Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Kilometrin suora odottaa 50 kertaa - kilpakävelijöillä on upeat puitteet Buckinhamin palatsin ja Admiralty Archin välillä

Kun kävelijöiden kahden kilometrin lenkki kiertää Lontoon suosituimman turistinähtävyyden Buckinhamin palatsin edestä, katsojia riittää. Kuva: Tomi T. Turunen

Lontoon vierailluimman turistinähtävyyden Buckinghamin palatsin ja The Mall -kadun toisessa päässä liki Trafalgarin aukiolla sijaitsevan Admiralty Archin väliä kävellään sunnuntaina täysin eri tahtia kuin vuoden muina päivinä.

Kilpakävelijät ratkaisevat sekä 50 kilometrin että 20 kilometrin mestaruudet samalla kaksi kilometriä pitkällä reitillä, joka siis kierretään aamun viisikymppisillä 25 kertaa ja iltapäivän ”pikamatkalla” kymmenesti.

St. Jamesin puiston laitaa kulkevalla reitillä ei sen kääntöpaikkoja lukuun ottamatta ole paljon nähtävää, mutteivat kävelijät ehtisi nähtävyyksistä nauttiakaan.

- Reitti on todella hieno. On kävijöille suurinta herkkua, kun pääsemme keskelle kaupunkia. Paikalla on varmasti paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole muuten yleisurheilun MM-kisoja seuranneet, mutta saattavat jäädä meitä kannustamaan, tusinan 50 kilometrin arvokisastartteja täyteen saava Jarkko Kinnunen sanoo.

On kävijöille suurinta herkkua, kun pääsemme keskelle kaupunkia. Kilpakävelijä Jarkko Kinnunen

Parhaat kävelevät 50 kilometrilläkin jokaisen kaksikilometrisen alle yhdeksään minuuttiin.

Samassa ajassa tavallinen kengänkuluttaja ehtii vain puolimatkaan.

Vaikka äkkiseltään tuntuu, että meidän tavallisten tallaajien liikkuminen on kävelyä, aika monelle koittaisi kilpakävelyn sääntöjen mukaan hylkäys.

Ihmissilmällä havaittava kosketus maahan säilyy rauhallisesti kävellessä kyllä koko ajan, mutta läheskään kaikkien ihmisten etujalka ei pysy suorana maakosketuksen alkamisesta siihen asti, kun jalka on jälleenpystyasennossa.

Uutta yleisöä tarjolla

Kuningatar Elisabeth II:n viikonloppuasuntona toimivan Buckinghamin palatsin huoneista osa on kesäisin avoinna yleisölle ja kymmenessä viikossa palatsin sisällä vierailee vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

Kun rautaporttien vierellä pällistelijöitä riittää moninkertainen määrä, on sunnuntaina ainakin kilpailun loppuvaiheessa tarjolla uutta yleisöä.

Vielä kello 7.45 tapahtuvan lähdön aikaan paikalla on varmasti rauhallisempaa.

Kilometrin mittainen The Mall mittaa kävelijöiden kunnon 50 kertaa. Kuva: Tomi T. Turunen

Tasa-arvokisaan seitsemän naista

Sunnuntai tarjoaa myös yhden MM-historian omituisimmista kilpailuista.

Naisten 50 kilometrin matka otettiin Lontoon ohjelmaan tasa-arvosyistä pikavauhtia.

Alun perin Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) päätti huhtikuussa, että naiset voivat osallistua miesten 50 kilometrin kilpailuun. Kaksi viikkoa ennen kisojen alkua tiedotettiin, että naiset saavatkin oman kilpailunsa, joka tosin kävellään miesten kanssa yhtä aikaa.

- Asiat olisi voinut tehdä toisinkin. On tärkeää pitää kiinni tasa-arvosta ja puolustaa kävelyä yleisurheilun osana, mutta tarvitsemme myös laatua, IAAF:n kävelykomitean puheenjohtaja Maurizio Damilano muotoili tiedotteessa.

- Meidän on syytä pitää jalat maassa ja edetä pienin askelin ennen kuin alamme viedä naisten 50 kilometriä olympialaisiin, hän jatkoi.

Epäilemättä matkaa olympialaisiin riittää, sillä Lontoossa kolmesta mitalista kamppailee seitsemän naista yhteensä neljästä eri maasta.

Koko tällä kaudella tilastoajan naisten 50 kilometrillä on saanut 19 naista.

Heistä 11 on Kiinasta. Yhdysvaltalaisia on kolme. Lisäksi matkan on kävellyt yksi nainen Portugalista, Brasiliasta, Espanjasta, Perusta ja Puolasta.

Ines Rodriques ylivoimainen suosikki

Matkan suurin suosikki on Portugalin 37-vuotias Ines Rodrigues. Hänen nimissään on maailman kärkitulos 4.08.26.

Listan kakkosen Kiinan Hang Yinin tulos on neljää sekuntia vaille 14 minuuttia huonompi. Jos ero on sama myös Lontoossa, häviää kiinalainen Rodriguesille matkaksi muutettuna noin kolme kilometriä.

Tilastoaikojen perusteella Rodrigues on kävellyt noin 22 kierrosta eli 44 kilometriä siinä vaiheessa, kun miesten kärki tulee maaliin.

- Kyllä naiset kisaan mahtuvat ja jaksavat matkan siinä missä miehetkin. Eiköhän heitä tulevissa kisoissa ole mukana enemmän, kun tällainen mahdollisuus on hyvissä ajoin tiedossa, Jarkko Kinnunen korosti.

Tomi T. Turunen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Yleisurheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen