Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kaikki kisat samalla kentällä - Lahden Youth Athletics Game kestää koko viikonlopun

Youth Athletics Gamesissa hypätään tänä vuonna viidellä pituushyppypaikalla samaan aikaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Kuluvana viikonloppuna Lahdessa käytävien lasten ja nuorten Youth Athletics Games (YAG) -kisojen kaikki kilpailut järjestetään ensimmäisen kerran yhdellä kentällä.

Perjantaista sunnuntaihin kestävissä kisoissa juostaan tarvittaessa samaan aikaan sekä etu- että takasuoralla, heitetään samaan aikaan molemmista päistä kenttää ja hypätään pituutta viidellä suorituspaikalla samaan aikaan.

Kilpailujen aikataulun laatinut toinen kilpailunjohtaja Karri Rustholkarhu pitää kisojen aikataulun laatimista ”mielenkiintoisena ja haastavana” tehtävänä.

– Nostimme tänä vuonna riman korkealle, koska tavoitteenamme oli järjestää kaikki lajit yhdellä stadionilla. Saimme kaupungilta luvan, että myös (nurmikkoa) vaurioittavat heitot saadaan heittää siellä.

– Pääkaupunkiseudulla (YAG:tä) on järjestetty joko kahdella kentällä eri puolilla kaupunkia tai siten, että on oltu yhdellä kentällä, jonka ohessa on ollut sivusuorituspaikkoja, niin sanottuja peltokenttiä tai sivupituushyppypaikkoja, Rustholkarhu sanoo.

Heittoja molemmista päistä kenttää

Rustholkarhun mukaan osaa uudistuksista on aikaisemmin mahdollisesti kokeiltu pienemmistä kilpailuissa siten, että esimerkiksi pienet lapset ovat heittäneet samaan aikaan kentän molemmista päistä.

YAG:n kokoluokan kilpailuissa tätä ei ole kokeiltu.

– Täällä pienet lapset heittävät toisesta päästä ja isommat samaan aikaan toisesta päästä.

– Kahdella suoralla samaan aikaan juoksemisesta on saatu kokemuksia Tampereella vuosittain järjestettävistä nuorten Tampere Junior Indoor Games -kilpailuista.

Youth Athletics Games -kisoihin ilmoittautui tänä vuonna vajaat 1 600 urheilijaa. Lajisuorituksia kertyy ilmoittautumisten perusteella yli 3 500. Perjantain viestikilpailuihin oli ilmoitettu 353 viestijoukkuetta.

Ei tulosrajoja

YAG-kilpailuihin osallistuminen ei edellytä osanottajilta tulosrajojen rikkomista. Millä tavalla kisojen aikataulun laatimisessa varaudutaan etukäteen epävarmaan osanottajien määrään?

– Toissa vuoden kilpailujen jälkeen kehitimme tähän hyvin systemaattisen menetelmän, jolla aikataulu voitiin varmistaa.

– Muodostimme aikataulun alustavana sellaiselle kilpailijamäärälle, jota ei varmasti tule. Kun saimme sen alustavana onnistumaan isolle kilpailijamäärälle, niin oli helppo tehdä keväällä siihen pienet säädöt.

Yleisurheilussa 14-vuotiaat on nuorin ikäluokka, jolle järjestetään SM-kilpailut. Tänä vuonna 14–15-vuotiaiden SM-kisat järjestetään Lahdessa elokuussa. Alle SM-ikäisille Youth Athletics Games on yleisurheilukauden päätapahtuma.

– Siksi tiedetään hyvin tarkasti, millaiseksi osanottajamäärä muodostuu. Osanottajien määrä vaihtelee vuosittain vähän, mutta se on muutaman prosentin tarkAG:Skuudella ennakkoon arvattavissa.

Kannustusta monipuolisuuteen

Aikataulun laadinnassa on samalle kentälle sijoittamisen lisäksi huomioitu lajiyhdistelmät. Tavoitteena on ollut, että kenenkään ei tarvitse tehdä valintoja oman sarjansa lajien välillä.

– Jos on samaan aikaan seiväshyppy, keihäs ja pikajuoksu, niin kaksi lajia jää väkisin käymättä. Nyt onnistuimme aikataulussa niin, että se mahdollistaa kaikilla ikäluokilla kaikkien lajiyhdistelmien osanoton.

– Tämä on tärkeää, kun (lapsia) kannustetaan monipuoliseen urheiluun. On hyvä, että voi toteuttaa suosikkilajiyhdistelmät, vaikka ne olisivat vähän eksoottisempiakin, Rustholkarhu sanoo.

Tapahtuma

Youth Athletics Games

Youth Athletics Games (YAG) on lasten ja nuorten vuosittain järjestettävä valtakunnallinen yleisurheilukilpailu.

YAG:ssä on sarjoja 9–17-vuotiaille pojille ja tytöille.

Vuoden 2019 YAG järjestetään 14.–16. kesäkuuta Lahdessa.

Vuoden 2019 YAG-kilpailuihin ilmoittautui lähes 1 600 urheilijaa.

Vuoden 2019 ilmoittautumisten perusteella lajisuorituksia kertyy kuluvan viikonlopun aikana yli 3 500.

Perjantain viestikilpailuihin ilmoittautui 353 joukkuetta.

YAG-kilpailujen järjestelyistä vastaavat tänä vuonna Lahden Ahkera yhdessä Lahden seudun Yleisurheilun jäsenseurojen kanssa. Toinen järjestelyistä vuosittain päävastuussa oleva taho on Suomen Urheiluliitto (SUL).

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi