Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Pitkämäki ja Ruuskanen hyvällä tuulella kohti uutta keihäskesää

Keihäsmiehet eivät jääneet murehtimaan heikkoa viime kesää. Kuortaneen urheiluopistolle synnytetty keihäskommuuni on tiivistänyt heittäjien yhteishenkeä.

Rauta on kevyttä Tero Pitkämäelle. Kokenut keihäänheittäjä haluaa parantaa viime kesästä, jolloin ¿lipsahti¿ yksi 88-metrinen. Kuva: Risto Aalto

Viime kausi oli suomalaiselle keihäänheitolle hankala. Kun yleensä on totuttu siihen, että arvokisapaikoista käydään usein jopa riitaisa vääntö, MM-Lontooseen tiensä selvitti ainoastaan itse kisoissa mainiosti viidenneksi sijoittunut Tero Pitkämäki.

Heikkoa kesää ei ole jääty murehtimaan. Sen sijasta on ryhdytty tekoihin. Suomen keihäänheittäjät valmistautuvat EM-kesään Suomen Urheiluliiton keihäänheittovalmentaja Petteri Piirosen johdolla täynnä itseluottamusta. Heittäjien harjoituskeskukseksi on nostettu Kuortane, jonne lajin ykkösurheilijoilla on mahdollisuus tulla käytännössä koska tahansa, sillä heille on varattu urheiluopiston tiloista oma kommuuni.

- Täällä on huippuolosuhteet, olen aina paikalla, täällä toimii ruokahuolto ja on palautumiskeskukset. Lisäksi tähän on saatu palkattua fysioterapeutti, joka huolehtii lihashuollosta. Tässä pyritään aina vaan laadukkaampaan ja ammattimaisempaan toimintaan, Piironen selvitti.

Keihäänheittäjät kokoontuvat Kuortaneelle myös yhteisesti check point -leireille.

- Niissä seurataan suorituskykyä ja tehdään esimerkiksi lääkärintarkastuksia. Näin pystytään reagoimaan, jos tulee jotain ongelmakohtia. Ollaan otettu urheilijat ”syyniin”, Piironen kertoi.

Tero Pitkämäen (vas.) ja Antti Ruuskasen hyväntuulisuus lupaa hyvää kesää ajatellen. Kuva: Risto Aalto

Ruuskanen 100 prosenttia

Ennen kaikkea menestys vaatii kuitenkin laadukkaita heittäjiä. Senkin suhteen tilanne näyttää viime vuotta valoisammalta. Ykkösnimet ovat yhä Pitkämäki ja viime kauden olkapäävammansa menettänyt Antti Ruuskanen. Molemmat uhkuvat erittäin hyväntuulisina menohaluja kesää kohti.

- Marraskuussa pääsin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lähtötilanne on 100-prosenttisen hyvä, Ruuskanen totesi.

- Tärkeintä on, että harjoittelu ei mene puurtamiseksi. Pitää olla pilke silmäkulmassa ja huumori mukana, hän jatkoi.

Pitkämäki on vaihtanut sitten viime kesän otettaan keihäästä.

- Etusormiote on alkanut tuntua kotoisalta ja oikeastaan olen pitänyt sillä otteella kiinni kaikista muista välineistä. Olen miettinyt vaihtoa jo pari vuotta, mutta nyt riitti rohkeutta siihen. Sillä haetaan lisää vetopituutta ja muutoskykyä keihään kanssa, Pitkämäki mainitsi.

Kokenut kaksikko pitää Kuortaneen keihäskommuunia hyvänä ideana. Toisaalta maan ykkösheittäjät eivät kommuunissa asu.

- Minä olen ollut herroiksi hotellin puolella. Arvokisamitali auttaa siinä, Ruuskanen virnuili.

- Mä olen ollut yötä tuossa kotona, Seinäjoella asuva Pitkämäki puolestaan totesi.

Keihäsmiesten kommuunissa, Rantamajassa, maan kärkiheittäjät saavat leireillä niin paljon kuin haluavat. Esimerkiksi Oliver Helander on hyödyntänyt mahdollisuutta jo runsaasti. Kuva: Risto Aalto

Uusi polvi nousemassa

Pitkämäkeen ja Ruuskaseen suomalaiset keihäsfanit voinevat ainakin vielä ensi kesänä luottaa. Heidän takanaan tuleville nuorille lupauksille keihäskommuuni voi olla merkittävä ratkaisu.

- Kun porukka on samassa paikassa, yhteishenki paranee. Se on ollut ennenkin tiivis, mutta nyt se on vain tiivistynyt entisestään, Jami Kinnunen kertoi.

Nuorempien keihäskarjujen ykköstoiveet on asetettu viime kaudella 80 metrin rajan puhkaisseen Oliver Helanderin harteille. Kinnusesta voidaan povata seuraavaa rajan rikkojaa.

- Se olisi voinut mennä jo parin kauden ajan, joten se on nyt tavoite. Viime kesänä otti koville, kun Portugalissa heitin pitkiä heittoja, mutta lähentäjän repeäminen pilasi kesän. Se oli kova isku. Nyt tärkeintä onkin pysyä terveenä, Kinnunen korosti.

Kolmannen polven keihäänheittäjä on pistänyt jo EM-kisatkin omaan kalenteriinsa.

- Kyllä Berliini houkuttelee. Ja tietysti Kalevan kisojen mitali kiinnostaa. Ne ovat minulle melkein kuin kotikisat, Kinnunen huomautti.

Tommi Roimela
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X