Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Lahtelainen korkeushyppääjä Heta Tuuri vietti värikkäät neljä vuotta Yhdysvalloissa – ”Muutos vaatii aina paljon aikaa”

Radiomäen kenttä on tuttu paikka Heta Tuurille. Kuva: Sami Kuusivirta

Sanotaan, että kauas on pitkä matka ja että matkailu avartaa. Kun Lahden Ahkeraa edustava korkeushyppääjä Heta Tuuri, 24, päätti lähteä neljä vuotta sitten opiskelemaan ja urheilemaan amerikkalaiseen yliopistoon, ei hän voinut tietää, mitä tuleman pitää.

Mutta kun Tuuri sai neljässä vuodessa opinnot päätökseen ja palasi viime joulukuussa kotiin, lentoasemalta Lahteen matkasi urheilija, jonka kokemuspankkiin oli kertynyt maksimaalinen määrä tietoa ja oppia.

Kandidaatin paperit

Tuuri opiskeli arkkitehtuuria. University of Minnesota kohteli lahtelaisnaista hyvin.

Minneapolis on Minnesotan osavaltion suurin kaupunki. Itse Minneapolisissa on reilut 400 000 ihmistä, mutta kun mukaan lasketaan muun muassa esikaupunkialue, väkiluku nousee hulppeaan 3,5 miljoonaan.

– Olihan se iso mesta. Opiskelullisesti oli koko ajan kiire. Koulu teetti hirveästi töitä. Ilmapiiri oli kaiken kaikkiaan tosi hyvä. Kyseinen yliopisto on rankattu Jenkeissä tosi korkealle. Koulu oli yleissivistävä, Tuuri sanoo.

Tuuri palasi kotiin kandin paperien kanssa. Suomessa olisi tarkoitus saattaa opinnot jossain vaiheessa loppuun.

– Maisterivaihe on vielä edessä. Täällä on kolmessa yliopistossa mahdollisuus se suorittaa: Oulu, Tampere tai Helsinki. Hain jo nyt syksyksi opiskelupaikkaa, mutta se meni sivu suun.

– Kyseisissä kouluissa on kova taso. Ehkä se vaatii pari vuotta työkokemusta. En ota siitä stressiä.

Urheilussa ongelmia

Jos koulu sujui ison meren takana loistavasti, niin ihan samaa ei voi sanoa urheilemisesta. Nyt Tuuri pystyy suhtautumaan erilaisiin kommervenkkeihin jo nauraen, mutta toista se oli ensimmäisen vuoden aikana, kun hän tammikuussa Minneapolisiin laskeutui.

– Neljän vuoden ajanjakso oli hyvin hankala. En tuntenut aluksi juuri ketään, ja ympäristö oli uusi. Olin ennen lähtöäni jutellut oikeastaan vain Skypen välityksellä koutsini kanssa. Sanotaan näin, että oli siinä hieman totuttelemista, Tuuri naurahtaa.

Kun kyseessä on kaksi aivan erilaista kulttuuria, törmäyksiltä ei voinut välttyä.

– Jenkeistä puuttuu sellainen keskusteleva ilmapiiri. Siellä valmentajat sanovat, mitä tehdään ja sitten urheilijat tekevät. Ei siellä juuri kyseenalaisteta valmentajien mielipiteitä.

– Kun massaa on niin älyttömästi, ei siellä yhden lahjakkaan urheilijan hukkaaminen kiinnosta oikeastaan juuri ketään.

Heta Tuurin henkilökohtainen ennätys on 187. Sen hän hyppäsi 16. kesäkuuta Raaseporissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Valmentajana heittolajien ekspertti

Tuurin valmentaja oli Peter Miller, nuori mies, jolla ei ollut käytännössä lainkaan kokemusta korkeushypystä. Miller oli heittolajien huippuvalmentaja.

– Peter oli käynyt kolme korkeushypyn lajikoulutuskurssia. Hän ymmärsi paljon voimantuotosta ja nopeusvoimasta, mutta korkeushypyn salat olivat jääneet vähemmälle.

Tuuri oli suomalaisvalmentajien silmän alla tottunut aktiiviseen keskustelukulttuuriin, jossa mielipiteitä vaihdellaan vuoron perään.

– Peter ei ollut valmis juttelemaan mistään. Sekin tuntui aluksi tosi oudolta. Ensimmäinen vuosi meni hieman ihmetellessä, mutta sen jälkeen homma alkoi kuitenkin kulkea paremmin ja paremmin.

– Minulla oli sopimuksessani pykälä, että voin vaihtaa joko opinahjoani tai tulla vaikka kokonaan pois, jos haluan. Koulu oli minulle sen verran tärkeä, että sen vuoksi taistelin. Muutokselle pitää aina antaa aikaa. Tahto onnistua oli niin älyttömän kova.

Tuuri kuitenkin myöntää, etteivät jenkkivuodet menneet hukkaan. Vaikka hän joskus miettikin, että oliko päätös lähteä sittenkään oikea.

– Kyllä mä sitä usein kelasin, että teinkö virheen vai en. Pitää muistaa, että en minä siellä mitenkään huonosti hypännyt. Tulokseni pyörivät siellä 180–182:n sentin välissä. Fyysiset ominaisuuteni kehittyivät huomattavasti.

Kuka?

Heta Tuuri

Syntynyt Nastolassa 14. tammikuuta 1995.

Seura: Lahden Ahkera.

Ennätys: 187.

Pituus ja paino: 186 senttimetriä ja 65 kilogrammaa.

Perheeseen kuuluvat äiti, isä, isosisko Inka ja pikkusisko Mila.

Valmentajat: Mikko Levola ja isä Harri Tuuri.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi