Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Ukko Peltonen Lahden kortteliajon terävin - ”Alppihiihtäjän reisillä jaksoin painaa”

Alun hatkaporukka kesti maaliin asti. Peltosen tavoitteet ovat ulkomailla.

Ukko Peltonen (oik.) on TWD-Länkenin uusin pyöräilylupaus. Kuva: Ronja Koskinen

Lahden Fellmanin ajoilla on pitkät ja kunniakkaat perinteet. Idyllisen kortteliajon historia on värikäs.

Upeassa ja ennen kaikkea lämpimässä perjantai-illan kilpailussa nähtiin historiallisia hetkiä, sillä ainakaan liki 20 vuoteen ei ole käynyt niin, että alussa karkuun lähtenyt porukka ajaisi pääryhmän kiinni.

Kilpailunjohtajana pitkään toiminut Esko Lummelampi muisteli, ettei ainakaan hänen aikakaudellaan olisi vastaavaa tapahtunut.

Myös se on perin harvinaista, että alussa karkuun ampaissut viisikko olisi pitänyt paikkansa loppuun asti. Viisikosta kaksi pyöräilijää hyytyi ennen loppukiriä.

Useita välikirejä kisan aikana nimiinsä vienyt virolainen Artjom Mirzojev (syntynyt vuonna 2001) väsähti myös ennen ratkaisuhetkiä.

Kärkikaksikko ratkaisi voiton lyhyellä loppusuoralla. Voittoon pinnisti lopulta melko selvällä erolla isäntäseura TWD-Länkenin uusin kyky Ukko Peltonen, 20. IBD Cyclingiä edustava Anders Bäckman runttasi toiseksi ennen Mirzojevia.

– Jos olen ihan rehellinen, niin en uskonut meidän hatkaporukkaamme niin paljon, että olisimme tulleet kärjessä maaliin. Ero pääjoukkoon kuitenkin kasvoi tasaisesti. Tunti on sen verran lyhyt aika, että sen jaksaa painaa hyvin läpi.

– Minulla ei ollut kuin yksi vähän vaikeampi vaihe kisan aikana, railakkaasti voittoa tuulettanut pyöräilylupaus sanoi.

Peltosen tausta on hyvin mielenkiintoinen. Hän on Mikkelistä lähtöisin. Nykyinen majapaikka löytyy Nokialta. Parhaillaan hän suorittaa Santahaminan urheilukoulussa varusmiespalvelustaan. Intti on ohi syyskuussa. Sen jälkeen kaikki paukut lyödään pyöräilyyn.

– Tämä on vasta toinen kauteni maantiepyöräilyssä. Ajoin aikanaan yhden kisan aika-ajossa, jonka satuin vielä voittamaan. Länkenin isähahmo Esko Lummelampi otti saman tien yhteyttä minuun ja kysyi kiinnostustani liittyä joukkueeseen. Kutsua ei tarvinnut juuri miettiä, Peltonen sanoi.

Nyt Peltonen on Teppo Karhun valmennuksessa ja kehitys on ollut vauhdikasta. Harppauksia on tapahtunut joka osa-alueella. Alppihiihtotaustasta on myös rutkasti hyötyä.

– En ollut mikään huippu alpinisti, mutta kansallisen tason laskija kuitenkin. Olen ollut SM-kisoissa top-kympissä.

– Alppihiihdossa pitää olla jalat sekä keskivartalo tikissä. Samat asiat vaikuttavat myös pyöräilyssä. Jaksan jauhaa ja pitää yllä tasaisen kovaa vauhtia.

Peltonen tykkää toistaiseksi harjoittelusta enemmän kuin kilpailemisesta. Tulevaisuuden kyky haluaisi tuoda maantiepyöräilyn kulttuuriin lisää huumoria.

– Pyöräilypiirit ovat vähän turhan tiukkapipoiset. Yritän pitää itse hauskaa ja levittää hyvää oloa myös muille. Ei pyöräilynkään tarvitse olla liian vakavaa, useasti kesken kisan katsomoon leveää hymyään tarjoillut Peltonen naurahti.

– Minulla on kova halu kehittyä. Totinen pyöräilytreeni on ollut vasta niin vähän aikaa tapetilla, etten oikein osaa jäsennellä tulevaisuuden tavoitteita. Ensi vuodeksi olisi kiva siirtyä johonkin ulkomaiseen amatööritalliin.

Suomalainen huippupyöräily on viikonloppuna hyvin esillä. Lauantaina ajetaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajo ja sunnuntaina jatketaan samassa kaupungissa. Silloin poljetaan jo 91. kerran Porvoon Ajot.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi