin. Edes halli-SE-hyppy ei tuntunut hyvältä.

Kristiina Mäkelä sai jalansijan sisäratojen kovaan World Indoor Touriin ja toivoo tulosten avaavan ovet myös Timattiliigaan. Kuva: Tapio Nevalainen

Kristiina Mäkelä on totuttanut viime viikkoina kehonsa aikaisiin herätyksiin. Viikonloppuna kolmiloikkaajat kisaavat Euroopan hallimestaruuksista aamufinaalissa.

Uniasiantuntijan avulla Orimattilan Jymyn urheilija on jo aiemmin tutustunut siihen, mihin aikaan keho on parhaiten hereillä ja miten hän voi siirtää huippusuoritusajankohtaansa. Kello soi siis aikaisin ja harjoitukset ovat olleet EM-kisa-aikaan.

– Aamufinaali voi tuoda kisaan jotain uutta ja jopa yllättävää. Kolmiloikka on niin raskas ja vaativa laji, että siinä pitää olla hyvin hereillä, Mäkelä sanoo.

Karsinta käydään perjantaina brittiaikaa kello 12 ja finaali sunnuntaina kello 10. Suomalaisen etuna Glasgow'n EM-halleissa on myös kahden tunnin aikaero. Mäkelä pääsee kisaan myöhemmin "omaa aikaansa" kuin länsieurooppalaiset kilpakumppanit.

Kolme viikkoa sitten Madridissa SE-hallilukemat 14,38 hypännyt Kristiina Mäkelä on alkuvuonna osoittanut olevansa tasaisen kovassa 14 metrin kunnossa. Hyppyvarmuus helpottaa karsintaan lähtemistä.

– Jos karsintaraja on 14 metrin pinnassa, minun ei tarvitse yrittää mitään hirmuhyppyä vaan voin mennä rennolla, keskitasoisella suorituksella karsinnasta läpi. Finaaliin jää enemmän energiaa ja siellä saa tykittää niin paljon kuin lähtee, Mäkelä suunnittelee.

Hän sanoo, ettei hänen kannata tyytyä EM-halleissa vähempään kuin mitaliin. Samalla hän muistuttaa koko kärkiporukan olevan 30 senttimetrin sisällä. Mäkelä on Euroopan hallitilastossa viidentenä.

– Lähden hyppäämään pidemmälle kuin koskaan.

Katse kohti Timanttiliigaa

Mäkelä iloitsee päässeensä uudelle "levelille" monellakin tapaa. Ensinnäkin sillä, että 14 metriä ylittyy huonollakin hypyllä. Toiseksi sillä, että hän pääsi sisäratojen kovatasoiselle World Indoor Tourille. Madridin osakilpailun 14-metristen sarja toi Mäkelälle paikan Düsseldorfiin Tourin toiseen osakilpailuun viikko sitten. Sen takia SM-hallit jäivät välistä. Düsseldorfissa Mäkelä oli kolmas tuloksella 14,05. Nämä tulokset ovat niitä, joilla Mäkelä toivoo saavansa jalansijaa myös ulkoratojen kovimpaan kisasarjaan, Timanttiliigaan.

– Kovat kisat ovat tärkeitä, koska niissä sytyn parhaiten ja huippukunto tulee esiin.

Lue myös: Nooralotta Neziri: "Joskus nuorempana saattoi mennä treeni huonosti ihan vain sen takia, että oli nälkä"
 

Kun Heli Koivulan ulkorajojen Suomen ennätykseen (14,39) on enää matkaa sentti, Mäkelä tavoittelee SE:tä paljon pidempiä hyppyjä.

– En laita ylärajaa, Mäkelä nauraa.

– Näen nyt, kuinka pystyn hyppäämään pidemmälle. Ennen Tuomasta oli sellainen olo, etten tiedä, kuinka parannan tästä. Ei voi lähteä tekemään 15 metrin hyppyä tyhjästä. Pitää olla reitti sinne ja fiilis, että tietää, miltä sen hypyn kuuluu tuntua. On ihan erilaista hypätä 15 metriä kuin 14 tai 13 metriä. Ajoitukset muuttuvat hypyn aikana.

Viime keväänä alkanut yhteistyö valmentaja Tuomas Sallisen kanssa toimii. Tekniikkaa ja harjoittelua on muutettu, ja tulokset ovat näkyvät nyt ensimmäisellä yhteisellä hallikaudella.

Ei osunut, mutta syntyi SE

Täydellistä hyppyä ei vielä ole tullut, ei edes Madridissa syntynyt halli-SE.

– Harppasin vähän lankulle. Ei tuntunut, että nyt lähti, mutta sitten taululle tulikin huikeat lukemat.

– Vielä kärki puuttuu, eli hypyn saaminen ulos on suurin haaste. Olemme koko ajan oppineet hallikauden aikana. Se kantaa kesän kisoihin varmasti, Mäkelä sanoo.

"Vitsi, nyt lentää hyvin" -tunnetta Mäkelä hakee. Sitä ei näe hyppääjä itsekään loikkasuorituksestaan videolta. Hän vain tuntee sen. Urheilijan tuntemuksen välittäminen valmentajalle on valmennussuhteen vaikeimpia asioita, ja se vaatii päivittäistä työtä.

Mäkelän haaste on, että valmennus ei ole päivittäistä. Hän on yrittänyt koko valmennussuhteen ajan järjestää valmentajan palkanmaksun niin, että Tuomas Sallinen voisi jäädä pois päivätöistä. Se ei ole vielä onnistunut.

– Joka kerta, kun meillä on ollut lähijakso, olen mennyt hujauksessa askeleen eteenpäin. Olemme päässeet tällä työmäärällä jo tähän asti, eli tästä voisi mennä vielä paljon pidemmälle, kun saisimme kaikki aspektit kuntoon.

Yleisurheilun sisäratojen EM-kilpailut Glasgow'ssa perjantaista sunnuntaihin.

Kuka?

Kristiina Mäkelä

Orimattilan Jymyn 26-vuotias kolmiloikkaaja.

Opiskelee Helsingin yliopistossa kotieläintiedettä.

Halliennätys 14,38 on Suomen ennätys hallikilpailuissa. Tulos syntyi 8. helmikuuta Madridissa.

Ulkoratojen ennätys 14,31 syntyi viime kesänä Kalevan kisoissa.

Kauden päätavoite syksyllä Dohan MM-kilpailuissa. On ylittänyt jo tulosrajan (14,20).

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi