Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

"Pojat olivat hyviä, mutta muut parempia" – Hälvälän maailmancupin miesten skeet-finaali kirpaisi todella syvältä

Olympialaisten maapaikka karkasi niukasti Eetu Kallioiselta ja Oskari Kössiltä. Neljäs ja viides sija eivät tuntuneet miltään. Suomen joukkue saavutti kotikisoista minimitavoitteensa eli paikan Tokion olympialaisiin.

Vasto 21-vuotias Eetu Kallioinen sai oppia kantapään kautta. "Jos tämä ei kasvata, niin ei mikään." Kuva: Antti Yrjönen

Haulikkolajien maailmancupin kisat Hälvälän ampumaradalla päättänyt miesten skeet-finaali jätti suomalaisittain apeat tunnelmat, vaikka Eetu Kallioinen ja Oskari Kössi ampuivatkin komeasti sijoille neljä ja viisi.

– Jos tämä ei kasvata, niin ei mikään, mietti Kallioinen.

– Tämä kisa joutaa sinne samaan mappi-Ö:hön kuin kaikki muutkin epäonnistumiset, manasi Kössi.

– Pojat olivat hyviä, mutta muut parempia, kiteytti kisojen finaalipäivän Suomen ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell.

Oskari Kössi aikoo unohtaa finaalin nopeasti. Katse on jo syyskuun EM-kisoissa. Kuva: Antti Yrjönen

Suomella oli ensi kertaa skeetin arvokisoissa kaksi urheilijaa kuuden ampujan finaalissa, mutta se oli laiha lohtu, kun himoittu maapaikka Tokion ensi vuoden olympialaisiin jäi saamatta.

Olympiapaikat menivät voiton äkkikuolemauusinnassa hävinneelle Ranskan Eric Delaunaylle ja kolmanneksi sijoittuneelle Egyptin Azmy Mehelballe.

Jännittävän finaalin voitti Luigi Lodde, joka ampui peruskilpailussa alas maailmanennätystä sivuten kaikki 125 kiekkoa. Italialle ei enää maapaikkaa herunut, sillä maalla oli niitä jo ennen Hollolan kisojakin maksimit eli kaksi.

"Käteen jäi suuri harmitus"

21-vuotias Kallioinen pääsi ensimmäistä kertaa maailmancupissa finaaliin, mutta se ei miestä lohduttanut.

Päivä oli hyvä, mutta ei erinomainen. Valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell

– Kotikisat ja aika hyvät asetelmat hakea olympiapaikkaa, mutta sitä ei tullut. Käteen jäi neljäs sija ja suuri harmitus. Kyllä se kirpaisee tosi syvältä, hän synkisteli.

Kallioinen myönsi, että finaalissa saattoi olla myös ylimääräisiä paineita, mutta korosti, että paineet on pystyttävä käsittelemään, jos mielii pärjätä.

Aikansa pettymystä käsiteltyään hän myönsi, että yhtä asiaa voi näissäkin kisoissa pitää hyvänä.

– Peruskilpailussa sivusin täällä keväällä Polar GP:ssä ampumaani kauden parasta tulosta (122). Siihen tulokseen voin olla tyytyväinen. Ja kyllähän tämän kisan jälkeen tiedän, että pystyn pärjäämään miestenkin joukossa, tuumi nuorten EM-hopeamitalisti.

Siimaa ei voi antaa

Oskari Kössi hieman hapuili torstain peruskilpailun ensimmäisessä 25 kiekon sarjassa, mutta kun kaksi seuraavaa tuottivat täydet 50 pudotusta, pääsi hän Kallioisen tavoin tuloksella 122 suoraan finaaliin. Viides sija sivuaa hänen parasta maailmancup-sijoitustaan.

– Ihan sama. Ihan yhtä huono tulos, kun on finaalissa, mutta ei mitaleilla. Kun mukana on kuusi parasta, ei siinä voi antaa yhtään siimaa muille. Tästä nyt lähdetään hakemaan uutta nousua.

Kössi selvitti, että nopeampitempoisessa finaalissa hän ei oikein päässyt kiinni siihen, miten kiekkoa olisi pitänyt ampua.

Valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell harmitteli ampujien tavoin finaalikohtaloa. "Päivä oli hyvä, mutta ei erinomainen." Kuva: Antti Yrjönen

– Finaalissa ammutaan pölykiekkoja, joilla on eri lentonopeus kuin peruskilpailun kiekoilla. Se vähän muuttaa ammuntaa, mutta ei ole mikään selitys, hän korosti.

Niin Kallioisen kuin Kössinkin olympiapaikkajahti jatkuu syyskuussa EM-kisoissa.

EM-kisoissa on jaossa vielä kaksi maapaikkaa Tokioon. Suomalaiset jahtaavat yhtä, koska Lari Pesosella maapaikka jo on. Hälvälän maailmancupissa kilpailun ulkopuolella ampunut Pesonen sai peruskisassa alas vain 113 kiekkoa. Lahden Ampumaseuran Tommi Takasen saalis oli 116 kiekkoa.

Hyvä, mutta ei erinomainen

Suomen tavoitteena kotikisoista oli yksi maapaikka Tokioon ja sen saavutti Satu Mäkelä-Nummela trapissa.

– Hienoa, että onnistuimme niissä lajeissa, joissa menestystä odotettiinkin, totesi Per-Ole Lindell.

– Kaikki on lopulta pienestä kiinni. Tänään oli erinomainen mahdollisuus saada toinenkin paikka. Pojat olivat hyvin mukana, mutta taso on kova, kun tuli maailmanennätyskin. Päivä oli hyvä, mutta ei erinomainen, summasi Lindell.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi