Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Neljällä viidestä ravihevosesta on vaurioita kilpailun jälkeen

Vauriot jäävät tutkijoiden mukaan helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yli 80 prosentilla ravihevosista on kilpailusuorituksen jälkeen vaurioita suun kuolainten vaikutusalueella. Tieto selvisi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa.

Tutkimusta varten tarkastettiin 261 satunnaisesti valittua 3–15-vuotiasta ravihevosta. Hevosista 84 prosentilla havaittiin vammoja kuolainten alueella. Tutkimuksessa tehdyn luokituksen mukaan vauriot olivat 21 prosentilla hevosista lieviä, 43 prosentilla kohtalaisia ja 20 prosentilla vakavia. Vauriot jäävät tutkijoiden mukaan helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

– Kuolaimiin liittyvät pehmytkudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa, mutta niitä ei ole aiemmin selvitetty ravureilta Suomessa. Tämän vuoksi kartoitimme ravureiden suun kuntoa kilpailusuorituksen jälkeen, kertoi tohtorikoulutettava, eläinlääkäri Kati Tuomola Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksessa verensekaista sylkeä havaittiin kahdella prosentilla hevosista suun ulkopuolella, ja tämän lisäksi verta kuolaimissa viidellä prosentilla hevosista.

Jos verta havaitaan ennen lähtöä, tehdään hevoselle tarkastus ja tarvittaessa se poistetaan lähdöstä. Mikäli verta havaitaan lähdön jälkeen, hevonen tarkastetaan ja sille voidaan määrätä määräaikainen kilpailukielto sekä eläinlääkärin tarkastus ennen seuraavaa kilpailuun ilmoittamista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi