Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Venäjä teki tarvittavan ja kaatoi Suomen – lentopallomaajoukkueen EM-jatkopelipaikka ratkeaa keskiviikon Turkki-pelissä

Suomi taipui Tuomas Sammelvuon luotsaamalle Venäjälle miesten EM-lentopallossa 0–3. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Maanantain iloinen suomalainen lentopallouutinen oli se, että Tampere järjestää syksyn 2021 EM-kisojen yhden alkulohkon. Parhaillaan meneillään olevissa EM-kisoissa Ljubljanassa Suomi kohtasi Venäjän, ja uutta oli vain se, että vastustajaa valmensi suomalaisen lentopalloilun oma maailmankansalainen Tuomas Sammelvuo.

Lopputulos sen sijaan oli tuttu. Hallitseva Euroopan mestari Venäjä kukisti Suomen 3–0 (25–17, 26–24, 25–22), ja Suomen pääsy jatkopeleihin ratkeaa keskiviikkona viimeisessä alkulohkopelissä Turkkia vastaan.

Sammelvuo kertoi etukäteen odottaneensa ristiriitaisia tunteita, kun vastassa oli joukkue, jossa hän oli mukana pelaajana ja valmentajana 26 vuotta. Mutta Sammelvuo piti ilmeensä peruslukemilla ja taputti pelin jälkeen suomalaisten fanikatsomolle, josta huudettiin hänen lempinimeään Köpiä.

– Yleensä laulan Maamme-laulun, mutta nyt päätin, että kunnioituksesta työnantajaa kohtaa en laula mukana. Ei sen ihmeellisempää. Suomi pelasi hienon pelin, Sammelvuo sanoi ottelun jälkeen.

Suomi aloitti ottelun pirteästi menemällä 4–2-johtoon ensimmäisessä erässä. Sen jälkeen joukkueiden ero tulivoimassa alkoi vääjäämättä näkyä. Venäjän aloituskuusikon keskipituus oli runsaat 203 senttiä, eikä Sammelvuo käyttänyt kertaakaan pisintä miestään, 218-senttistä keskitorjujaa Dmitri Muserskia, jonka ulottuvuus jalat maassa on 47 senttiä verkkonauhan yläpuolella.

– Kaikki ovat pelanneet näissä neljässä pelissä. Se on tärkeää tällaisessa turnauksessa, Sammelvuo selitti.

Altavastaajan vapautuneisuutta

Päävalmentaja Joel Banks aloitti pelaajien kierrättämisen jo avauserän lopulla sekä etsiäkseen uutta tehoa että lepuuttaakseen avainmiehiään ennen Suomen jatkopaikan ratkaisevaa keskiviikon Turkki-peliä. Tilaisuutensa saivat niin Samuli Kaislasalo, Fedor Ivanov, Niko Suihkonen, Sauli Sinkkonen kuin Elviss Krastinskin.

Toisessa erässä Suomi löysi altavastaajan vapautuneen rallatteluvaihteen. Erityisesti maajoukkueen tulevaisuuden mahdollisen ykköshakkurin Kaislasalon onnistumiset hyökkäyksessä saivat Banksin hymyilemään leveästi.

Suomi johti toista erää 22–20 ja erän lopulla Venäjä menetti vasemman nilkkansa loukanneen Ilias Kurkajevin, mutta erävoiton häämöttäessä suomalaisten peli ei enää sujunutkaan yhtä letkeästi. Akseli Lankinen ja Kaislasalo hassasivat syöttönsä verkkoon, ja Venäjä murjoi ratkaisupisteet 26–24-erävoittoon.

Kolmannessa erässä Suomi pakotti 8–4-johdossa Sammelvuon aikalisään, jonka jälkeen Venäjä teki voittoon tarvittavan.

Suomen ottelusaldo Venäjää vastaan on maanantai-illan jälkeen kaksi voittoa ja 24 häviötä. Suomen edellinen voitto Venäjästä nähtiin heinäkuussa 2010.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi