Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

MM-kolumni: Käsikirjoitus on heitetty nurkkaan useassa lajissa - "Urheilulla on toivoa niin kauan, kuin sen suurin sankari on yllätys"

Lontoon yleisurheilun MM-kilpailuissa on markkinoitu ennen kaikkea odotuksilla. Useat noista odotuksista ovat kuitenkin menneet pieleen, ja voittajiksi on kruunattu joku muu kuin ennakkosuosikki.

Kuva: Marko Happo

Urheilu tarjoaa parhaimmillaan upeita tarinoita. Yllätyksellisyys, vastoinkäymiset, venyminen, pettymykset tai kilpailun jännittävyys herättävät tunteita, jotka pitävät meitä otteessaan.

Yleisurheilun MM-kisoja Lontoossa on markkinoitu odotuksilla. Jokainen kisailta huipentuu juoksuradalla kilpailuun, jota varten järjestäjät ovat rakentaneet tarinan.

Toistaiseksi tarjottu tarina on pitänyt vain kisojen avausiltana, kun Mo Farah huudatti 10 000 metrin voitollaan olympiastadionin upeaa yleisöä.Viikko sitten piti olla maailman nopeimman miehen Usain Boltin arvokisajäähyväiset henkilökohtaisilta matkoilta maailmanmestarina. Tulikin prossia, kun yhdysvaltalaiset Justin Gatlin ja Christian Coleman eivät ymmärtäneet noudattaa käsikirjoitusta.

Sunnuntailta odotettiin Jamaikan Elaine Thompsonin suvereenia näytöstä naisten ratasuoralla, mutta pääosaan nousikin USA:n Tori Bowie, joka heittäytyessään maaliin loukkasi jalkaansa niin, ettei pystynyt jahtaamaan 200 metrillä tuplaa.

Urheilulla on toivoa niin kauan, kun sen suurin sankari on yllätys.

Britit olivat varanneet maanantain Laura Muirille. 24-vuotiaan skotin oli tarkoitus ottaa kisaisännille toinen mestaruus. Muir jätettiin seitsemällä sadasosalla mitalien ulkopuolelle, kun muut juhlivat Kenian Faith Kipyegonin johdolla.

Tiistaina Botsawan Isaac Makwalan piti haastaa tuplaa jahtaava Etelä-Afrikan ME-mies Wayde van Niekerk ratakierroksella, mutta norovirus voitti Makwalan ja van Niekerk juoksun.

Keskiviikko oli rakennettu Allyson Felixille. 31-vuotias yhdysvaltalainen haki uransa kymmenettä MM-kultaa ja paikkaa kaikkien aikojen menestyneimpänä naisena MM-kisoissa. Felix sai vain pronssin. Uran 14:s MM-mitali nosti hänet toki yhtä monta mitalia, mutta vähemmän mestaruuksia voittaneen Jamaikan Merlene Otteyn ohi. Pronssi himmentää tarinaa.

Käsikirjoitusta kiehtovampaa oli yllätyksellisyys. Kohti mestaruutta menossa olleen Bahaman Shaunae Miller-Uibon reisikramppi 15 metriä ennen maalia keikautti tarinan. USA:n Phyllis Francis nousi takarivistä sankariksi ottamalla ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa ja heti MM-kultaa.Toivoa täynnä oli torstai. Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk haki myös 200 metrin mestaruutta ja haastavaa tuplaa, johon on edellisen kerran pystynyt Michael Johnson Atlantan olympialaisissa 21 vuotta sitten.

Ei tullut tuplaa, tuli turkkilaistunut azeri Ramil Guliyev ja van Niekerkille hopeaa ja itku.

Tätä kirjoittaessani en tiedä, uusiko Dafne Schippers perjantaina 200 metrin mestaruutensa, päättyykö lauantai Mo Farahin jäähyväisiin 5 000 metrin mestarina ja jättääkö Usain Bolt arvokisakentät viestin kultamitalistina. Onneksi en tiedä, sillä Lontoon MM-kisat ovat tarjonneet jo nyt tukun hienoja tarinoita.

Erityisen maukkaita niistä on tehnyt ennalta-arvaamattomuus.Urheilulla on toivoa niin kauan, kun sen suurin sankari on yllätys.

Draamoja voi urheiluun rakentaa, mutta liian kapea-alaista siitä ei saa tehdä. Lontoossa tuntuu välillä, että katseet kiinnittyvät vain juoksuradalle, vaikka hienoja tarinoita on tarjolla kenttälajeissakin.

Suomi seuraa jännityksellä, miten meidän käy. Pelastaako Pitkämäki? Lontoon kisajärjestäjien käsikirjoituksessa suomalaiselle ei ole varattu edes pientä sivuroolia.

STT:n toimittaja Pasi Rein irrotti vapaaehtoistyöntekijästä mehevät naurut, kun tämä tuli ihmettelemään, mitä suomalainen toimittajarinki odottaa niin tiiviisti haastattelualueella.

Tero Pitkämäkeä. Hän on maailmankuulu Suomessa.”

Tomi Turunen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Yleisurheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen