Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Moottoriurheilun naisvaikuttajat kokoontuivat Vierumäellä – "viestimme on, ettei tämä ole mikään miesten maailma"

Vierumäen-kongressissa olivat paikalla muun muassa Kansainvälisen moottoriliiton voimakaksikko: naiskomission puheenjohtaja Nita Korhonen ja järjestön puheenjohtaja Jorge Viegas. Kuva: Tuomo Seppänen

Suomen urheiluopistolla Vierumäellä mietittiin viikonloppuna naisten asemaa moottoriurheilussa noin neljänkymmenen 28 maasta kotoisin olevan asiantuntijan voimin.

Naiset moottoriurheilussa (Women in Motorsport) -kongressi kokosi moottoriurheilun eri osa-alueiden naispuolisia vaikuttajia ja muita urheilun eri alueilla toimivia asiantuntijoita keskustelemaan urheilun tasa-arvokysymyksistä.

Naisten asemaa pohtiva tilaisuus oli maailman ensimmäinen moottoriurheilun piirissä, ja sen alkuunpanija oli Kansainvälisen moottoriliiton (FIM) naiskomission suomalainen puheenjohtaja Nita Korhonen.

Tähän tarvittiin paikallista ja Lahti Regionin apua. FIMin naiskomission puheenjohtaja Nita Korhonen

Hän juoni Kansainvälisen autoliiton (FIA) kollegansa Michèle Moutonin kanssa kongressin agendan.

Mistä saatiin ajatus järjestää tämänkaltainen kansainvälinen tapahtuma juuri Vierumäen urheiluopistolla?

– Olimme MotoGP-kisoissa Valenciassa viime syksynä Lahti Regionin kanssa tutustumassa kisan järjestelyihin. Juttelimme siellä, että voisimme tehdä muutakin Lahden seudulla.

– Kävi selväksi, että tänä viikonloppuna oli Nastolassa Valtteri Bottas Duathlon ja alkuviikosta KymiRingillä MotoGP-testit. Päätettiin räjäyttää pankki ja järjestää tämä konferenssi, muisteli Korhonen.

– Tähän tarvittiin paikallista ja Lahti Regionin apua. Lisäksi on hienoa, että valtiovalta on mukana ministeri (Ville) Skinnarin toimesta.

"Näin kauan siinä meni"

Kongressia ei runnottu kokoon kiireellä, sillä alkusysäys tapahtumalle luotiin jo toistakymmentä vuotta aiemmin kahden voimanaisen voimin.

– Me olemme Michèle Moutonin kanssa keskustelleet tämänkaltaisen tilaisuuden tarpeellisuudesta jo siitä asti, kun FIA perusti naiskomission 2006 eli kolme vuotta FIMin jälkeen.

– Puhuimme keskenämme, että jotain pitäisi tehdä. Näin kauan siinä meni, vaikka me yleensä teemme emmekä puhu Korhonen summasi.

Kongressin paneelikeskusteluissa oli mukana pääasiassa naispuolisia asiantuntijoita, jotka ovat vaikutusvaltaisissa tehtävissä autourheilun ja moottoripyöräurheilun eri tasoilla urheilijoina, taustavaikuttajina sekä alaan liittyvän teollisuuden ja järjestöjen tehtävissä.

Paneelikeskustelussa puhui myös Niina Toroi (vas.) Suomen olympiakomiteasta. Kuva: Tuomo Seppänen

Yleinen ajatus on väärä

Tilaisuudessa esiintyi asiantuntijoina myös muiden lajien urheilijoita, taustavaikuttajia ja tutkijoita. Yksi kongressin vaikutusvaltaisimmista osanottajista oli Kansainvälisen moottoriliiton puheenjohtaja, portugalilainen Jorge Viegas.

– Kun ajattelee moottoriurheilua yleensä, niin yleinen ajatus on, että se on machoilua ja siellä tuoksuu vain testosteroni.

– Me ajattelemme puolta ihmiskunnasta eli naisia, ja me olemme sitoutuneet ja motivoituneet tuomaan entistä enemmän naisia moottoriurheilun ja moottoripyöräilyn piiriin. Viestimme on, ettei tämä ole mikään miesten maailma, Viegas sanoi.

Heinolan kaupungin terveiset kongressille toi moottoripyörällään paikalle karauttanut kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, joka tunnusti harrastaneensa nuorempana kartingia. Parkkonen näkee tämänkaltaisten tapahtumien hyödyttävän paikkakuntaa.

– Meidän alueemme on vahvistuttava kongressipuolella. Konferenssimatkaajat ovat matkaajia, jotka antavat suunnan muulle matkailulle. Konferenssimatkaajat ovat myös vaativampia, he kyllä testaavat paikat. Kun paikat ovat kunnossa, on se tietynlainen laadun merkki.

– Toisaalta nämä konferenssit tarjoavat hyvää näkyvyyttä, sillä useat näihin tapahtumiin tulevat henkilöt ovat vaikutusvaltaisia kotimaassaan. Tämä on hyvä tapa tavoittaa suuri joukko ihmisiä, Parkkonen arvioi.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi