Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

MM-kisojen protestit valvottivat kisojen jurya aamuneljään – Antti Pihlakoski ajoi oikeustajun mukaisia pronssipäätöksiä moukarissa ja aitajuoksussa

Moukariprotesti koski Unkarin Bence Halaszin pronssiheittoa. LEHTIKUVA/AFP

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallitusjäsen Antti Pihlakoski valvoi aamuyöhön Dohan MM-kisojen kuudennen kilpailupäivän jälkeen. Pihlakoski istui kisojen juryn jäsenenä Puolan moukarinheiton finaalista jättämän protestin takia.

Käsittely venyi aamuneljään ja jatkui torstaina. Perään tuli vielä Espanjan protesti miesten 110 metrin aitajuoksun loppukilpailusta.

Lopputuloksena moukarissa neljänneksi sijoittunut Puolan Wojciech Nowicki sai moukarissa ylimääräisen pronssin, samoin Espanjan Orlando Ortega aitajuoksussa.

– Mielestäni säännöt näihin tilanteisiin oli tehty teknisin silmin niin, etteivät ne vastanneet yleistä oikeustajua, Pihlakoski avasi ongelmaa torstai-iltana.

Moukariprotesti koski Unkarin kolmanneksi sijoittuneen Bence Halaszin pronssiheittoa, joka paljastui videotarkastuksessa yliastutuksi. Kantapää pyörähti suorituksessa todistetusti ringin reunan päälle.

– Emme kuitenkaan voineet hylätä häntä. Se olisi tuntunut epäoikeudenmukaiselta, kun hän alkoi heittää hyvän avauskierroksen tuloksensa jälkeen riskillä ja tuloksena oli vain yliastuttuja ja yksi 73-metrinen, Pihakoski selitti.

– Teimme Salomonin tuomion ja jaoimme kaksi pronssia.

Eli Halasz sai pronssin yliastutulla 78,18 metrin heitolla ja Nowicki tuloksella 77,69.

Sääntöjä pitää viilata ihmisten oikeustajuun

Miesten aitafinaalissa olympiavoittaja Omar McLeod pilasi kompuroinnillaan Espanjan Ortegan juoksun.

– Nauhalta näki, että Ortega oli siinä vaiheessa menossa mitaleille. Jos tilanne olisi tapahtunut alku- tai välierissä, Ortega olisi päässyt ylimääräisenä jatkoon, Pihlakoski selitti pulmaa.

Pihlakoski väänsi hallituksen jäsenenä asiasta pykälämiehiä vastaan.

– Ymmärsin, että on olemassa shit happens -pykälä, mutten ymmärtänyt, miksei finaalissa voi olla kompensaatiopykälää kuten alku- ja välierissä.

Jury harkitsi uusintajuoksua, mutta siitä luovuttiin.

– Ortega olisi saattanut juosta uusinnassa myös voittajaa paremman ajan, Pihlakoski selitti uusinta-ajatuksen hylkäämistä.

Lopputuloksena viidentenä maaliin juossut Ortega sai pronssin.

– Sääntöihin pitää saada korjaus niin, että ne palvelevat tällaisissa tilanteissa paremmin ihmisten yleistä oikeudentajua, Pihlakoski tiivisti juryn päätösten seuraukset.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi