Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

EM-karsintojen rasismikohu johti Bulgarian jalkapallojohtajan eroon

Bulgarian kannattajien käytös Englanti-ottelussa on puhuttanut ottelun jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

Bulgaria sai maanantaina jalkapallon miesten EM-karsinnoissa 0–6-selkäsaunan Englannilta, mutta löylytys jatkuu kentän ulkopuolella. Sofiassa pelattu A-lohkon ottelu oli mahdollisimman huonoa mainosta bulgarialaiselle jalkapalloilulle ja johti lopulta Bulgarian jalkapalloliittoa johtaneen Borislav Mihailovin eroon.

Karsintaottelun aikana Bulgarian kannattajat käyttäytyivät tavalla, joka sopii rasismin raameihin. Varsinkin Englannin tummaihoinen puolustaja Tyrone Mings oli kotijoukkueen apinahuutoja viljelleiden kannattajien hampaissa.

– Tuollainen ei ole hyväksyttävää, Englannin päävalmentaja Gareth Southgate paheksui.

Karsintalohkossa viimeisenä olevan Bulgarian päävalmentaja Krasimir Balakov väitti, ettei kuullut yleisön joukosta alatyylistä huutelua.

– Jos väitetyt tapahtumat osoitetaan todeksi, meidän pitää pyytää anteeksi ja hävetä, että tuollaista voi tapahtua Bulgariassa, Balakov pyöritteli.

Yleisön seassa tehtiin myös natsitervehdyksiä, joiden vuoksi ottelu keskeytettiin ensimmäisellä puoliajalla kahdesti.

– Kehotan Borislav Mihailovia jättämään eronpyyntonsä välittömästi, Bulgarian pääministeri Boyko Borisov kirjoitti Facebookissa.

Hän lisäsi, että Bulgarian hallinto on valmis jäädyttämään taloudellisen tuen Bulgarian jalkapalloliitolle, ellei Mihailov eroa. Mihailov teki ratkaisunsa tiistaina ja erosi tehtävistään.

Rasismi varjostaa jalkapallokatsomoita

Britannian poliittiset piirit olivat tiistaina raivoissaan Sofian EM-karsintapelin tapahtumista. Pääministeri Boris Johnson kuvaili Bulgarian kannattajien käytöstä "alhaiseksi".

– Kokemallemme rasismille ei ole sijaa jalkapalloilussa eikä missään muuallakaan, Johnson viestitti tiedottajansa välityksellä.

Brittiparlamentissa vaadittiin, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa ryhtyy pikaisiin toimiin Bulgaria–Englanti-ottelun tapahtumien johdosta.

Kannattajien rasistinen käyttäytyminen on viime aikoina yleistynyt Euroopan jalkapallostadioneilla. Sofian Vasil Levskin kansallisstadionilla yksi katsomon osa oli maanantain karsintaottelussa rankaisutoimena suljettu, koska Bulgaria-fanit olivat käyttäytyneet huonosti kesäkuun EM-karsintapeleissä Kosovoa ja Tshekkiä vastaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi