Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

"Olisimme olleet liemessä" - Ahkera varautui stadionin remonttiin ja jättäytyi pois uudesta yleisurheilusarjasta

Tero Pitkämäki on vieraillut usein Lahden Eliittikisoissa, mutta on ollut mukana myös Tähtikisoissa Orimattilassa. Ahkera aikoo järjestää ensi kesänä Tähtikisat. Kuva: Elias Lahtinen

Yleisurheilun eliittikisat korvataan ensi kesänä uudella kilpailusarjalla, jonka järjestäjäpaikkakunnat julkaistiin viikonloppuna. Lahti ei ole viiden kisajärjestäjän joukossa. Eliittikisasarjassa mukana ollut Lahden Ahkera vetäytyi itse uudesta kilpailusarjasta.

- Ajatuksenamme oli, että jos Lahden stadionin rata menee remonttiin, niin Radiomäki ei sovi televisioitavan kisan järjestämispaikaksi, Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula sanoo.

Vaikka stadionin remontista ei ole tehty päätöstä, halusi Ahkera pelata korttinsa niin, ettei joudu ongelmiin.

- Jos olisimme hakeneet kisoja ja stadionremontti toteutuu, olisimme olleet liemessä, Harjula muistuttaa.

Radiomäen kenttä ei riittäisi televisioitavan huippukilpailun tarpeisiin.

Radat ja nurmi kerralla?

Lahden stadionin kenttäremonttiin on esitetty kahta miljoonaa euroa Lahden kaupungin vuoden 2018 talousarviossa. Liikunta- ja ulkoilutoimenjohtaja Tommi Lanki myöntää, että toiveissa olisi päästä tekemään kenttätason kunnostustöitä ensi kesän aikana - tai tarkemmin heti keväällä kelien niin salliessa. Mittaustyöt aloitettiin jo tällä viikolla.

Jos Lahden päättäjät hyväksyvät stadionin remontin, olisi ohjelmassa ehkä muutakin kuin pelkkä uuden pinnoitteen tekeminen.

- Nurmen remontti olisi hyvä tehdä samassa yhteydessä, Lanki avaa.

Jonkinlaisia rakenteellisia uudistuksia olisi listalla. Lanki mainitsee kentän kastelujärjestelmän, betonipintojen siistimiset ja aurinkokatsomon kunnostamisen. Lahden stadionin juoksuradat uusittiin vuonna 2008. Lahden stadionin päällyste joutuu muita kenttiä kovemmille talvikäytön rasituksen vuoksi. Lahdessa onkin jo jouduttu uusimaan juoksijoiden sisärata kertaalleen edellisen uudistuksen jälkeen.

- Käsitykseni mukaan sisärata on ollut ongelma, koska radat eivät ole samanlaiset, Lanki sanoo.

Ratojen uusiminen nousi myös esille, kun Lahteen haviteltiin vuoden 2018 yleisurheilun Ruotsi-ottelua.

- Silloin kävi ilmi, että ilman rataremonttia ei Lahdessa järjestetä arvokisoja, Lanki kertoo.

Stadionin sisärata on jouduttu jo kerran uusimaan edellisen remontin jälkeen. Kuva: Elias Lahtinen

Tähtikisat heinäkuussa

Ahkeralle ensi kesän korjaukset sopisivat mainiosti. Harjulan mielestä pieni hengähdystauko on jopa paikallaan. Lahtelaisseura on urakoinut viime vuosina isojen kilpailuiden järjestäjänä. Keväällä seura järjesti SM-maastot Vierumäellä, sitten kesäkuussa Lahdessa kansainväliset Youth Athletics Gamesit (YAG) ja Eliittikisat.

Harjulan mukaan poisjäänti korkeimman tason kotimaisesta yleisurheilusarjasta ei tarkoita sitä, että Lahti jäisi ilman yleisurheilukisoja ensi kesänä.

- Tarkoitus on olla mukana Tähtikisat-sarjassa, Harjula myöntää ja muistuttaa seuran järjestävän myös paljon pieniä kilpailuja.

Tähtikisat on Suomessa toiseksi korkeimman kategorian kilpailusarja. Orimattilan Jymy on ollut mukana sarjassa jo pitkään. Viime kesänä Orimattilassa olivat mukana muun muassa keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Keshorn Walcott.

Harjula sanoo, ettei lippulaivatason kilpailun puuttuminen vaikuta seuran toimintaan, vaikka taloudellisesti kilpailusarjoissa on suuri ero. Tähtikisoissa kulut ovat pienemmät, mutta niin ovat tulotkin. Eliittikisojen televisiointi avasi luonnollisesti paremmat mahdollisuudet tuloksen tekemiseen kuin mihin televisioimattomissa kilpailuissa pystytään.

- Ei tällä ole silti vaikutusta toimintaamme, Harjula sanoo.

Ahkera olisi halunnut oman Tähtikisansa toukokuun ja kesäkuun vaihteeseen, ennen Tampereella järjestettäviä alle 19-vuotiaiden EM-kisoja. Kilpailukalenteri näyttää kuitenkin Harjulan mielestä niin tiukalta, että ajatuksesta on luovuttu. Todennäköisin ajankohta on heinäkuussa. Orimattilan Jymy on järjestänyt omat kisansa heinäkuussa.

- Meillä on hyvä yhteistyö Orimattilan kanssa, Harjula sanoo ja uskoo seurojen löytävän molemmille sopivan ajankohdan ja lajiyhdistelmät.

Tähtikisojen paikkaa ei ole vielä päätetty, mutta vaihtoehdot ovat Radiomäki ja Nastola.

- Olisi siistiä nähdä miten Radiomäki toimisi tällaisissa kisoissa. Siellä ei ole näin isoja järjestetty aikoihin, Harjula miettii.

Kalevan Kisat 2020-luvun alkupuolella

Ahkera ei silti aio hypätä pysyvästi sivuun suurten kisojen järjestelyistä. Harjula haaveilee jo YAG:n ja eliittikisojen seuraajan yhdistelmästä.

- Toivottavasti pääsisimme uusimaan sen. Viime kesänä konsepti ei toteutunut ihan niin kuten olisimme halunneet. Eliittikisojen piti olla alunperin lauantaina, jotta olisimme saaneet nuoret (YAG:n osallistujat) katsomoon, Harjula sanoo.

Stadionin suorituspaikkojen kunnostaminen antaisi myös mahdollisuuden hakea jälleen arvokisoihin.

- Kalevan Kisoista on ollut puhetta 2020-luvun alkupuolella.

Harjula myöntää, että nuorten EM-kisat tai aikuisten Eurooppa cup olisivat kilpailuja, joita Lahteen voisi havitella tulevaisuudessa.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi