Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Toinen kerta Ironmania Lahdessa - ilmoittautuneita on miltei 50 maasta

Puolimatkan triathlonkilpailu alkaa 1,9 kilometrin pituisella uintiosuudella Lahden satamasta. Kuva: Aku Isotalo

Toista kertaa Lahdessa lauantaina järjestettävä triathlonin kansainvälinen Nokian Tyres IRONMAN 70.3. Finland -kilpailu kasvattaa suosiotaan ulkomailla. Niin voinee sanoa, vaikka osanottajien määrä ei kasva ainakaan olennaisesti.

Sekä viime vuonna että tänä vuonna yksilösarjojen osanottajien määrä on rajattu yhteensä 1 800 kilpailijaan.

Tämän vuoden kilpailussa ulkomaalaisia ilmoittautuneita on kuitenkin lähes 40 prosenttia kaikista ilmoittautuneista. Viime vuoden kilpailuun osallistuneista 28 prosenttia oli ulkomaalaisia.

Vuoden 2018 kilpailuun osallistui triathlonisteja 42 maasta, tänä vuonna ilmoittautuneita on 47 maasta.

Viestikilpailut mukaan lukien ilmoittautuneita on tänä vuonna hieman alle 2 000. Ilmoittautuneita viestijoukkueita on 57.

Katsojien määrää vaikea arvioida

Niin sanotulla puolimatkalla (1,9 kilometrin uinti, 90 kilometrin pyöräily, 21,1 kilometrin juoksu) kilpailtavan Lahden Ironmanin viestintäjohtajan Kalle Kotirannan mukaan yksilösarjojen osanottajamäärä on rajattu 1 800:aan tietyn laskentamallin mukaan.

– Järjestäjä määrittää osanottajamäärän siten, että kilpailu voidaan viedä turvallisesti ja tasapuolisesti läpi, Kotiranta sanoo.

Vuoden 2018 kilpailua seurasi Lahden satamassa ja reittien varsilla viranomaisten arvion mukaan noin 20 000 katsojaa. Samanlainen määrä katsojia on odotettavissa myös tänä vuonna.

– Katsojien määrä vaihteli tapahtuman aikana. Moni katsoi, kun uimarit rantautuivat, saattoivat sitten mennä välillä pois ja tulivat uudestaan, kun urheilijat tulevat maaliin.

Pyöräilyreitti suljettu liikenteeltä

Kilpailu alkaa lauantaina kello 15.30. Kilpailun aloitusta on aikaistettu viime vuodesta puolella tunnilla. Ajatuksena on, että viimeisetkin kilpailijat pääsisivät maaliin puolen yön aikaan. Kilpailun kärki suoriutunee reitistä alle neljässä tunnissa.

Reitit noudattelevat pitkälti samaa kaavaa kuin viime vuonna, eli startti ja maali sijaitsevat Lahden satamassa. Pyöräilyreitti kulkee Lahden lisäksi Hollolassa ja Kärkölässä.

Suuren osallistujamäärän sekä kilpailijoiden ja muiden liikkujien turvallisuuden vuoksi pyöräilyreitti joudutaan sulkemaan kokonaan autoliikenteeltä pyöräilyosuuden ajaksi. Viranomaispäätöksen mukaisesti reitillä on tiesulut kello 15–21.10.

– Ennen juhannusta pyöräilyreitille on pystytetty tienvarsikyltit, joissa kerrotaan (pyöräilyosuuden aikana käytettävät) kiertotiet.

– Lisäksi uinnin aikana on vesiliikennekielto kilpailualueella. Juoksulla on vaikutusta liikennejärjestelyihin Ankkurissa ja Ruoriniemen kääntöpaikalla. Sibeliustalon parkkialuetta satamassa rakennetaan jo heti alkuviikosta alkaen, Kotiranta kertoo.

Kueng ja Sali voittajasuosikkeja

Vuonna 2018 miesten yleisen sarjan kilpailun voittanut Etelä-Afrikan Matt Trautman ei ole mukana tämän vuoden kilpailussa. Trautmanin voittoaika oli 3.54.35.

Miesten kilpailun yksi ennakkosuosikeista on viime vuonna kolme minuuttia ja 11 sekuntia voittajalle hävinneenä toiseksi sijoittunut Sveitsin Manuel Kueng.

Naisten sarjassa on Kotirannan mielestä miesten kilpailua selvempi ennakkosuosikki.

– Kaisa Sali on aivan ylivoimainen suosikki, maailman eliittikärjen menijä. Vaikka en hänelle paineita haluakaan asettaa, niin uskon, että ilman haavereita hän voittaa naisten kilpailun.

Kotiranta muistuttaa myös ikäsarjoista, joissa on kova taso.

– Lahdessa on jaossa paikkoja puolimatkan MM-kisoihin Nizzaan, hän sanoo.

Ironman

Kansainvälinen triathlonkilpailu

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland järjestetään Lahdessa 29. kesäkuuta. Numerot viittaavat kilpailureitin yhteenlaskettuun pituuteen maileina (70,3) mitattuna. Kilometreinä mitaten kilpailumatka on yhteensä 113,0 kilometriä.

Kilpailua saa seurata missä vain, kunhan muistaa, että pyöräilyreitin varrelta esimerkiksi Hollolan kirkonkylästä ei pääse pois ennen kuin tiet taas avataan liikenteelle.

Ironman-kisa järjestetään Lahdessa myös vuonna 2020. Lahti on sitoutunut maksamaan kilpailuista 75 000 euroa vuodessa.

Kilpailun järjestämisestä vastaa Finntriathlon-yritys, jolla on vuosien kokemus triathlonkilpailujen järjestämisestä Suomessa. Kilpailun oikeudet omistaa World Triathlon Corporation.

Lapsille tarkoitettu maksuton IRONKIDS-juoksukilpailu järjestetään tapahtuman yhteydessä perjantaina 28. kesäkuuta.

IRONMAN on maailmanlaajuinen brändi, jonka nimen alla järjestetään yli 150 kilpailutapahtumaa ympäri maailman.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi