Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kirmulan suunnistuksessa oli verta, hikeä mutta ei kyyneliä

Suomen Miika Kirmula näytti suunnistusyleisölle viimeistään sunnuntaina, että hän kuuluu lajin huipulle. 24-vuotias Kirmula juoksi 13,4 kilometrin takaa-ajokisan toiseksi nopeimman ajan, jonka myötä hän nousi neljänneksi. Hän lähti metsään seitsemäntenä lauantaisen keskimatkan kilpailun jälkeen.

Kilpailun kärkikaksikko oli sama kuin lauantaina, kun Ruotsin Gustav Bergman säilytti etumatkansa ja Ranskan Frederic Tranchand kakkossijansa.

Kirmula kävi kolmannesta sijasta hurjan maalisuorakamppailun Norjan Magne Dählien kanssa, mutta kirjaimellisesti verissäpäin taistelleelta suomalaiselta loppui matka kesken. Lauantaina neljänneksi sijoittunut norjalainen voitti puolella metrillä ja paransi näin tulostaan pykälällä.

Kirmulan otsassa oli komea vekki, ja hikikin matkalla tuli. Niukka tappio kolmostilasta ei kuitenkaan kirvoittanut kyyneleitä.

– Sanoisin kyllä, että oli aika lailla voitettu sija, Kirmula totesi palkintojenjaon jälkeen ennen kuin lähti paikkauttamaan päätään.

Jo keskimatkalla raajansa naarmuille rymynnyt liikunta-aliupseeri ei paljon himmaillut ryteikössä.

– Siinä oli vanhaa kuusikkoa, missä törröttää oksia ikävästi. Tulin vauhdilla alamäkeä, Kirmula kuvaili kolhunsa syntyä.

Pian tärskyn jälkeen hän tuli kilpailukeskuksen pellolle, jossa vaihdettiin karttaa lyhyttä viimeistä lenkkiä. Tässä vaiheessa kolmannesta sijasta taistelivat vielä Kirmulan ja Dählien lisäksi myös Ruotsin Martin Regborn ja Tshekin Vojtech Kral. Keskimatkan kolmonen, maailmanmestari Olav Lundanes alkoi jo pudota kyydistä.

Kartanvaihdon jälkeen siitä putosivat myös Regborn ja Kral. Dählie pääsi loppumatkalle pari metriä edellä, eikä matka aivan riittänyt eron lähes kiinni kuroneen Kirmulan kannalta.

Niemi paikkasi keskimatkan epäonnistumisen

– Ihan limiteillä mentiin. Sain uskoa, kun tulin norjalaisten kanssa samaan aikaan rastille, Kirmula muisteli.

Hänen aikansa 1.10.22 oli siis kärkiporukan selvästi nopein. Ainoastaan 12:nneksi sijoittunut Ruotsin Emil Svensk oli sunnuntaina häntä nopeampi.

Myös Aleksi Niemi oli sunnuntaina hyvässä vauhdissa lauantain epäonnistumisen jälkeen.

– Oli eri päivä kuin eilen. Lähdin kisaan sillä ajatusmaailmalla, ettei ole mitään hävittävää, 24-vuotias Niemi sanoi.

Lauantain kisassa nelosrastilla tuli paha virhe, joka Niemen omien sanojen mukaan lamaannutti hetkeksi. Hän valahti keskimatkalla sijalle 45.

Sunnuntaina pyörä pyöri toiseen suuntaan. Niemi pääsi hyödyntämään edellä menneitä ja poimi selkiä tasaisen vahvasti. Maaliin hän tuli toiseksi parhaana suomalaisena sijalla 17, eli sijoitus parani hulppeat 27 pykälää.

Sunnuntain ajoissa Niemi oli kymmenes, mikä lämmitti suunnistajan mieltä edellispäivän epäonnistumisen jälkeen.

Marika Teini kiristi takaa-ajossa toiseksi mc-suunnistuksessa Nuuksiossa

Marika Teini onnistui parantamaan sijoitustaan suunnistuksen maailmancup-viikonlopun palkintojenjaossa. Lauantain keskimatkan tulosten perusteella kolmantena Nuuksion metsiin lähtenyt suomalainen pinnisti 8,9 kilometrin lenkiltä takaisin maaliin toisena.

Kilpailun voitti lauantain tapaan Ruotsin Tove Alexandersson, jonka ykkössija ei ollut varsinaisesti edes uhattu. Hänen takanaan kärkisijoituksista käytiin kuitenkin tiukka kamppailu.

– Ykkösväli lähti huonosti, mutta loppua kohti parani. Alexanderssoniin ei olisi eväitä, sijoitukseensa tyytyväinen Teini myönsi.

Norjan Kamilla Olaussen nousi eiliseltä viidenneltä sijalta taistelemaan Teinin kanssa kakkostilasta. Ratkaisu nähtiin yleisön silmien edessä, kun suunnistajat pyörähtivät kisakeskuksena toimineella pellolla hakemassa uuden kartan viimeiselle reilulle kilometrille.

– Olaussen oli vahvempi tiepätkillä, mutta yritin pysyä mukana. Ennen kartanvaihtoa hän jatkoi rinnettä liian pitkälle, ja huomasin tilaisuuteni. Tulin itse seuraavalle rastille huonosti, mutta ero riitti, Teini kertasi ratkaisua.

Suomalainen oli tyytyväinen juoksukuntoonsa. Hän loukkasi jalkansa syksyllä EM-kullan tuoneessa kilpailussa, ja kuluvan kauden harjoittelussa on pitänyt tehdä korvaavaa harjoittelua juoksutreenin sijasta.

– Taidollisesti oli viilattavaa, fyysisesti jaksoin hyvin, Teini tuumi.

Hän antoi viikonlopusta itselleen arvosanan yhdeksän. Vielä tärkeämpää oli saada merkki siitä, että korvaava harjoittelu on tepsinyt, eikä elokuun MM-kisoissa tarvitse antaa tasoitusta.

Haldeniin seuratasolla vaihtanut ja Norjaan alkuvuodeksi muuttanut Teini panostaa vuonomaassa pidettäviin MM-rasteihin tosissaan.

– Nousujohteisesti jos pystyy tässä vielä lisäämään juoksua, niin kyllä tämä hyvältä näyttää, Teini sanoi.

Venla Harju haki riskillä nelossijaa

Kärkikolmikon takana neljännestä sijasta kisasi neljä urheilijaa. Venäjän Natalia Gemperle oli alkumatkasta vaikeuksissa ja putosi tähän ryhmään.

Tasaisesti suunnistanut Venla Harju oli hyvissä asemissa joukossa, jossa juoksivat myös Ruotsin Karolin Ohlsson ja Venäjän Anastasia Rudnaya.

Kartanvaihdon jälkeisellä loppulenkillä Harju yritti ennakkoluulottomasti ratkaisua.

– Toiseksi viimeisellä rastilla olimme kaikki kasassa, ja olin siinä ensimmäisenä. Yritin riskillä ottaa sen viimeisen, mutta ei onnistunut, Harju harmitteli.

Neloseksi ehti lopulta piristynyt Gemperle ennen Ohlssonia ja Rudnayaa, Harju oli lopputuloksissa seitsemäs.

– Olen hyvin tyytyväinen. Arvosana näistä kilpailuista on yhdeksän, äitiyslomalta kansainväliselle huipputasolle palannut Harju iloitsi.

Lauantain keskimatkan tapaan 20 parhaan joukossa oli kuusi suomalaista. Sari Anttonen oli 12:s ja Saila Kinni 14:s juuri ennen Lotta Karholaa. Maija Sianoja ehti maaliin sijalla 16, ja kokenut Merja Rantanen oli 20:s.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi