Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Satu Mäkelä-Nummelan hermo piti - ”Nyt on pikkuisen huojentunut olo”

Maapaikka olympialaisiin irtosi monien värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Ensimmäisessä maailmancupissaan ampunut Sara Nummela onnitteli toiseksi sijoittunutta äitiään Satu Mäkelä-Nummelaa. Pekingin olympiavoittaja voi perjantain jälkeen aloittaa valmistautumisen neljänsiin perättäisiin olympiakisoihinsa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jos ihmeitä ei tapahdu, Satu Mäkelä-Nummela, 48, matkaa ensi kesänä Tokioon ja neljänsiin peräkkäisiin olympialaisiinsa.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava Mäkelä-Nummela osoitti hermojensa pitävyyden maailmancupin kotikisassa Hollolan Hälvälän ampumaradalla perjantaina.

Pitkä ja monella tapaa raskas päivä sai onnellisen lopun, kun Mäkelä-Nummela lunasti naisten trapista maapaikan Tokioon.

Pekingin vuoden 2008 olympiavoittaja venyi kuuden ampujan finaalissa upeasti toiseksi. Kisan voittajalle, australialaiselle Penny Smithille suomalaisässä ei mahtanut mitään, mutta onneksi ei tarvinnutkaan. Mäkelä-Nummela jätti finaalissa taakseen juuri oikeat kilpakumppaninsa eli ne, joilla ei vielä ennen Hälvälän kisaa ollut paikkaa olympialaisiin.

Mäkelä-Nummelan paikka sinetöityi siinä vaiheessa, kun finaalista oli ammuttu 35/50 kiekkoa. Silloin suomalaisen pahin uhkaaja, vasta 17-vuotias venäläinen Daria Semjanova putosi leikistä.

– Kyllä siinä vaiheessa pääsi pieni helpotuksen huokaus, vaikka sainkin sen jälkeen vielä hyvän tsempin aikaan. Finaalin loppu meni sitten miten meni, mutta eipä sillä ole mitään väliä, Mäkelä-Nummela kuittasi.

Kun finaali oli ammuttu, orimattilalaisen nassu oli kuin Hangon keksi.

– Nyt on pikkuisen huojentunut olo! Löysin finaalin aikana aseen peräpäälle oikean paikan. Se helpotti ampumista, vaikka täytyy rehellisesti myöntää, että en olisi ikipäivänä uskonut yltäväni finaaliin. Peruskilpailun aikana touhu oli sellaista sutimista, että oikein hirvitti. Mutta niin vain eukko paineli finaaliin, Mäkelä-Nummela fiilisteli.

Yleensä suomalaisessa ampumaurheilun historiassa asiat ovat menneet niin, että maapaikan ampunut urheilija myös valitaan itse kisoihin. Poikkeuksiakin toki löytyy. Osaksi sen takia Mäkelä-Nummela suhtautui maapaikkaan melko iisisti. Kunnon revittelyn hän jätti suosiolla vielä väliin.

– Totta kai neljännet olympialaiset peräkkäin olisi mahtavaa kokea. Ennen kotikisaa Tokio ei ole juuri välkkynyt mielessä, mutta nyt se asia muuttuu. Yhden jutun aloitan ainakin. Rupean treenaamaan puikoilla syömistä, jotta se mahdollisesti onnistuisi sitten Japanissa, hän naurahti.

Marika Salmi pääsi finaaliuusintaan asti, mutta hävisi paikan kuuden parhaan joukossa lopulta Satu Mäkelä-Nummelalle. Kuva: Martti Kainulainen

Mutta mitä se Satu Mäkelä-Nummelan päivä piti sisällään?

Trapin peruskisan tulostaso jäi melko alhaiseksi. Mäkelä-Nummela tähtäsi peruskilpailussa tuloksen 110. Aiemmin tänä vuonna orimattilalainen ampui Meksikon maailmancupissa maailmanennätyksen 123. Nyt tulos 110 riitti kolmen ampujan finaaliuusintaan, jossa hän oli tarkin.

Hän ampui viimeisestä finaalipaikasta yhdessä sanmarinolaisen Alessandra Perillin sekä seurakaverinsa Marika Salmen kanssa. Kerrasta poikki -systeemillä ratkottava uusinta meni suomalaisten välien selvittelyksi, kun Perilli ampui heti ensimmäisellä laukauksellaan pummin. Seuraavalla kierroksella sekä Mäkelä-Nummela että Salmi pummasivat. Kolmannella kierroksella Mäkelä-Nummela osui. Salmi ei omalla vuorollaan onnistunut, joten kokeneempi kilpakumppani paineli finaaliin.

– Onhan se aina erityinen tilanne ampua toista suomalaista vastaan. Toki olimme jo siinä vaiheessa voiton puolella, kun kaksi suomalaista taistelee yhdestä finaalipaikasta. Toki sitä aina toivoo, että olisi itse se onnistuja, hän sanoi.

Noora Antikaisen kohtaloksi koitui peruskilpailun neljäs 25 kiekon sarja ja finaalipaikka jäi haaveeksi. Kuva: Martti Kainulainen

Satu Mäkelä-Nummela sanoi heti kisan jälkeen, että hänen arjessaan ei muutu mikään.

– Jatkan ihan samalla tavalla. Käyn töissä, harjoittelen ja vietän perhe-elämää. Nyt pystyn laatimaan jotain suunnitelmaa kohti Tokiota.

Marika Salmi harmitteli omaa putoamistaan.

– Taas kävin aika lähellä. Tuntuu, että tämä on taas tätä mun ”tuuria”. Panos oli iso ja vastassa Satu. Ei näitä tilanteita tule ihan joka päivä vastaan, Salmi sanoi harmissaan.

Salmi oli kokonaistuloksissa komeasti seitsemäs. Noora Antikainen ampui myös hyvin. Hän oli lopputuloksissa 13:s. Kilpailun ulkopuolella niin sanottuna MQS-ampujana kilpaillut Sara Nummela tähtäsi peruskilpailussa tuloksen 105. Hän oli äiti-Sadun kanssa ainoa suomalainen, jonka jokaisen viiden sarjan tulos alkoi ”kakkosella”.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi