Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Lahden haaveissa triathlonin puolimatkan MM-kisat - kisahakemus tarvitsee vielä valtuuston hyväksynnän

Ironman 70.3 -MM-kilpailut ovat 5 000 osanottajan suurtapahtuma, joka ei enää mahtuisi satamaan. Kilpailukeskus siirtyisi Messukeskukseen, jos Lahti saisi vuoden 2022 MM-kisat.

Ison-Britannian India Lee voitti tänä kesänä toisen Lahdessa järjestetyn Ironman 70.3 -kilpailun naisammattilaisten sarjan. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa kahtena edelliskesänä järjestetyt Ironman 70.3 -tapahtumat ovat onnistuneet hyvin ja saaneet niin hyvän vastaanoton, että Lahdessa havitellaan siirtymistä kisajärjestelyissä porrasta ylemmäs. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina yksimielisesti ehdotuksen vuoden 2022 puolimatkan MM-kisojen hakemisesta.

Kisahakemus edellyttää vielä ensi maanantaina kokoontuvan kaupunginvaltuuston hyväksyntää 700 000 euron järjestelyoikeusmaksulle sekä isäntäkaupungin järjestelyvastuuseen kuuluville muille velvoitteille ja niiden rahoitukselle.

– Kokemukset kahden kesän järjestelyistä ovat olleet hyvin myönteiset ja ulkomaalaisilta urheilijoilta sekä kansainväliseltä Ironman-organisaatiolta saatu palaute niin positiivista, että ryhdyttiin keskustelemaan kasvumahdollisuuksista, sanoo kaupungin kehitysjohtaja Mari Kuparinen.

Puolimatkan MM-kilpailut ovat käytännössä suurin triathlontapahtuma, joka Suomessa voidaan järjestää, sillä täysmatkan MM-kisat tuskin lähtevät koskaan Havaijilta.

2 500 naista ja 2 500 miestä

MM-kisat ovat kaksipäiväinen tapahtuma, johon osallistuu noin 2 500 naista ja 2 500 miestä. Naiset ja miehet kilpailevat eri päivinä ja osanottajat karsitaan muissa Ironman 70.3 -tapahtumissa.

Toteutuessaan MM-kisat olisivat suurin Lahdessa lähivuosina järjestettävä urheilutapahtuma. Valtuuston aiemmin hyväksymän strategian yhtenä tavoitteena on merkittävien kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäminen Lahdessa.

MM-kisoissa osanottajamäärä kasvaisi niin suureksi, että kilpailijat eivät enää mahtuisi Matkustajasatamaan, vaan keskuspaikkana toimisi Urheilu- ja messukeskus.

Kansainvälinen urheilu on kovaa bisnestä Lahden yhteysjohtaja Mari Kuparinen

– Se muuttaisi hieman reittejä, mutta sen tarkempia suunnitelmia ei taida olla vielä kenelläkään, arvelee Kuparinen.

Viime kesän tapahtuman osanottajakatto oli 1 800 ja mukana oli yli 1 600 kilpailijaa.

MM-kisojen hakuaika päättyy perjantaina (8.11.), kun kaupunginvaltuuston kokous on maanantaina (11.11.). Tapahtumajärjestäjä Finntriathlonilta hakemus kansainväliselle Ironman-organisaatiolle lähtee määräaikaan mennessä.

– Jos kävisi niin, ettei valtuusto hyväksyisi MM-hakemusta, meidän pitäisi vetäytyä hausta, sanoo Kuparinen.

Järjestäminen ei ole ilmaista

Kuparinen myöntää, että 700 000 euron järjestelyoikeusmaksu on paljon rahaa Lahden kokoiselle kaupungille.

– Kansainvälinen urheilu on kovaa bisnestä ja monissa lajeissa maksut ovat paljon suurempiakin, hän muistuttaa.

Kahdesti järjestetyissä Ironman 70.3 -tapahtumissa järjestelyoikeusmaksu on ollut 150 000 euroa per vuosi, josta 75 000 euroa on maksanut kaupunki ja puolet on tullut opetus- ja kulttuuriministeriöltä suurtapahtumatukena. OKM:n tukea haettaisiin myös MM-oikeuksien maksuun.

Isäntäkaupungin muihin velvoitteisiin kuuluisivat eri alueiden ja tilojen (Messukeskus) järjestäminen tapahtuman käyttöön sekä muun muassa turvallisuusjärjestelyt, logistiikka sekä jätehuolto.

Arvio kokonaishyödystä jopa 17 miljoonaa

Kisahakemuksen hyväksyminen valtuustossa olisi vasta ensimmäinen askel kohti MM-kisoja. Hakijoita tulee olemaan muitakin, mutta Mari Kuparisella ei ole tietoa kaupungeista tai siitä kuinka paljon halukkaita kisaisäntiä on. Joitakin kiinnostuneita on jo kuitenkin pudotettu pelistä pois.

Ironman 70.3 -kisoista kaupungilla on tapahtumajärjestäjä Finntriathlonin kanssa kolmivuotinen sopimus, joka päättyy ensi vuonna.

Urheilutapahtumien vaikuttavuutta tutkiva Sportcal Ltd tutki vuoden 2018 ensimmäistä Ironman-kisaa ja tutkimuksessa saatiin alueen matkailun kokonaishyödyksi 2,1 miljoonaa euroa.

Kun MM-kisoissa on noin kolme kertaa enemmän osanottajia, joilla kullakin on 2,6 henkeä mukana ja jotka viipyvät alueella keskimäärin 6,6 vuorokautta, arvioidaan MM-kisojen aluetaloudelliseksi kokonaishyödyksi jopa 17 miljoonaa euroa.

Triathlonin puolimatkan MM-kisoja on järjestetty vuodesta 2006 lähtien, ensin Yhdysvalloissa ja vuodesta 2015 eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna mestaruudet ratkottiin Ranskan Nizzassa ja ensi vuonna kisat ovat Uudessa-Seelannissa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi