Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Hitaasti kiiruhtaen huipulle - Jouni Tenhu on ennätyskunnossa 78-vuotiaana

Jouni Tenhu on aikuisurheilija maailman huipulla. Moninkertainen maailman- ja Euroopan-mestari unelmoi keihäänheiton ja kymmenottelun maailmanennätyksestä.

Kuva: Kai Sinervo

Hollolalainen Jouni Tenhu on keihäänheiton hallitseva maailman- ja Euroopan-mestari.

- Molempia mestaruuksia on viisi kappaletta. Kymmenen kertaa olen saanut laulaa Maamme-laulun korkeimmalta korokkeelta. Ensimmäinen EM-kulta tuli Belgian Gentissä 2011. Siitä lähtien olen ollut mukana maailman kärjessä. Nyt olen taas ykkösenä, Tenhu kertaa.

Neljä viimeistä kautta Tenhu on heittänyt 75-vuotiaiden sarjassa. Hän on sarjassa kaikkien aikojen maailmantilaston kakkonen tuloksella 45,28. Kolme vuotta vanhempi Paavo Niemelä on loikottanut 500-grammaista keppiä metrin ja 17 senttiä pidemmälle.

Kesän EM-kisoissa Tenhu repäisi voittoon tuloksella 44,28.

- Maailmanennätys on vielä ihan mahdollinen, kun kaikki osuu kohdalleen. Saan kilpailla sarjassa vielä ensi kauden.

Kevään MM-kisoissa Etelä-Korean Daegussa taso oli kevyempi ja ylivoimavoittoon riitti hollolalaisittain vaatimaton 41,22.

15 vuotta aikuisurheilua

Koko uransa aktiivisesti liikkunut Tenhu sanoo olevansa ennätyskunnossa siksi, ettei ottanut kropastaan kaikkea irti nuorempana.

Hän on harrastanut juoksemista, heittolajeja, lentopalloa ja uintia vuosikymmeniä omaksi ilokseen.

Hän suosittelee samanlaista hitaasti kiiruhtamisen mallia nuorisolle.

- Olen ikäisekseni hyvässä kunnossa ja toivon, että saan vastaisuudessakin olla. En istu pyörätuolissa. Siihen voi vaikuttaa sekin, etten ole harrastanut kontaktilajeja. Sitäkin nuorten sopii miettiä.

Kun Tenhu viitisentoista vuotta sitten aloitti aikuisurheilijan uransa, hidas kiiruhtaminen meinasi alkuinnostuksessa unohtua.

- Harjoittelin liian kovaa. Parhaiten on kulkenut sen jälkeen, kun molemmat akillesjänteet operoitiin vuoden 2012 vaihteessa.

Jouni Tenhun kotiareena on Hollolan Heinsuon urheilukenttä. Tenhun ympäri vuoden käyttämä uimastadion Tiilijärvi sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä. Kuva: Kai Sinervo

Pesäpalloilun traaginen päätös

Urheilu-ura olisi voinut mennä tosinkin. Tenhu arvelee, että hänestä olisi voinut tulla pesäpalloilija ilman erästä traagista päivää alkutalvesta 1951.

- Pertti “Jantsa” Jantunen hukkui Pikku-Vesijärveen, kun jää petti Viipurin Reippaan jääpalloharjoituksissa hänen allaan. Jantusen veljekset asuivat samassa isäpuoleni omistamassa talossa Mattilanmäellä.

Jantunen, pesäpallon kolmikertainen Suomen mestari, oli SM-sarjan kyseisen kauden lyöjäkuningas, ja monien nuorempien esikuva.

Etlari teki jutun, että tässä on tulevaisuuden yleisurheilija. Yleisurheilija Jouni Tenhu

- Kannoin pikkupoikana Mailaveikkojen varusteita ja näyttötauluja. Jantsa oli minulle kuin isoveli ja minua kutsuttiin Pikku-Jantsaksi, kun kuljin aina hänen perässään.

Onnettomuuden jälkeen pesäpallo sai jäädä. Tenhu jatkoi kisailua yleisurheilukentillä Lahden Kalevassa. Kymmenottelussa Tenhu muistelee olleensa jonkin sortin nuorisolupaus.

- Ennen kuin menin armeijaan Etlari teki jutun, että tässä on tulevaisuuden yleisurheilija.

"Isä käy vähän kisaamassa"

Tulevaisuus tuli, mutta puoli vuosisataa siinä meni. Tenhu alkoi panostaa kilpaurheiluun tosissaan vasta tällä vuosituhannella jäätyään eläkkeelle.

- Lahdessa järjestettiin veteraanien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2003. Rakensimme silloin pojalle taloa Nastolaan, ja kysyin häneltä, että ethän tykkää pahaa, jos isä käy vähän kisaamassa. Jäin keihäässä neljänneksi, mutta vain 6-7 metriä voittajasta.

Kipinä oli syttynyt.

- Kaksi vuotta myöhemmin osallistuin ensimmäistä kertaa kymmenotteluun Taavetissa ja tein heti 65-vuotiaiden Suomen ennätyksen. Kymmenottelu kiehtoo edelleen. Siinä maailmanennätys ei olisi kaukana. Heittoja ja juoksuja olen treenannut, mutta hyppyjä en. Jos kroppa kipeytyy hyppäämisestä, se ME-haave saa jäädä. Terveys menee edelle, Jouni Tenhu linjaa.

Kuka?

Jouni Tenhu

78-vuotias aikuisurheilija. Syntynyt Rantsilassa Pohjois-Pohjanmaalla 1939.

Muutti perheensä kanssa Lahteen 1948.

Naimisissa. Kolme lasta. Asunut Hollolassa vuodesta 1972.

Edustaa LahtiSport35+-seuraa. Harjoittelee ja kilpailee tavoitteellisesti.

On saanut keihäsoppia muun muassa Antti Ruuskasen valmentajalta Jarmo Hirvoselta, Kari Ihalaiselta ja Mauri Auviselta.

Harrastaa lentopalloa ja ui Tiilijärvessä ympäri vuoden.

Haluaa esimerkillään nostaa aikuisurheilun arvostusta: “Olemme suurelle yleisölle näkymätön joukko, joka pärjää erinomaisesti kansainvälisissä kisoissa ja vie näin positiivista Suomi-kuvaa maailmalle.”

Lahden Ahkeran ja Lahden Hiihtoseuran kisatoimitsija.

Voittanut SM-kultaa lentopallossa M70-sarjassa Päijät-Äijien riveissä.

Hartwallin mieskuoron kunniajäsen.

Viime kesänä EM-kisoihin Tanskan Aarhusissa osallistui 19 keihäänheittäjää M75-sarjassa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X