Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Ahkera rakentaa vilkasta yleisurheilukesää – kotimainen gp-sarja ja YAG palaavat Lahteen

Lahdessa uusitulla stadionilla ensi kesänä kolmet isot yleisurheilukilpailut. Nuorten kansainvälisessä viikonlopussa tavoitellaan yli 2000 urheilijan rajaa.

Pinja Kotinurmi ja Moona Korkealaakso juoksivat Youth Athletic Gamesissa kesällä 2017. Kuva: Mirja Hussain

Lahti on vuoden tauon jälkeen mukana yleisurheilun kotimaisen kärkisarjan kisapaikkakuntana. Kuusi kilpailua käsittävä Motonet GP käynnistyy Lahdesta 5. kesäkuuta. Kuuden kilpailun kokonaisuus on entisen Eliittikisa-sarjan seuraaja.

Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula on tyytyväinen, kun Ahkera sai kisan järjestettäväkseen.

– Ilmoilla oli jo sellaista henkeä, että emme olisi päässeet mukaan, mutta onneksi pääsimme. Kesäkuun alku on hyvä ajankohta sikäli, että monet urheilijat aloittavat kautensa silloin. Moni haluaa yhden kisan ennen Turun Paavo Nurmi Gamesia, joka järjestetään 11. kesäkuuta, Harjula sanoo.

Ahkera järjestää kesällä 2019 kolmet isot kilpailut. Kesällä 2017 Lahdessa järjestettiin ensimmäisen kerran kansainvälinen Youth Athletic Games -tapahtuma (YAG). Nuorten yleisurheilijoiden suurtapahtuma palaa uudistetulle Lahden stadionille 14.–16. kesäkuuta. Elokuussa Lahdessa kilpaillaan vielä 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisat.

– Uskon, että pääsemme YAG:ssa yli kahden tuhannen osallistujan. Viimeksi meillä oli hieman vajaa 2 000 nuorta. Uusittu stadion kiinnostaa varmasti ja moni elokuun SM-kisoihin tähtäävä haluaa varmasti tutustua stadioniin kesäkuussa, Harjula sanoo.

Lahden YAG kuuluu Euroopan suurimpiin kilpailuihin, vaikka kansainvälisyyttä rajoittaa hiukan ajankohta. Tapahtuman aikaan esimerkiksi Ruotsissa on kouluvuosi vielä käynnissä.

– Virosta ja Venäjältä oli viimeksi noin 100 osallistujaa. Kansainvälisyyttä lähdemme kasvattamaan ajankohdan haasteesta huolimatta, Harjula sanoo.

Talkooapua muilta seuroilta

YAG on ensi kesän tapahtumista selkeästi suurin järjestelyiltään. Tapahtumaan tarvitaan talkooväkeä useita satoja, joten Ahkera hakee apua muualta.

– Lähestymme piirin muita seuroja ja tarvittaessa eri lajien seuroja myös, Harjula sanoo.

Edellisellä kerralla YAG sijoittui samaan viikonloppuun kuin silloiset Eliittikisat. Nyt päällekkäisyyttä ei ole ja seuraväki saa hengähtää reilun viikon verran tapahtumien välissä.

Eliittikisat korvannut Motonet GP on myös kansainvälinen tapahtuma, mutta Harjula pitää kisaa erityisen tärkeänä suomalaisille urheilijoille. Ahkera lähtee rakentamaan kilpailua myös siten, että se palvelee suomalaisia urheilijoita.

– Nuorille urheilijoille on tärkeää, että meillä on omat tv-kisat, Harjula sanoo.

GP-sarjan kaikki kuusi kilpailua nähdään Ylen televisiokanavilla. Lahden lisäksi sarjassa ovat mukana Jyväskylä, Tampere, Lapinlahti, Joensuu ja sarjan päättävä Espoo.

Taloudellisesti GP-kisalla on ollut iso merkitys Ahkeralle.

– Ikinä kisat eivät ole tuottaneet tappiota, vaikka eivät ne mikään kultakaivos ole, Harjula sanoo.

Ahkeran lähtökohtana on rakentaa kisabudjetti jälleen niin, että kisapäivään mennessä yhteistyösopimuksilla on varmistettu nollatulos ja pääsylipputulot tuovat sitten plusmerkkiset eurot seuran kassaan.

Kisojen lajiohjelma rakennetaan loppuvuodesta yhdessä Urheiluliiton ja muiden kisajärjestäjien kanssa. Harjulan toiveissa on rakentaa kovat lajit Lahteen muun muassa naisten pika-aidoista ja miesten 1500 metristä.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi