Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Suunnistaja Venla Harju yhdistää vanhemmuuden ja huippu-urheilun – "Kotiovelta pääsee juoksemaan"

Harjun palkintokaappiin mahtuu vielä metallia. Seuraava mahdollisuus tulee jo elokuussa Norjan MM-rasteilla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomen suunnistusmaajoukkueella oli reilu vuosi sitten iloisia uutisia kerrottavanaan. Peräti kolme urheilijaa terävimmästä kärjestä odotti lasta, ja rastien etsintä jäisi vähemmälle kesällä 2018. Nyt koko kolmikko, Venla Harju, Saila Kinni ja Merja Rantanen, palaa maajoukkueeseen tuoreina äiteinä.

Esikoistyttärensä lokakuussa synnyttänyt Harju on jo ehtinyt kilpailemaan, mutta vasta viikonlopun maailmancupin avaus kertoo, mikä vauhti on verrattuna kansainväliseen huipputasoon. Ennen äitiyslomaansa Harju saavutti muun muassa keskimatkan MM-pronssin vuonna 2017.

– Talvella huomasin aika pian, että kunto ja suunnistustatsi olivat yllättävän hyvät, ei tarvinnut sitä enää jännittää, Harju sanoi suunnistajien tapaamisessa Vihdin kisaviikonlopun alla.

Muista suunnistusmaajoukkueen äideistä Harju näkee useimmin Kinniä: ovathan he seurakavereita Tampereen Pyrinnöstä.

Viime kesänä Harju osallistui ainoastaan Venlojen viestiin, ja siihenkin enemmän mukanaolon ilosta. Huippu-urheilija nautti kuitenkin kilpailemisesta. Lapsen syntymä toi urheiluun perspektiiviä.

–Tosi kiva päästä kilpailemaan tauon jälkeen. Nyt asioita ei jää niin murehtimaan, Harju pohti.

Suunnistuksen historia tuntee äitejä, jotka ovat menestyneet aivan huipputasolla asti. Suomalaisista muistetaan Liisa Veijalainen, joka voitti vuonna 1976 MM-kultaa raskaana ollessaan ja keräsi arvokisamitaleita tämän jälkeenkin.

Myös Harjun palkintokaappiin mahtuu vielä metallia. Seuraava mahdollisuus tulee jo elokuussa Norjan MM-rasteilla.

– Kauden alkaessa asetin tavoitteeksi MM-mitalin. Toki ensin pitää päästä joukkueeseen.

Viikonlopun kilpailuihin hänellä ei ole sijoitustavoitetta, sillä omaa ja muiden kuntoa on vaikea arvioida kauden avauksessa.

– Mielelläni näkisin itseni kuuden joukossa.

Urheilu maistuu, kun tukiverkko on kunnossa

Kansainväliseen vauhtiin pääsemiseksi harjoittelun pitää sujua kitkatta. Harjun kohdalla asiaa auttaa se, että aviomies Antti Harju on suunnistusvalmentaja. Lisäksi tukiverkostoon kuuluu oma äiti.

– Äiti on ollut tosi paljon mukana. Olen päässyt leireilemään niin paljon kuin tarvitsee, Harju kiitteli.

Harjoitteluaan hän on säätänyt äitiyden myötä niin, että tekee mieluiten "kovat treenit kovina". Ajatuksena on se, että treenaamiseen käytetty aika hyödynnetään mahdollisimman hyvin. Näin perheelle jää enemmän aikaa. Arjen logistiikkaa helpottaa myös asuinpaikka.

– Juoksemaan pääsee suoraan kotiovelta, joten harjoitukseen ei mene muuten aikaa.

Urheilun ulkopuolella Harju on paitsi tuore äiti niin myös vasta valmistunut maisteri. Hän opiskeli bioteknologiaa Tampereen yliopistossa, jossa jatkaa väitöskirjatutkijana. Ensimmäinen artikkelikin julkaistaan pian.

Vaikka akateemisessa maailmassa odottaakin toinen ura, ei Harju ole aikeissa jättää urheilua.

– Vuosi kerrallaan sen mukaan, kun muu elämä pysyy edelleen huippu-urheilun mahdollistavana. Toivottavasti urheilen vielä useampia vuosia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi