Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Lentopallonaiset hiovat yhteispeliä kohti historiallisia EM-kisoja – Suomen kokoonpano on vaihdellut Kultaisessa liigassa

Maajoukkueeseen palannut Saara Esko (vas.) otti paikkansa kokoonpanossa nopeammin kuin päävalmentaja Tapio Kangasniemi uskalsi odottaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Paineen alla pelaaminen hioo naisten lentopallomaajoukkueen yhteispeliä kohti elokuussa odottavaa historiallista EM-turnausta. Suomi selviytyi 30 vuoden tauon jälkeen Euroopan parhaiden joukkoon, kun 16 joukkueen kisa laajeni 24 joukkueen koitokseksi.

Suomi aloittaa EM-turnauksen 23. elokuuta Turkin Ankarassa kovinta mahdollista vastustajaa vastaan. Verkon toiselle puolelle astuu hallitseva maailman- ja Euroopan mestari Serbia.

Mikkelissä lauantaina pelattavaan Azerbaidzhan-otteluun päättyvä Kultainen liiga on peilannut joukkuetta muun Euroopan tasoon matkalla kohti EM-kisoja. Päävalmentaja Tapio Kangasniemen valmennusryhmällä ja joukkueella on vielä töitä, mutta päävalmentajan mukaan askeleet vievät oikeaan suuntaan.

– Tämä turnaus on ollut meille loistava, paljon parempi kuin se, että olisimme keskenämme leirillä. Kultaisessa liigassa voi kehittää peliä, Kangasniemi sanoi STT:n haastattelussa.

Oman osaamisen vertaaminen samaa pelipaikkaa pelaaviin vastustajiin on arvokasta myös pelaajille.

Kokoonpano meni uusiksi

Kangasniemellä on ollut joukkueen peräsimessä uudenlaista hiottavaa. Maajoukkueen aloitusseitsikko pysyi pari vuotta lähes samanlaisena, mutta kesän otteluissa kokoonpano on elänyt paljonkin.

Kaisa Alanko on pelannut passarina, mutta yleispelaajan roolissa on nähty monta pelaajaa. Esimerkiksi maajoukkueeseen palannut Saara Esko, 39, otti paikkansa kokoonpanossa nopeammin kuin Kangasniemi uskalsi odottaa.

Toistaiseksi ainoan voittonsa Suomi haki lauantain vastustajasta Azerbaidzhanista.

– Azerbaidzhanissa pelattiin tosi hyvin, ja paketti pysyi kasassa koko illan. Perään Espanjassa pääsimme haastamaan kaveria toden teolla. Painepaikkoja tarvitaan, jotta näkee asiat, mitkä toimivat ja mitä pitää vielä hioa, Kangasniemi kertoi.

Päävalmentajan mielestä aloitusten vastaanotto, puolustus ja torjunta ovat olleet Suomen pelin kulmakiviä, mutta niillä harvoin voitetaan otteluja.

– Hyökkäys ratkaisee ottelun, ja siinä olemme olleet yleensä vähän takamatkalla, Kangasniemi myönsi.

– Meillä ei ole sellaista tähtipelaajaa, joka tekisi 25 pistettä joka ilta. Niinpä jokaisen hyökkääjän pitää olla aina valmiina, ja passarin täytyy löytää kuumat pelaajat, päävalmentaja valotti.

Viiden viikon tauko leirityksessä

Lauantain jälkeen maajoukkue pitää viiden viikon tauon yhteisharjoittelusta, ja pelaajat treenaavat itsekseen tai pienryhmissä. Joukkue kokoontuu yhteisleirille Kuusamoon 22. heinäkuuta.

– Otetaan vähän happea. Joillakin pelaajilla on ollut pitkä kausi, eikä heillä ollut taukoa seurajoukkue- ja maajoukkuekauden välissä, Kangasniemi kertoi.

– Jos optimaalisesti ajatellaan, viisi viikkoa on liian pitkä aika ilman yhteisharjoittelua. Mutta emme pysty tähän vaikuttamaan, joten sitä ei kannata itkeä, päävalmentaja totesi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi