Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Uutta vuotta takana kaksi viikkoa: Saga Andersson on parantanut ennätystään kahdesti

Saga Andersson liittyi suomalaisten seiväshyppääjänaisten kärkinimiin viime vuonna. Hyvin hallikauden aloittanut 17-vuotias hyppääjä tähtää EM-kisarajan kimppuun jo talvella. Pajulahden seiväskarnevaaleilla naisten kisan voitto meni kuitenkin tuttuun osoitteeseen.

Saga Anderssonin hyvä vire jatkui Pajulahdessa vielä perjantaina, mutta lauantaina aloituskorkeus 390 osoittautui liian vaikeaksi. Kuva: Sami Kuusivirta

17-vuotias Saga Andersson nousi viime kesänä Suomen seiväshyppääjien kärkijoukkoon Minna Nikkasen ja Wilma Murron kantaan, itse asiassa jopa Murron ohi ulkokauden tuloksissa. Esbo IF:n Andersson taivutti ennätyksellään 442 viime kauden kakkoseksi ja Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Vuosi 2018 on vasta alussa, mutta Andersson on hypännyt jo kaksi kertaa halliennätyksensä, loppiaisviikonloppuna 431 ja perjantaina Pajulahdessa 435, molemmat kauden kotimaisia kärkituloksia. Taakse on jäänyt muun muassa Nikkanen.

Tavoite on vielä korkeammalla. Jo hallikaudella hän haluaa ylittää 445, eli ensi kesän EM-kisarajan.

- Olisi kiva tehdä se nyt, että saisi sen alta pois ennen kesää, hän sanoo Pajulahdessa seiväshypyn talvikarnevaaleilla.

Bambuseipäällä aitojen yli

Suomen ennätys on Wilma Murron kaksi vuotta sitten hyppäämä 471, joka on myös edelleen voimassa oleva alle 20-vuotiaiden ME. Murto teki sen hallikaudella samanikäisenä kuin Saga Andersson on nyt. Andersson on tyytyväinen omaan, tasaiseen tuloskehitykseensä, eikä vertaa sitä muihin. Hän on ylittänyt oman osansa ikäluokkansa Suomen ennätyksistä.

- Wilma hyppäsi 471 jo tosi nuorena. Olin ihan vitsi, noin nuorena pystyy hyppäämään noin korkealle, Andersson ihastelee.

- Jos teen Suomen ennätyksen tai jään siitä pari senttiä, katson, että olen lähellä ikäluokan kärkeä, muuten en vertaa enkä lannistu.

Hän on kisannut paljon ja pääsee epäonnistumisista yli ajatellessaan tulevia kisoja.

Naisten seiväshyppy on noussut Nikkasen ja Murron ansiosta yhdeksi mielenkiintoisimmista suomalaisista yleisurheilulajeista. Esikuvien merkitys näkyy kentällä asti. Heidän perässään nousee useita nuoria lupauksia ja vielä nuorempia lupauksia näkyy radoilla paljon.

- Kisoissa on paljon 6-7-vuotiaita. Seiväshyppy on yleistynyt. Myös maailmalla on tosi paljon seiväshyppykouluja.

Naisten seiväshyppy on ollut olympialaji vuodesta 2000, eli Anderssonin syntymävuodesta asti.

Kotivideo todistaa, että Saga Andersson on ollut kiinnostunut seiväshypystä aina, isänsä ja nykyisen valmentajansa Björn Anderssonin jalanjäljissä. Videolla pieni tyttö ylittää aidan - todennäköisesti bambuseipäällä - alle kouluikäisenä, siis ennen Minna Nikkasen valtakauden alkua. Nikkanen on ollut silti Anderssonin esikuva pienestä pitäen, mutta muitakin esikuvia on.

- Ranskalainen Renaud Lavillenie teki maailmanennätyksen (miesten ME 616) 2014. Olen aina katsonut tekniikkaa aika paljon Ranskasta.

Andersson aloitti yleisurheilun juoksulajeista 7-vuotiaana ja vaihtoi muutamaa vuotta myöhemmin seiväshyppyyn.

Lentäminen on hienointa

Päätavoitteet ovat ulkokaudelle, mutta hallikaudella Andersson tykkää kisata peruskuntotreenien välissä. Kisoissa hän pääsee nauttimaan seiväshypyn parhaasta asiasta täydellisemmin kuin harjoituksissa, eli lentämisen tunteesta.

- Kun annat energiasi seipääseen ja seiväs antaa energian sinulle ja lennät, fiilis on vaan niin hieno. Siinä pystyy antamaan kaikkensa.

Seiväshypyssä olennaista on, että urheilija luottaa omaan tekemiseensä. Andersson kertoo osaavansa käsitellä itseään tiukassa paikassa, mutta joskus hän sortuu ajattelemaan liikaa rimaa.

- Pitää ajatella tekniikkaa, niin tulos on parempi.

Seiväshypyn opit ovat kantaneet myös urheilun ulkopuolelle.

- Olen saanut enemmän itsevarmuutta. Luotan enemmän itseeni arkipäivän asioissa, ihan koulutehtävissä.

Andersson asettaa tavoitteet puolen vuoden tai vuoden etapeilla, mutta on hän ajatellut jo Tokion olympiakisoja 2020.

- Siellä olisi kiva olla ja myös menestyä.

Nikkanen voitti jälleen

Seiväskarnevaaleilla naisten kisan voitti tänäkin vuonna Nikkanen, tällä kertaa vaatimattomalla tuloksella 400. Perjantaina hyviä yrityksiä 445:stä tehnyt ja 19-vuotiaiden kisan voittanut Andersson jäi ilman tulosta lauantaina naisten kisassa.

Miesten ykkönen oli Tommi Holttinen, 520.

Seiväshypyn kotimaiseen Hall Of Fameen nimettiin lauantaina Pajulahdessa Kalle Pomppu ja Valto Olenius.

Seiväshyppy

Naisten kolmen kärki

Naisten seiväshypyn kotimainen kaikkien aikojen tilasto: Wilma Murto 471 (hallissa 2016), Minna Nikkanen 461 (hallissa 2016), Saga Andersson 442 (ulkona 2017).

Viime kauden kotimaiset kärkitulokset ulkona: Nikkanen 445, Andersson 442, Murto 415, Elina Lampela 415.

Saga Andersson voitti viime vuonna ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruutensa, hallikultaa. Hän on edustanut Suomea kahdesti nuorten EM-kisoissa ja ollut molemmilla kerroilla neljäs.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi