Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

"Täällä on lahjakkaita judokoita" – Netanyan karhu vierailee Orimattilassa

Rion olympialaisten pronssimitalistin Or Sassonin vetämiin harjoituksiin osallistui noin 70 judokaa paristakymmenestä seurasta. "Hyvät judokat tarvitsevat tuekseen hyvän systeemin."

Lotta Vahe (sininen asu) ja Emilia Heinonen esittelivät Orimattilan harjoitusleirillä osaamistaan olympiamitalisti Or Sassonille. Kuva: Sami Kuusivirta

Orimattilaan saatiin viikonloppuna judon olympiamitali. Sen toi israelilainen Or Sasson ja vie varmasti mennessään.

Riossa olympiapronssia otellut Sasson, Netanyan karhu, jakaa lajitietouttaan Orimattilan Judoseuran harjoitusleirillä viikonlopun ajan. Huippujudoka on ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Lunta, mukavia ja ystävällisiä ihmisiä, hän kertoi ensivaikutelmistaan.

Ensimmäisten treenisessioiden jälkeen Sassonille, 29, oli muodostunut jo jonkinlainen kuva suomalaisesta judosta.

– Täällä on lahjakkaita judokoita.

Jos meidän judo on tasoa lastentarha, Israelissa ollaan yliopistotasolla. Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö

Sassonin mukaan Israelissa ja Suomessa tehdään samanlaista judoa, mutta tatamilla nähtävä ero syntyy siitä, kuinka sitä tehdään. Israelissa parhaat ovat ammattilaisia, Suomessa amatöörejä.

– Hyvät judokat tarvitsevat tuekseen hyvän systeemin. Suomalaisten, jotka haluavat kehittyä, on matkustettava, tutustuttava eri judokulttuureihin. Pitää päästä harjoittelemaan ja ottelemaan parhaiden kanssa.

Myös Sasson treenaa paljon ulkomailla, koska Israelista ei yhtä kovia yli satakiloisia ukkoja löydy.

– Pari kuukautta vuodesta menee ulkomailla. Tykkään treenata varsinkin Espanjan Alicantessa, jonne maailman parhaat kokoontuvat kerran vuodessa.

Israelissa systeemi kunnossa

Israelissa systeemi on kunnossa. Siellä parhaat urheilijat voivat panostaa täysillä lajiin, koska siitä maksetaan täysi palkka. Valtio tukee lajia ja tulokset ovat sen mukaisia.

Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö kertoi, että nykyisen päävalmentajan Oren Smadjan alaisuudessa Israelin judokat ovat voittaneet kahdeksan vuoden aikana eri ikäluokissa yli 400 Euroopan cupin tai korkeamman tason mitalia.

– Olympialaisiin Israelista on menossa kymmenen miestä ja kymmenen naista. Jos meidän judo on tasoa lastentarha, siellä ollaan yliopistotasolla, Rönkkö murjaisi.

Sassonin tasoisen urheilijan vierailu on suomalaisille judokoille hieno mahdollisuus ammentaa oppia maailman huipulta. Olympiamitalistin vetämissä lauantain aamupäivän harjoituksissa oli noin 70 osallistujaa paristakymmenestä seurasta. Kaukaisimmat olivat Rovaniemeltä.

– Enemmänkin voisi olla. Uskon, että illalla pääsemme lähemmäs sataa, Rönkkö sanoi.

Israelilaisen Or Sassonin oppeja oli Orimattilan Judoseuran leirillä kuuntelemassa noin 70 judokaa aina Rovaniemeä myöten. Kuva: Sami Kuusivirta

Kovia vierailijoita suhteilla

Maailman kärkijudokoita voi Suomeen houkutella rahalla tai suhteilla. Orimattilan Judoseura suosii jälkimmäistä.

– Saimme Sassonin viidesosalla siitä, mitä hän normaalisti pyytää. Kustannus katetaan leirin osallistumismaksuilla ja seura kuittaa loput, jos maksettavaa jää. Liitosta ei tule euroakaan.

Israelin suuntaan suhdetoimintaa hoitaa puheenjohtajan puoliso, hepreaa taitava Marina Rönkkö.

– Tällaisia tapahtumia järjestetään vieraiden aikataulujen mukaan. Viimeksi Israelista oli Sagi Muki, joka voitti tänä vuonna Tokiossa MM-kultaa. Toivottavasti saamme hänet tänne uudestaan, vaikka olympiamitalin kanssa, Tero Rönkkö totesi.

Orimattilalaisten hyvät kansainväliset suhteet eivät rajoitu Israeliin.

– Meidän Baltic Sea -turnaukseen tulee 40 osallistujaa Ranskasta ja 30 Israelista. Etelä-Afrikastakin tulee kilpailijoita. Ruotsalaisille ja virolaisille kilpailu on maajoukkuekatsastus. Se kertoo jotain kilpailun tasosta.

Perinteinen Baltic Sea Championships mitellään Orimattilassa maaliskuussa.

Lue myös: Karaten lahtelaispioneerin Tuomo Heinosen ottelijaura päättyi elinsiirtoon - tilalle tuli pesti maajoukkuevalmentajana ja tuomaroiva aviovaimo
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi