Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kisapuistossa tehtiin Lahden mailapelihistoriaa

Kaupungin ensimmäisen avoimen padel-turnauksen tunnetuin nimi oli Henrik Mustonen. Squash-ammattilainen sai hien pintaan, mutta turnausvoitto jäi haaveeksi.

Henrik Mustonen hävisi parinsa Jaakko Vähämaan kanssa ensimmäisen ottelunsa, eikä päässyt pelaamaan turnauksen voitosta. Kuva: Ronja Koskinen

Squash-ammattilainen Henrik Mustonen, 28, kävi lyömässä palloa Lahden ensimmäisessä avoimessa padel-turnauksessa Kisapuistossa. Menestystä ei yhdessä Jaakko Vähämaan kanssa tullut, mutta hiki kuitenkin.

– Pidän lajista, mutta en voi sanoa, että olisin siihen täysin hurahtanut. Kilpaurheiluna en voi ottaa peliä täysin tosissani. Padel ei ole minusta fyysisesti tarpeeksi rankkaa, Mustonen sanoi.

Mailapelitaituri, muun muassa racketlonin Finnish Openin vuoden 2018 voittaja, tarkisti sykkeensä matsin jälkeen. Keskiarvo oli 150 ja maksimi 171.

– Tämä kävisi peruskuntotreenistä. Viime PSA-kisassa Moskovassa keskisykkeeni oli 186 ja maksimi 201. Squash on tietysti aika brutaali laji verrattuna melkein mihin tahansa.

Mustosen mukaan padelissa on kuitenkin hyviä elementtejä. Ottelut pelataan aina nelinpelinä ja se tekee lajista yhteisöllisen. Pallo pysyy pitkään pelissä, vaikka pelaajien kunto ei olisikaan kiviaitaa. Raskasjalkainenkin pari pystyy haastamaan liukkaamman kaksikon hyvällä yhteistyöllä.

– Verkkainen peli. Yksi geimi saattaa kestää puolitoista minuuttia. Hetkeksikään ei saa nukahtaa. Pallot loppuvat monta kertaa helppoon virheeseen. Se minua vähän nakertaa. Mieluummin ottaisin pisteet oman hyvän suorituksen seurauksena.

Hyvä startti Moskovassa

Mustonen on pelannut squashia ammatikseen toistakymmentä vuotta. Korkein PSA ranking 35 on vuodelta 2014. Hollolalainen on kärsinyt loukkaantumisista ja viime vuosi oli vaikea. Joulukuussa hänen onnistui kuitenkin nousta maailmanlistalla sadan joukkoon ensimmäistä kertaa vuoteen.

– Se tuntui hyvältä, mutta toisaalta olen kuitenkin kaukana siitä, missä olen joskus ollut. Haluan uskoa, että parhaat vuoteni squash-pelaajana ovat vielä edessä, kunhan pysyn terveenä.

Elokuun alussa Moskovassa pelatusta kuuden tuhannen dollarin Russian Openista tuli kakkossija.

– Se oli ihan hyvä suoritus. Lajikunto ei ole vielä sitä mitä pitäisi. Oli pahoja matseja alusta asti ja finaalissa alkoi painaa. Hyvä startti kuitenkin siinäkin mielessä, että pystyin pelaamaan kivuitta.

Mustosen kausi jatkuu todennäköisesti lokakuussa Pohjois-Amerikassa.

Mukana 45 paria

Kaupungin ensimmäisen avoimen padel-turnauksen miesten sarjan voitti pari Antti SaariKlaus Kerttula ja naisten Laura Packalen-VehkoSatu Suihko. Turnauksen järjestäjä Mikko Kurki oli näkemäänsä tyytyväinen.

– 45 paria kuudessa luokassa. Melkein 90 pelaajaa, kun muutama osallistui kahteen luokkaan. Määrä on minusta todella hyvä. Sääkin suosi. Ainoastaan perjantaina tuli vähän vettä.

Kurjen mukaan Lahti on jonkinlaisen padel-kuumeen kourissa. Kaksi Kisapuiston kenttää ja Janus Arenan kenttä ovat niin varattuja, että pelaajia riittäisi useammallekin uudelle kentälle.

Mikä?

Padel

Meksikossa 1960-luvun lopulla kehitetty mailapeli, jossa yhdistyy tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Pelataan nelinpelinä.

Tuli Suomeen vuonna 2003. Suomessa laji on pieni, mutta suosio kasvaa jatkuvasti. Harrastajia maailmanlaajuisesti noin 10 miljoonaa.

Helposti omaksuttava. Yksinkertaiset säännöt oppii nopeasti ja lyhytvartista mailaa on helppo käsitellä.

Pelikentän pituus on 20 ja leveys 10 metriä. Verkko on hieman matalammalla kuin tenniksessä. Kentän päädyt ja sivut ovat läpinäkyvää materiaalia.

Ottelu pelataan paras kolmesta erästä, jotka pelataan kuuteen peliin asti. Pistelasku sama kuin tenniksessä.

Syötön tulee pompata vastustajan ruutuun. Sen jälkeen palloa saa lyödä suoraan ilmasta, pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta ja suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta vastustajan kenttään.

Pallo saa osua samalla kenttäpuoliskolla maahan korkeintaan kerran.

Lähde: Suomen Padelliitto.
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi