Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Yleisurheilun EM-kisoissa on mukana vain yksi turisti ja se on SUL

Reippaasti valoa Suomen osalta synkästi alkaneiden EM-kisojen alkupäiviin toi juoksijalupaus Topi Raitanen. Hän kulkee esteiden ruotsalaisen olympiavoittaja Anders Gärderudin jalanjäljissä suunnistavana estejuoksijana. Kahdeksan ja puolen minuutin alitus tarkoitti myös sitä, että Raitanen joutui luopumaan muhkeista viiksistään, kuten hän aiemmin kesällä lupasi.

Vasta viime vuonna päälajinsa suunnistuksen ja estejuoksun väliltä valinneella Raitasella ei ole rata- ja estekokemusta liiaksi asti, mutta monipuolinen lajitausta näkyy. Suunnistus auttaa kestävyyskunnon lisäksi hyvinä voimatasoina. Suunnistuksessa juostaan raskaalla alustalla ylä- ja alamäkiä sekä hypitään. Tausta jalkapallosta ja salibandysta puolestaan auttaa rytminvaihdoksissa, joilla estejuoksussa menestytään.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen kisoihin asettama 3–4 mitalin tavoite on tietenkin täysin utopistinen. Faktojen ja tilastojen valossa ei ole yllättävää, jos Suomi palaa Berliinistä takaisin ilman ainuttakaan mitalia. Varsinkin, kun suurimman mitalisuosikin, Veli-Matti ”Aku” Partasen 50 kilometrin kävelyn kilpailu päättyi oksenteluun, lämpöhalvaukseen ja keskeytykseen. Kuluvan kauden tilastoissa kahdeksan parhaan joukossa, eli pistesijoilla ennen Berliinin kisoja olivat Partasen lisäksi ainoastaan keihäänheittäjä Oliver Helander kuudentena ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kahdeksantena.

Tilanne on tietenkin surullinen, mutta ei erityisen harvinainen, kun muistaa että useiden edellisten kisojen mitaleista ovat vastanneet vain keihäsmiehet.

21-vuotiaan keihäslupaus Helanderin harteille ei kannata, eikä tarvitse laittaa liikaa odotuksia. EM-kilpailut ovat Helanderille ensimmäiset aikuisten kisat ulkomailla sen jälkeen, kun mies kaksi vuotta sitten valitsi keihäänheiton päälajikseen. Miehellä on valtavasti kehityspotentiaalia reservissään, mahdollisuudet 90 metrin ylittämiseen keihäshistorian nuorimpana ja terveenä pysyessään lukuisia arvokisoja edessä. Helanderilta puuttuu vain ikää ja kokemusta.

Se, että realistiset menestysodotukset ovat matalalla, ei tarkoita sitä, että kisoissa olisi Suomesta mukana ainuttakaan turistia. Suomalaiset kisaturistit tyhjentävät jäähalleja ja jalkapallostadioneita kaljasta. Turistit eivät ole urheilijoita, joilla on takanaan vuosikausien työ ja täydellinen omistautuminen lajille, josta ei välttämättä saa edes elantoa. Verorahojen tuhlaamisesta syyttävien ihmisten taas olisi syytä ymmärtää, etteivät arvokisareissut ja sitä edeltänyt vuosikausien työ ole todellakaan ilmaista urheilijoille.

Jo arvokisapaikkaan yltäminen on saavutus, johon valtaosa suomalaisista ei ikinä yllä. Lisäksi kotikatsomoiden vaatimaa menestystä ei tulevaisuudessa saavuteta yhtään sen kummemmin kotiinjäämiselläkään. Rajoja pitää hakea maailmalta. Ja jos turistin status määritellään kotiinpaluulla ilman mitalia, turisteja on Berliinin EM-kisoissa vähintään noin 88 prosenttia kilpailijoista. Kisoihin osallistuu yhteensä 1573 urheilijaa, mitaleita on jaossa 144 yksilölajeissa ja 48 viesteissä.

Itse aion tämän vuoden EM-kilpailuissa keskittyä mitaleiden sijaan nuoriin tulevaisuuden toivoihin. Heille Berliinin kisat eivät todennäköisesti tarkoita menestystä, vaan sitä äärimmäisen tärkeää ja kuuluisaa kokemusta.

22-vuotiaalla SE-mies Simo Lipsasella on 17 metrin ylityksellä mahdollisuudet mitaleille. 20-vuotias Wilma Murto pitää hallussaan seiväshypyn Suomen ennätystä 471 ja alle 20-vuotiaiden maailmanennätystä. 192-tuloksella sentin päähän korkeushypyn Suomen ennätyksestä heinäkuussa yltänyt Ella Junnila on 19-vuotias. 18-vuotias Viivi Lehikoinen jäi 400 metrin aikajuoksun alkueriin, mutta on nyt aikuisten arvokisadebyyttiä rikkaampi.

22-vuotiaalla Topi Raitasella on torstain estefinaalissa vain voitettavaa ja mies tuskin yltää samanlaiseen juoksuun vähällä kokemuksella näin lyhyellä palautusajalla. Tiistainen suoritus ja ennätysparannus EM-kisoissa on kuitenkin jo hieno onnistuminen ja lupaa hyvää tulevaisuuteen.

Berliinin EM-kisoissa on mukana vain yksi turisti, ja se on SUL. Siitä todisteena ovat esimerkiksi mitalitavoitteet, seitsenottelija Maria Huntingtonin ilmoittamissähellys ja 20-vuotiaan juoksijalupaus Alisa Vainion jättäminen pois kisakoneesta.

Menestyksen sijaan tämäkin 20-vuotias lupaus olisi voinut tulla Berliinistä kotiin äärimmäisen tärkeän kokemuksen rikkaampana.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi