Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Ahkera esittää ajatuksen Päijät-Hämeen yleisurheilijapolusta – "Meidän pitää pystyä vaikuttamaan paremmin koko alueella"

Lahden Ahkera vankisti tälläkin yleisurheilukaudella asemaansa kärkiseurojen joukossa. Jatkossa Ahkeran asemaa pitävät yllä aikuistuvat, nuoret juoksijat, mutta kasvua ja harrastajia saatetaan etsiä myös Lahden ulkopuolelta.

Lahden Ahkeran nelikko Danil Schröder, Justus Luonela, Wäinö Hautala ja syliin päässyt Aleksi Rajaniemi juoksi 15-vuotiaiden poikien SE:n 4 x 800 metrillä viikonloppuna SM-viesteissä. Kuva: Anssi Mäkinen

Lahden Ahkeran nousu yleisurheilun Suomen kärkiseurojen joukossa jatkuu. Toissa vuonna Ahkera oli seuraliigassa seitsemäs, viime vuonna kuudes ja nyt viides. Ahkera keräsi myös Kalevan Malja -pisteitä enemmän kuin viime vuonna mutta putosi Kalevan maljassa yhden sijan neljänneksi.

Nousun jatkaminen tästä eteenpäin vaatii Ahkeran valmennusvaliokunnan puheenjohtajan Jaakko Erkinheimon mukaan pohjan laajentamista. Katse kääntyykin Ahkeran naapuriseuroihin.

– Meidän pitää pystyä vaikuttamaan paremmin koko Päijät-Hämeen alueella, esimerkiksi avustamaan pienempiä seuroja. Ympärillä on useampikin seura, joissa on ollut joskus oikein hyvääkin toimintaa mutta nyt se on hiipumaan päin, Erkinheimo kertoo.

Ahkerassa on alettu miettiä Päijät-Hämeen yhteistä yleisurheilijapolun rakentamista, mutta se on vasta aluillaan. Mallina on jääkiekon Pelicans-tie.

– Jos Nastolan Kiekossa aloittaa harrastamisen, voi edetä Pelicansin edustusjoukkueeseen asti. Se on sellaista yhteistyötä, että Pelicans isona kärkiseurana auttaa pienempiä seuroja perustyössä ja lasten ja nuorten harjoittelussa, Erkinheimo kuvailee.

– Lahdessa on kaikki valmiina, Urheiluakatemia, urheilulukio, hyvät olosuhteet, myös sisäharjoittelutilat Lahdessa ja Pajulahti-hallissa. Jos saisimme urheilukoulut pyörimään lähikunnissa, meillä olisi valtava potentiaali, hän jatkaa.

Erkinheimo viittaa erityisesti Hollolaan, Orimattilaan sekä Lahteen yhdistyneeseen Nastolaan. Hän yrittää saada lähialueen seuroja keskustelemaan asiasta.

Nastolan Nasevan kanssa yhteistyö on jo alkamassa, kun Jaakko ja puolisonsa Sanna Erkinheimo valmentavat molemmat vanhimpien lasten harjoitusryhmää kerran viikossa.

Valmentajia riittää Lahdessa, entä muualla?

Orimattilan Jymystä on tullut parina viime vuonna useampia urheilijoita Ahkeraan. Ottaahan Ahkera urheilijoita vastaan, mutta Erkinheimo on huolissaan lähdön syistä.

– Jymystä lähti Kumpulaisen Jarkko Joensuun Katajan valmennuspäälliköksi. Päteviä yleisurheiluvalmentajia ei ole hirveän paljon Lahden ympäristössä.

Ahkerassa valmentajatilanne on hyvä ja nuorten puolella työskentelee päätoimisia työntekijöitä. Erkinheimon siirtyessä Suomen Urheiluliiton leipiin hänen tilalleen valmennuspäälliköksi ei palkattu ketään, mutta hän vastaa siitä huolimatta yhä seuran aikuisurheilijoista.

Ahkeralla on kestävyysjuoksuun huippuvalmentajat ja osaajia riittää kaikissa muissa lajeissa moukarinheittoa lukuun ottamatta. Uusiakin valmentajia on. Berliinin EM-kisoissakin nähty keihäänheittäjä Jenni Kangas on vetänyt nuorten keihäsryhmää vuoden verran.

– Jennin omat menot menevät totta kai edelle, mutta hän on sillä tavalla sitoutunut, että hän on sopinut muiden valmentajien kanssa, miten harjoittelu etenee sillä välillä kun hän on poissa.

Ahkeran omat nuoret kasvavat

Viikonlopun SM-viestien perusteella lahtelaisten juoksuvoima näyttää olevan jälleen kasvussa, vaikka huippuvuosiin on vielä matkaa. Mitalin joka matkaltaan toivat 19-sarjan miehet, joista osa nousee yleiseen sarjaan ensi kaudella.

Pitkillä matkoilla Ossi Kekki, Hannu Granberg ja Martti Siikaluoma saavat rinnalleen nuorista Janne Kanervan ja Wilho Hautalan.

– Pitkillä matkoilla alkaa olla hyvin porukkaa. Vaikka joku olisi poissa pelistä, niin on hyviä juoksijoita tilalle, Jaakko Erkinheimo sanoo.

Miesten puolella murheenkryyni ovat olleet pikamatkat. Aikuisiin ei ole noussut pikajuoksijoita sitten loukkaantumisista kärsivän Samuli Lehtisen. Tilanne alkanee muuttua ensi kaudella. Naisissakin on yleiseen sarjaan nousijoita, vaikka lupaavimmat juoksijat ovat vielä nuoria.

Ahkera on myös näyttänyt, että se ei ole pelkkä juoksuseura. Lahtelaiset yllättivät viikko sitten voitollaan 11–17-vuotiaiden Seuracupin isoimpien paikkakuntien sarjassa. Seuracupissa nuoret kilpailevat lähes kaikissa yleisurheilulajeissa. Tulevaisuus näyttää sikälikin hyvältä.

Lue myös: Ahkeran nuorilta historiallinen uroteko – Seuracupin voitto ratkesi kalkkiviivoilla
 

Kalevan Maljan pisteissä Turun Urheiluliitto kiilasi edelle ja Ahkera jäi neljänneksi. Kärjessä ovat viime vuoden tapaan Jyväskylän Kenttäurheilijat ja Tampereen Pyrintö. Seuraliigassa Ahkeran edellä oli sama kolmikko lisättynä Helsingin Kisa-Veikoilla.

Seuraliiga päättyi Kalevan Maljan tavoin viikonlopun SM-viesteihin. Seuraliigassa pisteitä saa SM-kisojen lisäksi juniorisarjoista, urheilijoiden lisenssimääristä ja tulospisteistä.

Yleisurheilu

Seurojen pistekilpailut

Kalevan Malja 2018: 1) Jyväskylän Kenttäurheilijat 414 pistettä, 2) Tampereen Pyrintö 337, 3) Turun Urheiluliitto 325, 4) Lahden Ahkera 287, 5) Helsingin Kisa-Veikot 248, 6) Espoon Tapiot 220,5, 7) HIFK-friidrott Helsinki 218, 8) Lappeenrannan Urheilu-Miehet 171,5, 9) Joensuun Kataja 140,5 , 10) Seinäjoen seudun Urheilijat 130.

Seuraliiga 2018: 1) Jyväskylän Kenttäurheilijat 1 611,5 pistettä, 2) Tampereen Pyrintö 1 348,5, 3) Turun Urheiluliitto 1 182,5, 4) Helsingin Kisa-Veikot 1 056,5, 5) Lahden Ahkera 1 028,5, 6) Espoon Tapiot 1 004, 7) HIFK-friidrott Helsinki 865, 8) Joensuun Kataja 571,5, 9) Seinäjoen seudun Urheilijat 568,5, 10) Lappeenrannan Urheilu-Miehet 562.

Sekä Kalevan Malja että seuraliiga päättyivät viikonloppuna SM-viesteihin.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi