Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Yleisurheilu Nastolassa nousussa, Orimattilassa laskussa ja Hollolassa nollassa

Yleisurheilun tilanne vaihtelee paljon eri seuroissa. "Minun mielestä Ahkeran ajatus Pelicans-tiestä ei ole huono vaihtoehto", sanoo Minna Luostarinen Nastolan Nasevasta. Hän toivoo kuitenkin, että nuorten harjoittelu jatkuisi mahdollisimman pitkään Nastolassa.

Kesällä Lahti junior meetingissä ahkeralaiset ja nasevalaiset juoksivat rinta rinnan: 11-vuotiaiden tyttöjen 60 metrillä Ahkeran Olga Riikonen (221), Nasevan Celina Salonen (271) ja Ahkeran Janni Savolainen (220). Kuva: Katja Luoma

Yleisurheilun tilanne Lahden lähiympäristössä vaihtelee olemattomasta hyvään. Vanhan Nastolan alueella yleisurheilutoiminta on aktiivisempaa kuin vuosiin.

– Kun yritin laittaa lastani Nasevan yleisurheilukouluun kesällä 2015, sanottiin, ettei mahdu, muistelee Nastolan Nasevan nykyinen yleisurheilujaoston varapuheenjohtaja Minna Luostarinen.

Se johtui todennäköisesti pikemminkin ohjaajien kuin harrastajien määrästä. Nyt yleisurheilukoulut on saatu pyörimään kunnolla, ja niissä on yli sata lasta. Lisäksi parikymmentä urheilijaa kilpailee 9–13-vuotiaissa ja heillä motivaatio on korkealla. Muutoksen sai aikaan uusi, hyvä vetäjä, Emilia Immonen.

Tulevaisuuden yllä on silti muutamia kysymysmerkkejä, kuten miten valmennus hoidetaan nuorten kasvaessa. Olosuhteet ovat Nastolassa kunnossa. Minna Luostarinen on tietoinen Ahkeran ja Jaakko Erkinheimon ajatuksesta, että alueelle kehitettäisiin yleisurheilijan polku.

– Minun mielestä Ahkeran ajatus Pelicans-tiestä ei ole huono vaihtoehto. Mutta toive on, että mahdollisimman pitkään nuoret pystyisivät jatkamaan täällä. Oma tyttäreni on 13-vuotias, ja kun harjoittelun määrä kasvaa iän mukana, matkaamista Lahteen tulisi paljon, Minna Luostarinen sanoo.

Nasevan toinen kysymysmerkki liittyy nykyisiin yleisurheilukoululaisiin.

– Tuntuu, että lapsilla on iso kynnys nousta yleisurheilukoulusta kilpaileviin, Luostarinen sanoo.

Hollolasta matkataan Lahteen

Hollolan Urheilijat -46:n yleisurheilutoiminta on kuihtunut kokonaan. Vielä kevääseen asti toimi yksi ryhmä, mutta kesällä ei enää sitäkään. Syynä on sekä ohjaajapula että lapsipula.

Osallistujat ovat olleet 3–6-vuotiaita, sillä sitä vanhemmat siirtyvät Lahden Ahkeraan. Ahkerassa urheilee myös HU:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Valion tytär.

– Meillä ei ole kenttää, ei harjoitusmahdollisuuksia. Lahteen on joka tapauksessa pakko matkustaa, joten on sama olla isommassa seurassa, Minna Valio sanoo.

Hän ei usko tilanteen muuttuvan ainakaan pian. Kunnollista yleisurheilutoimintaa ei ole ollut viiteen vuoteen.

Jymy ei ole luovuttanut

Orimattilan Jymyssä suunta on huonompaan päin. Jymy osallistuu yhä nuorten Seuracupiin, mutta siinä missä aiemmin joukkue oli täysi, nyt tyhjiä paikkoja on kymmenkunta, kertoo nuorisopäällikkö Juho Laitinen. Valmentajatilanne on hyvä, mutta lapsia kaivataan.

Jymy ja Ahkera aloittelivat yhteistyötä jo aiemmin mutta se hiipui. Laitisen pelko yhteistyössä on se, sitoutuvatko kaikki osapuolet siihen.

– Emme pelkää urheilijoiden menettämistä, hän sanoo.

Laitinen toivoo nuorten tilanteen paranevan, kun Orimattilan Erkko-lukion urheilijalinja alkaa ensi syksynä. Silloin nuorten on nykyistä helpompi jatkaa urheiluharrastusta kotipaikkakunnallaan.

Jymyn tässä kaudessa on paljon hyvääkin, kuten 14-vuotiaiden tyttöjen SM-joukkuepronssi kiekonheitossa, kolme urheilijaa Kalevan kisoissa ja useita pm-mitaleita.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi