Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Riikka Lehtonen mäiskii palloa elämänsä parhaassa kunnossa

Riikka Lehtonen on iloinen siitä, että päätti jatkaa uraansa vuonna 2016. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomen kesäaurinko hellii vantaalaista hiekkakenttää. Energiaa uhkuvat myös hietikolla huhkivat kuusi huippu-urheilijaa, jotka valmistautuvat beach volleyn Moskovan EM-kisoihin. Joukon kokenein on keskiviikkona 40 täyttävä Riikka Lehtonen, jonka olemuksessa vuodet eivät näy.

– Ikä on vain numero. Nautin pelaamisesta todella paljon. Kun rämmin loukkaantumisten kanssa, en olisi uskonut, että pelaan vielä nelikymppisenä, Lehtonen sanoi parituntisen harjoitussession jälkeen.

Lehtonen sanoo olevansa elämänsä parhaassa kunnossa ja iloinen siitä, että päätti jatkaa uraansa vuonna 2016. Tuolloin hän koki silloisen parinsa Taru Lahti-Liukkosen kanssa kovan pettymyksen, kun paikkaa Rion olympialaisiin ei tullut.

Nyt näköpiirissä ovat seuraavat olympialaiset. Tokion kisoihin pääsy olisi Lehtoselle ja hänen nykyiselle parilleen Niina Ahtiaiselle unelmien täyttymys. Isoista kisoista huippu-urheilija ammentaa motivaatiota.

– Sitä haluaa olla tämän lajin paras, eikä makaamalla voi olla paras, Lehtonen tiivisti.

Pelkkä motivaatio ei riitä huipulla pysymiseen. Lehtonen on saanut osansa loukkaantumisista, jotka pakottivat hänet lopettamaan lentopallon vuonna 2013.

– Olen oppinut kuuntelemaan kroppaa eri tavalla kuin 15 vuotta sitten. Jos tekee kovan punttitreenin, ei kannata tehdä mitään kovin räjähtävää seuraavaksi, Lehtonen sanoi.

Hän on aina kiinnittänyt huomiota lihashuoltoon ja venyttelyyn, mistä keho nyt kiittää. Lehtonen puolestaan kiittää taustajoukkojaan.

– Kun palasin Suomeen, löysin hyvän fysioterapeutin ja fysiikkavalmentajan. He ovat syy siihen, miksi pystyn vielä pelaamaan.

Maailmankiertueella armottomat karsinnat

Lehtonen ei osaa arvioida beach volleyssä pelaamiensa otteluiden määrää. Hän piti hiekkalajista taukoa lentopallouransa huipulla, mutta viime vuosina otteluita on taas kertynyt. Vielä vaikeampi on hahmotella, kuinka monta kertaa hän on lyönyt palloa.

– On sitä tullut mäiskittyä, Lehtonen naurahti laskutoimituksen mahdottomuudelle.

Kuluvana vuonna lyöntejä on tullut vähemmän kuin Lehtonen haluaisi. Menestystä ei ole tullut toivotulla tavalla.

– Maailman taso on hemmetin kova, Lehtonen totesi ykskantaan.

Maailmankiertueen turnausjärjestelmä on armoton, jos pääsarjapaikkaa joutuu hakemaan karsinnoista.

– Matkustetaan Kiinaan ja pelataan siellä yksi ottelu, joka hävitään 20–22, 22–24. Se nostaa paineita seuraavaan turnaukseen, Lehtonen kuvaili.

Jos karsintapeikon saa kukistettua, pääsarjassa on helpompaa. Lehtonen ja Ahtiainen saivat heinäkuussa Portugalista 17:nnen sijan ja hieman palkintorahaa hävittyään ensin niukasti brasilialaiselle huippuparille.

Elokuussa niukat tappiot olisi hyvä kääntää voitoiksi. EM-kisoja ennen pelataan Wienissä maailmankiertueen korkeimman tason turnaus ja arvokisojen jälkeen Moskova isännöi vielä toista turnausta.

– Niihin tämä kesä kulminoituu. Ei auta kuin painaa, Lehtonen sanoi päättäväisenä.

Kahden lajin huippupelaaja

Riikka Lehtonen on tehnyt pitkän uran huippu-urheilijana kahdessa lajissa. Lentopallossa hän on Suomen kaikkien aikojen menestyin pelaaja, jonka meriittilistalta löytyy muun muassa kaksi Mestarien liigan voittoa Cannes'n huippujoukkueessa vuosina 2003–04. Hän pelasi ammattilaisena myös muun muassa Italiassa, Japanissa, Turkissa ja Kreikassa.

Loukkaantumiset pakottivat Lehtosen lopettamaan lentopallon vuonna 2013, mutta hän on jatkanut pallon lyömistä verkon yli beach volley -ammattilaisena.

– Pitkään koin olevani lentopalloilija, mutta nyt identiteetti on muuttunut beach volleyn puolelle. En ole käynyt edes kokeilemassa lentopalloa lopettamisen jälkeen. Kiinnostaa silti, miltä se tuntuisi, Lehtonen sanoi.

Hänen entinen pelikaverinsa Saara Esko palasi tänä vuonna lentopallomaajoukkueeseen.

– Hienoa, että Saara on pystynyt tuollaiseen, Lehtonen sanoi Eskosta, jonka kanssa voitti teini-ikäisenä sekä lentopallon että beach volleyn Suomen mestaruuden vuonna 1997.

Lehtosella on kymmenen beach volleyn ja kaksi lentopallon SM-kultaa sekä yhteensä 17 mitalia. Kansainvälisillä hiekoilla paras saavutus on maailmankiertueen turnauksen toinen sija Turkissa toukokuussa 2016. Lehtosen parina pelasi tuolloin Taru Lahti-Liukkonen, jonka kanssa unelma olympiaedustuksesta oli lähellä toteutua Rion kisoissa.

Nyt tavoite on vuoden 2020 kisoissa. Lehtonen pelaa nykyisin Niina Ahtiaisen kanssa, ja Lahti–Liukkosen pariksi on valikoitunut Anniina Parkkinen. Tokion projektin alussa oli tarkoitus, että pelipareja vaihdettaisiin tarpeen mukaan, mutta sittemmin ne ovat loksahtaneet nykyiseen muotoonsa.

Unelmatilanteessa Suomi voisi saada olympialaisiin molemmat parit. Lahti-Liukkonen ja Parkkinen ovat tällä hetkellä maailmanlistalla Lehtosta ja Ahtiaista korkeammalla, joten paikka on heidän, mikäli se tulee maapaikan kautta.

– Projektin alussa tavoite oli mennä kisoihin kahdella parilla, Lehtonen sanoi.

Toiveet eivät ole vielä valuneet hiekkaan. Suomalaiset harjoittelevat tällä viikolla yhdessä Vantaalla elokuun tärkeitä turnauksia varten. Mukana ovat myös nuoret Vilhelmiina Prihti ja Aliisa Vuorinen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi